SPØKTE: Her blir den blivende brudgommen intervjuet av TV-teamet som var intetanende om at de var en sentral del av et utdrikningslag. VG har fått tillatelse til å bruke bildet som er lagt ut på Instagram. Foto: Anders Imenes

Utdrikningslag lurte TV 2 trill rundt

Et manneopprør ble slått stort opp på TV 2-nyhetene i går kveld. Men det viser seg at opprøret bare var - rør.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er stort. Vi greide å lure TV 2, sier Anders Imenes, som tok initiativet til at utdrikningslaget for kameraten skulle bli en klassiker.

- Vi beklager overfor seerne, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.

- For feminine

TV 2s nyhetsanker Siren Henschien innledet innslaget med å si at gruppen «La menn være menn» mener at menn er blitt for feminine og at mangfoldet er i krise:
«Og i dag troppet de opp foran Stortinget».

TV 2-reporteren intervjuet de tre initiativtakerne, med Eirik Sødal (31) i spissen.

- Testosteron

Det TV 2 ikke visste, var at Sødal skal gifte seg snart og at det hele var et godt arrangert utdrikningslag.

Reporteren sier i innslaget at de tre jobber for å ta tilbake mannsrollen fra feministene.

Sødal sier at samfunnet tilpasses mer og mer til kvinner og mindre til menn.

Reporteren sier at «testosteronen oste da de rundt tyve demonstrantene i dag troppet opp foran Stortinget for å gjøre et vaskeekte mannsopprør. Og selv om de ikke er så mange, så mener de faktisk alvor.»

Budskapet

Han gir ordet til Sødal som med stort pondus sier at «hvis mannen blir presset inn i en liten firkant, hvor det ikke er rom for urinstinktet, så vil ikke samfunnet være bærekraftig på sikt».

Hans kamerater, Pål Olav Loftesnes og Anders Imenes, får angripe både kaffe-latten som en femidrikk norske mannfolk ikke bør drikke og fortelle at mannsrollen er i krise.

Utdrikningslaget troppet opp med plakater foran Stortinget hvor de roper «La menn være menn».

Bygde ut

TV 2 bygger ut reportasjen ved å intervjue noen typiske mannsyrker, blant annet en politimann, en treningsstudio-innehaver og en scenearbeider.

De avsluttet med noen damer som fulgte demonstrasjonen utenfor Stortinget, som sa at det er viktig at menn ikke bruker lenger tid på badet enn kvinner.

Innslaget er nå fjernet av TV 2.

Gratulert

Spøken spredte seg på sosiale medier, hvor Eirik Sødal blir gratulert som ekte mann av kameraten Anders Imenes. Han viser til innslaget og skriver til Sødal: «Gratulerer som ekte mann, snart er du ektemann. .. (Brudens navn er fjernet av VG) og Eirik gifter seg, dere blir verdens beste par».

Slik ble de inspirert

De har forberedt spøken grundig og blant annet opprettet nettstedet «La menn være menn».

- På You Tube hadde vi hadde sett innslaget hvordan «homser mot EF» lurte NRK i 1992. De satte en gullstandard for utdrikkingslag, som vi ville forsøke å kopiere. Jeg sendte rundt You Tube innslaget til utdrikningslaget for å inspirere til planleggingen, sier Imenes.

- Hva sier du til TV2 i dag?

- Jeg vil si at jeg har dårlig samvittighet overfor journalisten, men at det er vaktsjefer og ledere i TV2 som er ansvarlig for hva som kommer på skjermen. Jeg ser at de har fjernet innslaget på hjemmesiden sin. Det synes jeg de skal legge ut igjen, selv om jeg vet det nok vil ta litt tid før de ser humoren i det. Det vil nok uansett havne på You Tube, sier han.

Han sier at også mange av jentene i innslaget, var venninner av dem.

- Informert ti minutter før

Mannen som ble drukket ut, Eirik Sødal, sier han ble informert om opplegget ti minutter før TV2 kom.

- Jeg fikk lese «et manifest» som gjorde at jeg ble informert om settingen, slik at jeg kunne svare på spørsmålene til TV2.

- Hvordan var det å lure dem?

- Mine kamerater hadde gjort en så god jobb, at de gikk rett på limpinnen. Det var ikke verst, sier han med en hes dagen-etter-utdrikningslag-stemme.

Pål Olav Loftesnes sier han ble kontaktet av en sjef i TV 2 før sending, som ville forsikre seg om at det ikke var noen spøk.

- Visste ikke noe

Sødal takker kameratene for gjennomføringen.

- Jeg visste ikke noe før ti minutter før TV2 kom. Da ble jeg oppdatert og leste «manifestet» som var laget slik at jeg kunne sette meg inn i saken og svare på TV2s spørsmål.

- Hvordan er det å lure TV2?

- De gikk rett på limpinnen. Det skyldes nok godt forarbeid av mine kamerater, sier han med en rusten søndag-formiddag-etter et utdrikningslag-stemme.

- Godt jobba

TV 2 blir på Facebook hengt ut som lite troverdig, men det er altså ikke første gangen et utdrikningslag lykkes med å havne på tv:

Ola Ramsøy Nystøyl skriver på Facebook til Imenes: «Godt jobba. Var med på å lure NRK med «homser mot EF i 1992».

Borgen bekrefter

NRK-seniorreporter Erling Borgen bekrefter på Facebook den hendelsen:
«Da jeg arbeidet i Dagsrevyen i 1994, ble vi kontaktet av "homser mot EU", som skulle ha demonstrasjon utenfor stortinget. Det var også et utdrikningslag, skriver Erling Borgen.

Slik lurte de NRK

Ola Ramsøy Nystøyl utdyper hva som skjedde:

«Var en av de som lurte NRK med "Homser mot EF" i 1992 (ikke 1994). Kjørte rundt til redaksjonene på formiddagen med pressemelding som varslet om punktdemonstrasjon foran Stortinget på ettermiddagen. Dette var jo lenge før Facebook, Twitter og andre sosiale medier, men det var jo flere faktorer som skulle tilsi at dette var en reell markering; EF-saken var varm, likeså partnerskapsloven. Dessuten var det en nyhetskrig mellom NRK og TV2 som nok gjorde at NRK var "på hugget". Morsomt var det i alle fall».

- Sjekket grundig

TV 2s nyhetsredaktør, Jan Ove Årsæther, sier de etter beste evne forsøkte å sikre seg.

- Vi sjekket bakgrunnen til de involverte; de fremstod som tilsynelatende ressurssterke folk med høy utdanning. Temaet deres var ikke spesielt kontroversielt, men vi undersøkte også om dette var et budskap de hadde fremmet før. Det viste et flere hadde tatt til orde for noe liknende i det offentlige rom tidligere.

Hadde søkt om tillatelse

Han sier de fleste medier kan bli lurt, hvis noen virkelig vil.

- Vi sjekket blant annet om de hadde søkt om tillatelse til å holde en demonstrasjon. Det hadde de. De fleste medier vil tidvis bli lurt, hvis de utsettes for noen som virkelig legger seg i selen. Det har VG og andre medier blitt utsatt for tidligere, sier Årsæther.

- Hva sier du til seerne?

- At det er flaut å bli lurt og at kildekritikken ikke har vært god nok.

Han sier de har fjernet innslaget fordi de ikke ønsker at en slik gjeng som bevisst lurer dem, skal få nyte godt av å vise lureriet.

- De som eventuelt viser innslaget i sosiale medier, må forholde seg til oss og til åndsverkloven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder