Norsk-irakiske Faten Mehdi Al-Hussaini (19) raser mot IS og deres sympatisører

- Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen!

Faten Mehdi Al-Hussaini er svært glad for oppmøtet på kveldens demonstrasjon i Oslo - og svært sint på IS og deres sympatisører.

 • Cato Husabø Fossen
 • Hege Lyngved Odinsen
 • Emil Mogård

Artikkelen er over fem år gammel

- Jeg er muslim og vil si til det norske folk: Jeg aksepterer ikke de barbariske handlingene til ISIS og drap på uskyldige. Og nei: De represnterer hverken meg eller andre muslimer som står her mot ISIS, sa Faten Mehdi Al-Hussaini fra talerstolen foran Stortinget.

Det er unge muslimer som har tatt initiativ til demonstrasjonen mot opprørsgruppa Den islamske staten (IS) og den norske gruppa Profetens Ummah, som har uttrykt støtte til IS' brutale metoder i Irak og Syria.

Mange tusen demonstrerte

En stor folkemengde, anslagsvis fem tusen, trosset tidvis kraftige regnbyger i kveld og møtte opp på Grønland torg hvor demonstrasjonen startet. De mange oppmøtte ville vise sin støtte til norske muslimer, som mener religionen deres blir misbrukt av ekstremistene. Bak paroler som «Ikke islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!» marsjerte demonstrantene deretter fra Grønland til Stortinget.

Til stor applaus fikk 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussein gitt klare meldinger til den ytterliggående norske islamisten Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller.

- Det ikke er nok med å hete muslim, det er deres handlinger som får dere til å være muslimer. Og islam lærer oss ikke annet enn respekt, toleranse og fred - og hvis halshugging av mennesker og ødeleggelser av kirker og moskeer, tortur av uskyldige og voldtekt av kvinner er islam for dere, så har dere misforstått islam. Dere følger ikke islam. Dere følger djevelen! tordnet Faten Mehdi Al-Hussaini foran de som hadde møtt opp foran Stortinget.

Etter appellen snakket VG med den kraftfulle 19 år gamle kvinnen:

- Jeg tok initiativet til demonstrasjonen fordi jeg var lei av å bli dømt. Jeg har ikke samme ideer og prinsipper som de morderne vi demonstrerer mot i dag, sier Faten Mehdi Al-Hussaini til VG. Hun forteller at VG-intervjuet med Ubaydullah Hussain gjorde henne kraftig provosert.

- Han snakket i 34 minutter, en masse løgn, og det fikk så mange muslimer til å bli sinte, at da bare måtte jeg gjøre noe, sier hun til VG.

- Hva ville du sagt til Ubaydullah Hussain hvis han var her nå?

- Jeg ville ha sagt at: Du kan si det du vil i media, men ikke stå frem og snakk for alle muslimer - for du represterer ikke muslimer, det har vi bevisst her i dag, sier Al-Hussaini, og understreker at det er veldig viktig å markere avstand fra de holdningene som Ubaydullah Hussain og IS representerer.

- Frykter ikke noe som helst

- Frykter du represalier etter dette?

- Nei, jeg frykter ikke noe som helst, jeg, kommer det kontant.

- Fordi dette er det jeg står for, det er dette jeg mener. De får ikke lov å ta det fra meg. Jeg står for det jeg sier, og jeg frykter ikke dem i det hele tatt fordi for meg er de bare noen tullinger og feige mennesker. De er i fåtall, sier Faten Mehdi Al-Hussaini.

SNAKKET MED STATSMINISTEREN: Faten Mehdi Al-Hussaini og Erna Solberg slo av en prat foran Stortinget. Foto:Trond Solberg,VG

Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, fungerende biskop i Oslo og generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge holdt også appeller utenfor Stortinget.

Statsminister Erna Solberg sa blant annet:

- Det vi ser er en krig uten regler, med krigere uten moral. Verdenssamfunnet er nødt til å handle, og vi skal delta i en humanitær operasjon. Like viktige er det at vi er samlet her i dag, og jeg er utrolig glad for at denne markeringen kom som et initiativ fra unge muslimer. Målet er å vise at den store majoriteten av norske muslimer tar avstand fra IS. Men det skal dere vite, det har jeg aldri tvilt på, sa Erna Solberg i sin tale utenfor Stortinget i kveld.

Les også

 1. Demonstrerte mot IS

  Mange mennesker var mandag samlet på Grønland i Oslo for å demonstrere mot IS og deres støttespillere.
 2. Kronikk: Historiens startskudd

  Nylig fikk Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle meg…
 3. VG mener: Sammen mot ekstremisme

  Flere tusen er ventet i dagens demonstrasjon i Oslo. Deltakerne vil markere sin avsky mot terrororganisasjonen IS…

Mer om

 1. Islam i Norge
 2. Irak

Flere artikler

 1. Stor støtte til Faten (19) etter appell mot IS-terroristene: – Svarte på støttemeldinger til klokken fire i natt

 2. Pluss content

  19-årige Faten med kveldens sterkeste IS-appell:  «Dere følger djevelen»

 3. Faten (19) i VGTV-intervju: – Må hele tiden forsvare at jeg er muslim

 4. Demonstrerte mot IS

 5. Norske muslimer raser mot Hussain

 6. Kommentar: Historisk norsk øyeblikk

Fra andre aviser

 1. Kraftfullt oppgjør med ekstremisme i Oslo

  Fædrelandsvennen
 2. - En historisk demonstrasjon

  Fædrelandsvennen
 3. Faten Mahdi Al-Hussaini: - Kommer ikke til å stoppe selv om jeg får hundre hatmeldinger

  Aftenposten
 4. Her er appellen Faten (19) holdt utenfor Stortinget

  Aftenposten
 5. Her setter 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini ekstremistene på plass

  Aftenposten
 6. Vårglimt i en IS-tid

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder