BRUTALT REGIME: Den norske fembarnsfaren skal ha tatt med seg familien til Syria for å slutte seg til opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Foto: Reuters Foto: ,

Norsk fembarnsfar ville slutte seg til IS

Begjæres varetektsfengslet i dag

Norske myndigheter har gode spor som viser at 35-åringen som tok med familien til det krigsherjede Syria, ville slutte seg til islamistgruppen Den islamske staten (IS), får Dagbladet bekreftet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen er siktet for frihetsberøvelse etter at han tok med kona og de fem barna til hjemlandet sitt. Lørdag kom de hjem til Norge etter å ha vært i Syria i en måned.

Mannen blir begjært varetekstfengslet, bekrefter politiadvokat Jan-Fredrik Senum i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter har gode spor som viser at 35-åringen skulle slutte seg til IS. Politiets sikkerhetstjeneste etterforsker dette, men har foreløpig ikke formelt siktet fembarnsfaren etter terrorlovene, ifølge avisen.

Tirsdag framstilles mannen for varetektsfengsling.

Trodde de skulle på ferie

Mannens kone skal ha trodd at de skulle på ferietur til Tyrkia, men mot sin og barnas vilje ble de ført over grensa til Syria. Der skal mannen ha holdt dem under væpnet vakthold mens han selv skal ha deltatt i borgerkrigen i landet.

– Kvinnen er foreløpig ikke avhørt. Hun er sterkt preget av det som har skjedd, og få nå hjelp, sier regionallensmannen til Dagbladet.

Lørdag landet fembarnsfamilien på Gardermoen etter å ha vært i krigsherjede Syria i omtrent en måned. Lensmannen i kommunen familien kommer fra, forteller til avisa Nordlys at norske myndigheter har jobbet for å få familien hjem etter at de ble meldt savnet av pårørende.

På vei inn til Oslo ble mannen, som er norsk statsborger men av syrisk opprinnelse, pågrepet av politiet og atskilt fra resten av familien. Kona og de fem barna i alderen ett til åtte år er sterkt preget av de siste ukenes påkjenninger og er nå er overlatt til helsevesenet.

Advokat anmeldte forholdet

– De ble mot sin vilje tvunget til å være med inn i et krigsområde. Det er en ekstrem situasjon det er vanskelig å sette seg inn i. Dette er barn som har vært redde for sine liv, sier bistandsadvokat Vidar Helgheim til NTB.

På oppdrag fra familiemedlemmer i Norge var det han som anmeldte forholdet til politiet 6. august. Siden den gang har det vært arbeidet for å få kvinnen og barna ut av Syria

Faren i familien beskrives som islamist av bistandsadvokaten. Ifølge TV 2 er mannen tidligere i år dømt til to års fengsel i en narkotikasak. Reisen til Tyrkia skal ha skjedd mens han ventet på å komme inn til soning av dommen.

Norsk politi og Utenriksdepartementet (UD) har jobbet med saken, men kunne ikke sende mannskaper til Syria. Familien med de fem mindreårige barn krysset selv grensen mellom Syria og Tyrkia på vei hjem til Norge.

PROPAGANDAVIDEO: Dette bildet er hentet fra en propagandavideo IS lastet opp 8. juni 2014. Foto: AFP Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder