EKSPERTER: Magnus Ranstorp (t.v) jobber for den svenske Forsvars-høgskolen og brifer sikkerhetstjenester i Europa og leder en arbeidsgruppe i EU som skal forebygge Syria-krigere. Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole og med spesialfelt Syria. Foto: JAN PETTER LYNAU / FORSVARET Foto:,

Eksperter om syriakrigerne: De er trent i geriljakrig og terror

Ekspertene er klare på at terrorister i Syria innehar både våpen og erfaring til å gjennomføre terror. De sier at de er trent i krig og kan være vanskelige å spore.

 • Ola Mjaaland
 • Eirik Landsend Henriksen
 • Mona Byrkjedal
 • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over seks år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre et terrorangrep i Vesten, og Norge er nevnt.

- Vi hører fra PST at en gruppe er på vei fra Syria mot Norge. Mye handler om å komme inn i EU, og de kan reise både med fly og bil. Det er stor åpenhet i EU og vanskelig å avdekke hvor de er. Sannsynligvis bruker de ikke mobiler og annet utstyr som kan legge igjen elektroniske spor, sier Magnus Ranstorp, som blant annet jobber for den svenske Forsvars-høgskolen.

Han briefer sikkerhetstjenester i Europa og leder en arbeidsgruppe i EU som skal forebygge Syria-krigere.

- Ved hjelp av kontakter kan de komme seg over grenser, og da tenker jeg spesielt på gjennom Tyrkia for å komme inn i EU, sier Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og med spesialfelt Syria

Grenseoverganger

Ranstorp forklarer at landene i EU har lister på personer som man mistenker. Han sier det hovedsakelig er Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) og Jabhat al-Nusra som kjemper i Syria. Men det finnes undergrupper, og det kan være mindre selvstendige grupper som tar initiativ til terror.

Politiet ber nordmenn oppføre seg som normalt. Men de har høynet beredskapen, og blant annet grenseoverganger er ekstra bevoktet etter terrortrusslen.

- Men man har man ikke gått ut med å høyne grenseovervåkningen i hverken Sverige eller Danmark. Det er veldig relevant. Hvorfor de ikke har gjort det og hva det bygger på, vet jeg ikke, sier Ranstorp.

Erfaring og krig

Fremmedkrigerne i Syria får kamptrening, kompetanse og erfaring, spesielt på improviserte bomber, primitive våpen og ammunisjon, ifølge Gundersen.

- De konfiskerer tyngre materiell fra den syriske hæren. Det er artilleri, mitraljøser, bombekastere , enkle rakettsystemer og noe luftvern. Og kan lage noe av dette selv. Men primært er det snakk om håndholdte våpen og også maskingevær på pickup-biler. De lærer også stridsteknikk og bruk av samband, enkel taktikk, hvordan en beveger seg sammen som gruppe, sier Gundersen.

Dette mener han gjør at de blir hardere og tåler å bli skutt på.

- Eksplosiv cocktail

- Etter all stridserfaringen de opparbeider seg, får de nok også større selvtillit i forhold til å bruke våpen, sier Gundersen.

Ranstorp mener krigserfaringen og de traumatiske opplevelsene fremmedkrigerne opplever i Syria, er farlig.

- De er trent i geriljakrig og terror og har vilje til å gjennomføre noe mot målene de ser på. Et tilleggselement er at de er traumatiserte basert på det de har opplevd. Tilsammen blir det en eksplosiv cocktail når vi vet de har kontakt med tunge terrorister som kan gi ideer og trening. Det påvirker dem psykologisk. Alt dette skaper en problematikk som er vanskelig å håndtere, sier Ranstorp.

Yousef Assidiq, skribent og debattant. Foto:,

- Mange av de sentrale som er i Syria har truet Norge tidligere, og de har gjennomført angrep i Syria, som viser at de er kapable, sier Yousef Assidiq, prosjektkoordinator i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

Han jobber mot radikalisering og ekstremisme.

- Er det noen av de du kjenner til som kan være troende til å planlegge terrorangrep?

- Ingen jeg kjenner direkte, men jeg kjenner til noen av de verste som er i Syria. Og jeg tror noen av dem kan være troende til å planlegge et terrorangrep mot Norge. Jeg vet at flere av dem har vært med i de mest brutale slagene og kampene. Jeg er ikke i tvil om at enkelte av de norske som er i Syria kan være i stand til å utføre et terrorangrep i Norge – i hvert fall i sinnelaget, jeg vet ikke om de har kapasitet til å gjøre det. Jeg tror ikke det, men PST vet jo mer om dette.

Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen i Oslo, tror ikke helt på at terrortrusselen stammer fra Syria-farerne.

- Det usannsynlige skjer ofte

- Jeg får det ikke til å stemme at de som er i Syria nå skulle ville hoppe av det de gjør der for å fokusere på Norge, sier Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen i Oslo, til VG.

Forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet i Oslo. Her fra en reportasje i 2008. Foto:Bjørn Thunæs,VG

Han kjenner til flere av de norske Syria-farerne, og mener logikken til disse dreier seg om å kjempe mot regimet i Syria, opprette en islamistisk stat og nedkjempe andre opprørere som de vurderer som «frafalne».

- Hvorfor skulle de plutselig skifte fokus til Norge? De vil ikke tjene noe på et angrep mot Norge, når deres mål er å opprette en «boblestat» i Syria og Irak. Hvordan skal dette tjene deres mål, spør han retorisk.

- Tror du noen av nordmennene som er i Syria nå eller har kommet hjem, har kapasitet til å gjennomføre et angrep mot Norge?

- Jeg tror ikke det er sannsynlig. Problemet er at det usannsynlige ofte skjer, sier Ghozlan.

Les også

 1. Slik er beredskapen der du bor

  Her er oversikten over hvordan ditt lokale politidistrikt terrorsikres.
 2. PST: Terrorgruppa har reist fra Syria

  Politiets sikkerhetstjeneste opplyser at de har informasjon om at en terrorgruppe har reist fra Syria for å gjennomføre…
 3. Krimekspert om terroradvarselen: - Ikke grunn til å bli redd

  Tidligere etterforskningsleder i Oslo politidistrikt anbefaler folk til ikke å være bekymret.
 4. PST: - Vær skeptisk til rykter på sosiale medier

  I sosiale medier sprer det seg meldinger med uriktig terrortrussel-informasjon, som hevdes å stamme fra en ansatt i en…
 5. Sjekker konkrete personer i ulike miljøer

  Politiet sjekker flere konkrete personer i ulike miljøer i Oslo etter terrortrusselen mot Norge.

Mer om

 1. PST
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Eksperter: Dette er terroristene trent til

 2. PST frykter terrorgruppe med kamperfaring fra Syria: Slik rekrutteres Syria-krigerne

 3. Slik har syriafarere angrepet før

 4. Eksperter: Derfor kan Norge være et  terrormål

 5. Brende etter Paris-terroren: Varsler økt kamp mot IS

 6. Denne selvmordsbomberen skal ha bodd flere år i Oslo

Fra andre aviser

 1. Forstander: Syriafarere føler seg ekskludert

  Fædrelandsvennen
 2. Rabita-moskeens leder avviser ekstremist-stempel

  Fædrelandsvennen
 3. - Mange unge sympatiserer med voldelige islamister

  Aftenposten
 4. Setter opp vakter i moskeen

  Aftenposten
 5. Forstander: -Syriafarere føler seg ekskludert

  Aftenposten
 6. Selvmordsbomber bodde fem år i Norge

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder