TREKKER SEG: Politidirektør Øystein Mæland trekker seg fra stillingen. Tidligere i kveld ble det kjent at han i mange år har hatt et privat vennskap med justisminister Grete Faremo (Ap). Hun har erklært seg inhabil. Foto: Terje Bringedal

Politidirektør Øystein Mæland har trukket seg

Faremo er inhabil ** Avslørte avgang på direktesendt TV

ARENDAL/OSLO (VG Nett) Justisminister Grete Faremo (Ap) opplyser torsdag kveld at politidirektør Øystein Mæland har trukket seg.

 • Dyveke Nilssen
 • Ellen S. Viseth
 • Lars Akerhaug
 • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg har nettopp fått meddelt at han har trukket seg fra sin stilling, sier Faremo på partilederdebatten på NRK i kveld.

Det gikk et sus gjennom salen da Faremo informerte om Mælands avgang.

Justisministeren forklarte at hun antar at Mæland både har vurdert situasjonen opp mot hennes inhabilitet og 22. juli-kommisjonens knusende rapport når han nå har trukket seg.

Mæland selv sier at årsaken til hans avgang er at Faremo og andre politikere ikke har vært klare nok på om han har tillit.

- Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet, sier Mæland i en uttalelse torsdag kveld.

Faremo svarer følgende på spørsmål om hun hadde tillit til Mæland:

- Jeg har aldri gått inn i personvurderinger etter at rapporten kom, så det skal jeg også vokte meg for nå, svarer Faremo

Grete Faremo på talerstolen i Arendal tidligere i ettermiddag. Hun åpnet kveldens debatt med å meddele politidirektørens avgang. Foto: FOTO: PETTER EMIL WIKØREN/VG

Inhabil

Alle partilederne er i kveld samlet for debatt i Arendal. De kunne derfor umiddelbart komme med reaksjoner.

- Jeg synes han har opptrådd klokt. Den jobben han eventuelt skulle gå i gang med nå, er en helt annen jobb enn den han skulle gå i gang med da han ble politidirektør, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Nå er det sånn at regjeringen vurderer dette når det blir kritisk. Det er tross alt ni måneder siden Faremo ble justisminister. Hun burde ha bedt om en slik vurdering.

Tidligere i kveld erklærerte justisministeren seg inhabil i alt som har å gjøre med politidirektør Øystein Mæland.

I to år, fra 1994 til 1996, var Mæland statssekretær i Justisdepartementet for Faremo under Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jaglands regjeringer.

Etter det skal de ha hatt et vennskapsforhold som har innebært at de har møtt hverandre i privat sammenheng noen ganger i året.

Det er også blitt kjent at Mæland var forloveren til statsminister Jens Stoltenberg. Derfor ville ikke han heller
delta i vurderingen av om Mæland burde gå av.

- Burde spurt før

Også Venstre-leder Trine Skei Grande mener Faremo burde fått avklart sin inhabilitet tidligere.

- Inhabilitet er ikke en forbrytelse, men man burde spurt med en gang, sier hun.

- Jeg synes det er viktig at dette ikke skygger for den debatten vi må ta. Jeg synes det er symptomatisk at mediene er opptatt av hvem som skal gå av, jeg synes det er utrolig viktig at vi politikere snakker om hva som skal gjøres, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Vi må være sikre på at vi kan stole på at ting fungerer. Det er stortinget i ferd med å gjøre nå. Derfra skal vi gjøre dette på en ordentlig måte, så får stortinget vurdere hvilke skritt vi skal ta. Det kan bety at vi åpner en sak i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Så får vi vurdere om Stortinget mener det skal få konsekvenser for noen. Vi har sagt at det er mulig, men vi har ikke trukket konklusjonen, sier Siv Jensen (Frp).

KRITISK: Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande mener justisminister Grete Faremo (Ap) burde erklært seg inhabil tidligere. Her på kveldens debatt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Hastemøte

Det har vært to partilederdebatter i Arendal i dag. Etter den første debatten skulle statsministeren møte pressen

Han hadde avtaler om å delta både i NRK og i TV2. Men i stedet ble journalistene stående å vente, mens Stoltenberg og hans medierådgiver Hans Kristian Amundsen forsvant ut bakveien og inn i et hastemøte på Thon hotell lenger ned i gaten. Også Faremo deltok på dette møtet.

Det må ha vært her at Faremo har kommet fram til at hun ville erklære seg inhabil, og at det dermed ble umulig for både henne og Mæland å fortsette.

På vei inn i salen underrettet statsministeren pressen om Faremos inhabilitet, men ikke om Mælands avgang. Den kom som en stor overraskelse på direktesendt TV en knapp halvtime etter.

- Det var Faremo som informerte meg om at Mæland trekker seg, sier Stoltenberg til VG Nett.

Mæland har sagt at han går av fordi han ikke har fått klare nok signaler om han har tillit.

- Jeg har vært inhabil hele veien, så jeg har ikke deltatt i diskusjoner om Mælands ansettelse eller hans posisjon. Derfor kan jeg heller ikke si noe nå, sier Stoltenberg.

- Hvorfor har ikke Faremo vurdert dette før?

- Det er det best at hun selv svarer på.

- Du meldte deg inhbil når det gjelder Mæland helt fra han ble ansatt. Burde ikke Faremo gjort som deg?

- Dette handlet om de tjenestemessige forholdene rundt Mæland. Ingen mener at ikke Faremo kunne vurdere politiets virksomhet. Habilitet handler dels om situasjon, dels om person og posisjon, mener Statsministeren.

Presset

Mæland har vært svært presset siden 22. juli-kommisjonen la frem sin rapport tidligere denne uken. Den kom med knusende kritikk mot politiet.

Tidligere i dag hadde politiet krisemøte om rapporten. Da ba politisjefene Faremo om å beholde Mæland .

For to dager siden ble det kjent at politidirektøren hadde feilinformert om hvor mye informasjon politiet hadde tilgang til da de vurderte sin egen innsats 22. juli tidligere i år.

VG-kommentator Frithjof Jacobsen sa da at han tror politidirektøren kunne komme til å trekke seg. Ap-topp Jan Bøhler omtalte feilinformasjonen som alvorlig.

Her er hele pressemeldingen fra Mæland:

«22.julikommisjonens rapport konkluderer med omfattende svikt i gjennomføringen av politiets aksjon på Utøya, og påpeker også store svakheter ved politiets evne til å møte de omfattende terrorhandlingene denne dagen.

Kommisjonen påpeker mangler som tilsier behov for et større endrings- og utviklingsarbeide i norsk politi. Justisministeren har bedt meg om å legge fram en foreløpig plan for dette i morgen, fredag. Som et ledd i forberedelsene har landets politisjefer i dag samlet seg om noen viktige hovedområder som en slik plan må inneholde.

Jeg har vært klar for å påta meg ansvaret med å lede arbeidet med å forbedre norsk politi, og opplevde også en sterk støtte fra landets politisjefer i dag.

Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet. Jeg har derfor i kveld bedt om å fratre min stilling.»

- Øystein Mæland vil ikke gi noen ytterligere kommentarer i kveld og ønsker heller ikke å si noe mer fredag utover redegjørelsen han har sendt til pressen torsdag kveld. Han har hatt hektiske dager den siste tiden. Dersom han velger å ta seg en fridag i morgen, så tror alle har stor forståelse for det, sier seniorrådgiver Kåre M. Hansen i Politidirektoratet til VG Nett sent torsdag kveld.

Les også

 1. Stoltenberg vil ikke vurdere om forloveren må gå

  (VG Nett) Politidirektør Øystein Mæland var forloveren til statsminister Jens Stoltenberg.
 2. 22. juli 2011: Varsel om grensekontroll kom aldri frem

  (VG Nett) Norsk politi begynte å kontrollere grensetrafikken først etter å at svensk politi ringte og fortalte at de…
 3. 22. juli-kommisjonen: Slik kunne terroristen vært stanset

  (VG Nett) 22. juli-kommisjonen mener angrepet på regjeringskvartalet og Utøya kunne vært forhindret.
 4. VG-kommentator om politidirektøren: - Det er alvorlig

  (VG Nett) VG-kommentator Frithjof Jacobsen tror at politidirektør Øystein Mæland kan komme til å trekke seg.
 5. Politidirektøren: - Jeg regner med kritikk

  (VG Nett) Politidirektøren er forberedt på at 22. juli-kommisjonen vil kritisere politiets båtvalg.
 6. Ap-topp om Mælands feilinformasjon: Alvorlig

  (VG Nett) Justispolitikerne er rystet over feilene i politiets interne gransking som nå kommer frem.
 7. Stoltenberg varsler nytt Politi-Norge

  OSLO/ARENDAL (VG) Rystet etter Gjørv-rapporten, har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i interne møter beordret en…
 8. 22. juli-kommisjonen: «Ingen i politiet tenkte på politihelikopteret»

  I de første timene etter terrorangrepene 22. juli i fjor var det ingen i Oslo-politiet som tenkte tanken om å mobilisere…
 9. Faremo med knusende dom over politiet

  - Norsk politi besto ikke prøven: Vi klarte ikke politioperasjonen og vi klarte ikke evalueringen i…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder