LIKER Å LIKE: Fremskrittspartiets Ulf Leirstein sier han ikke stiller seg bak en påstand, bare fordi han trykker «liker» på Facebook. Foto: Morten Holm/Scanpix

Frp-Leirstein liker dette: Møkkafølk fra et møkkaland

- En tilbakemelding om at synspunktet er registrert og at jeg er enig i essensen

Holmås: Spesiell oppfatning av hvordan sosiale medier fungerer

(VG Nett) Ulf Leirsteins facebookvegg flommet søndag kveld over av hatmeldinger mot afrikanere. Flere av dem fikk tommelen opp fra stortingsrepresentanten.

  • Mads A. Andersen
  • Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Møkkafølk fra et møkkaland,Returner alle sammen så de kan hjelpe til å bygge opp sitt eget land som de antagelig har vært med på å odelegge, raser en Facebook-kontakt på Fremskrittsparti-politiker Ulf Leirsteins vegg.

- Alle drittland i verden er ikke Norges ansvar, skriver kontakten videre.

Under den rasende kommentaren gir den justispolitiske talsmannen i Frp tommelen opp. «Ulf Leirstein liker dette».

Den erfarne stortingspolitikeren avviser likevel bestemt at han med det har stilt seg bak eller støttet innlegget:

- Jeg har ikke trykket «like» på alt. Jeg har trykket «like» på noe hvor jeg kanskje er enig i meningen, men det er ikke dermed sagt at jeg slutter meg til alt som vedkommende skriver. Man trykker ofte «like» for å bekrefte at man har sett den kommentaren som har kommet, sier Leirstein til VG.

- Det kunne likeså godt vært en hake, hvor man haker av for at man har registrert synspunktet.

- Begynte å koke over

Den rasende debatten på siden hans startet etter at Leirstein søndag kveld la ut en VG-artikkel om at Norge har besluttet å bli et av de ledende landene i gjenoppbyggingen av krigsherjede Somalia.

«Dette har vi altså råd til...» skrev politikeren selv. Minutter senere slo kontakter og fans seg løs i kommentarfeltet.

- Jeg skjønte at det begynte å koke over der, sier Leirstein til VG og fortsetter:

- Jeg mener ikke at det er et møkkaland. Men jeg blir kraftig provosert over at Norge nå skal bruke masse millioner og masse tid og ressurser på å bygge opp Somalia. Jeg tror dette kokte over fordi det kom samme dag som man sier nei til denne kreftmedisinen i Norge. Da koker det over for en del mennesker.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under artikkelen.

- Må holdes langt unna

Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) reagerer på diskusjonen på Leirsteins side, og kommentarene den politiske motstanderen har «likt».

- For det første viser dette at Frp bør holdes lengst mulig unne å styre norsk utenrikspolitikk. Det er rart at de ikke støtter at Norge vil bekjempe terrorisme og støtte gjenoppbyggingen ved å gjøre Somalia til et tryggere sted. Det vil gi flere et liv i Somalia, og gjøre at færre trenger å flykte, sier han til VG.

- Leirstein har dessuten en spesiell oppfatning av hvordan sosiale medier fungerer. De fleste trykker «like» på det man synes er smart eller godt formulert. Jeg synes forklaringen hans er veldig i strid med hvordan folk flest oppfatter dette.

LIKER IKKE: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) mener Leirstein må ta ansvar for det han har «likt». FOTO: FRODE HANSEN/VG


En annen av kommentarene på siden er «Jeg bare sier uff og helvete, vi skal selvfølgelig hjelpe men det skal ikke gjøres i et land som Somalia som etter min mening bare består av verdens avskum».

- Jeg er ikke enig det ordet, nei, sier Leirstein - som sammen med én av sine 3.585 venner på Facebook har trykket «liker» under kommentaren.

- Hva er du enig i da? At Somalia består av verdens avskum, men at du at du ville brukt et annet ord?

- Jeg er enig i det jeg skrev øverst og som vedkommende er enig i, at jeg ikke ønsker at vi skal hjelpe Somalia. Og det står jeg for. Jeg ville aldri kalt en hel folkegruppe for møkkamenn eller noe tilsvarende. Det tar jeg avstand fra.

- Jeg synes det blir veldig spesielt hvis man må stå inne for alt man trykker liker på.

Ikke en type ytring

- Nå holder det. Blir vel snart en borgerkrig her hjemme... håper jeg faktisk, melder en tredje person i kommentarfeltet under Somalia-linken hans.

- Sist jeg sjekket så står man til ansvar for det man selv skriver i det offentlige rom. Og sist jeg sjekket i straffeloven, så var ikke det å trykke «liker» en type ytring. Så de som skriver, må selv stå til ansvar for de ordene de bruker, sier Ulf Leirstein.

SVs Heikki Holmås er ikke enig.

- Jeg synes Frp har et spesielt ansvar for å ta til motmæle og vise forskjellen på ryddig og legitim kritikk av vår bistandspolitikk, og grove karakteristikker av andre land og mennesker, mener han.

- Den testen har ikke Leirstein bestått. Du kan ikke bare trykke «like» og så ikke forholde deg til det. Da må han understreke hva han mener, og at han har legitime innvendinger mot vår politikk, på samme måte som at vi har et spesielt ansvar for å påpeke når de som står oss nær tråkker over grensen.

Etter at VG kontaktet Leirstein la han ut en Facebook-oppdatering hvor han blant annet skrev at «Det å trykke «liker» betyr ikke at man er enig i alt som skrives i en kommentar. Men for meg betyr det å gi en tilbakemelding om at synspunktet er registrert og at jeg er enig i essensen. Hvis jeg ville brukt en skarp ordbruk så hadde jeg skrevet det selv».

Også på bloggen sin publiserte han noen avsnitt etter at VG ringte. Her avslutter han med følgende ytring:

«Men heng meg gjerne ut, jeg tåler det og skal gjerne trykke "liker"»

Innlegget hadde nærmere 60 likes etter 20 minutter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder