TOMT OG STENGT: Østsamisk Museum i Neiden er 700 kvadratmeter stort. Glasskonstruksjonen i taket skulle både slippe ut og inn lys, men måtte kles igjen på grunn av en vannlekkasje.
TOMT OG STENGT: Østsamisk Museum i Neiden er 700 kvadratmeter stort. Glasskonstruksjonen i taket skulle både slippe ut og inn lys, men måtte kles igjen på grunn av en vannlekkasje. Foto:Yngve Grønvik,SØR-VARANGER AVIS

2009: Østsamisk Museum står ferdig 2014: Fortsatt ikke hatt én besøkende

INNENRIKS

TROMSØ (VG) Det samiske praktbygget til 42 millioner sto ferdig for fem år siden, men kan trolig ikke åpnes før tidligst sommeren 2015.

Publisert: Oppdatert: 17.10.14 10:50

Konkurs, vannlekkasje og et uregjerlig klimaanlegg har gjort museumsprosjektet i Øst-Finnmark til en kraftig hodepine både for de ansatte og Statsbygg.

– Mareritt er kanskje ikke riktig ord, men vi skulle gjerne ha overlevert bygget raskere uten feil, sier avdelingsdirektør Geir Jensen i Statsbygg til VG.

Fra galt til verre

Her er et kort resymé av museumsprosjektet, som allerede i 2011 ble karakterisert som en skandale:

* Midt på 2000-tallet får Statsbygg i oppdrag av Kulturdepartementet å bygge Østsamisk museum i Neiden i Sør-Varanger kommune.

* I 2007 legger daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen ned grunnsteinen til museet, som skal bidra til styrking av den skoltesamisk kultur og formidle kunnskap om denne minoritetens fortid og samtid.

* I 2009 står bygget ferdig.

* I 2010 begynner to ansatte å jobbe i bygget. Det blir oppdaget en rekke feil og mangler, blant annet på brannsikringsanlegget.

* Sommeren 2010 går hovedentreprenøren konkurs. Statsbygg har dermed ingen å rette reklamasjonene til, og må for egen regning hente inn nye entreprenører for å gjøre utbedringene.

* I 2013 blir det oppdaget en omfattende lekkasje i glasskuppelen på museet, en vital del av byggets arkitektur. Kuppelen kles igjen for å unngå nye lekkasjer.

Trøbbel med befuktningsanlegg

Høsten 2014 er det fortsatt høyst usikkert når dørene kan åpnes.

– Problemet nå er stabiliteten i befuktningsanlegget. Luftfuktigheten varierer fra dag til dag, uten at vi vet årsaken. Dermed kan ikke museet ta imot gjenstandene som i dag ligger lagret på Norsk Folkemuseum, forteller Jensen.

Norsk Folkemuseum krever et halvt års stabil drift på klimaanlegget, før de skoltesamiske gjenstandene kan sendes nordover.

– Hvor mye har bygget kostet, utenom de 42 millionene som var bevilget i

utgangspunktet?

– Det har vi ikke full oversikt over siden kostnadene til å utbedre befuktningsanlegget ikke er kjent, men det er snakk om flere millioner, bekrefter Jensen overfor VG.

Direktør: - Vi gir oss ikke

Sametinget og Kulturdepartementet har også gitt ekstrabevilgninger for å få museet ferdig.

– Dette kan ikke være et månelandingsprosjekt teknologisk sett. Det må finnes lignende systemer ved andre museer. Vi stiller oss uforstående til at disse utfordringene skal være uoverkommelige i dag, sier sametingsråd Henrik Olsen (NSR) til VG.

Han mener «skandale» er en dekkende beskrivelse for prosjektet.

Direktør Johnny-Leo Jernsletten i Tana og Varanger museumssiida, som er ansvarlig for museumsdriften, tør ikke lenger spå når dørene åpnes. Det har han brent seg på før.

– Det går veien, vi gir oss ikke. Den østsamiske befolkningen i Norge, Russland og Finland vil få et flott museum. Det er prioritet nummer én for meg som direktør akkurat nå, sier Jernsletten.

I fire år har en museumsleder jobbet i full stilling ved museet. I dag jobber i tillegg en snekker og en utstillingsarkitekt i halv stilling, opplyser Jernsletten.

Museumssiidaen vurderer nå å flytte de ansatte ut av bygget.

– Det er en belastning å jobbe på en byggeplass, sier museumsdirektøren til VG.