Regjeringen: Ethvert drap er et drap for mye

Liselotte (31) mistet foreldrene: Partnerdrap er det største sviket

Liselotte Haugsnes' far drepte moren før han drepte seg selv. Nå oppfordrer hun: Vi må bry oss mer!

  • Marianne Vikås
  • Tor-Erling Thømt Ruud

Artikkelen er over syv år gammel

I februar 2004 reiste Johan Bjerkvik hjem til kona han hadde vært separert fra i kun noen måneder. Maria Bjerkvik ble drept med tre skudd. Ektemannen tok så sitt eget liv.

- Dette handler om det største sviket vi etterlatte barn kan oppleve. Det skjer med de nærmeste man har, på et sted hvor man skal føle seg trygg, sier datteren Liselotte Haugsnes til VG.

- Brutalt

Hun fortalte sin historie om tragedien i Våler i Hedmark for første gang i VGs reportasjeserie «72 kvinner drept av sine menn» i 2007. Siden har hun engasjert seg i problematikken rundt vold i nære relasjoner.

ETTERLATT: Liselotte Haugsnes opplevde i 2004 at faren tok sitt eget liv etter at han drepte moren hennes. Haugsnes tror det er mulig å forebygge partnerdrap. Foto: PRIVAT


- Jeg synes det er brutalt. Det er ikke så mange drap i Norge heldigvis, men dette viser at mye skjer bak lukkede dører. Etter min oppfatning er ikke det som skjer i hjemmet privat. Vi har et ansvar for å følge opp hverandre, uten at jeg kjenner denne konkrete saken som nå etterforskes, sier Haugsnes.

Hun tror myndighetenes oppmerksomhet om problematikken fører til at vold i nære relasjoner blir mindre skambelagt.

- Jeg tror på forebyggende tiltak, fordi jeg tror drap i nære relasjoner handler mer om håpløshet og en følelse av ikke å strekke til, enn et ønske om å utøve en voldelig handling, sier Haugsnes.

- Ordjåleri

Hittil i år er 14 personer drept i Norge. Ni av dem etterforskes som partnerdrap.

Søndag ble Sivje Schjærven (44) funnet drept i sitt eget hjem på Ulvøya i Oslo søndag ettermiddag. Også hennes 47 år gamle samboer ble funnet død på adressen. Politiets teori er at samboeren først drepte henne, før han tok livet av seg selv.

I mai skal stortingsmelding nummer 15, «Forebygging og bekjempelse av vold i nære relasjoner. Det handler om å leve», behandles av Stortinget.

Innholdet baserer seg mye på å øke kunnskapen om feltet: «Myndigheter og instanser som kommer i direkte kontakt med voldsutsatte må ha tilstrekkelig kunnskap for å kunne gi god og målrettet hjelp.» står det i meldingen.

Nestleder i justiskomiteen, André Oktay Dahl (H), sier politikerne må passe seg for tomme løfter.

- Vi kunne godt ha kuttet ut ordjåleriet og fylt det med mer konkret innhold. For eksempel er det en god idé å gi menn som er voldelige hjelp til å mestre sinnet sitt. Det tilbudet er for dårlig i dag. Det kan forebygge drap, sier Dahl, som etterlyser bedre statistikk og forskning.

- Alvorlig samfunnsproblem

Justisdepartementets «Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2013» består av 23 punkter. Blant annet skal personell tidlig oppdage barn som lever i voldelige familier.

- Vold i nære relasjoner er at alvorlig samfunnsproblem, og arbeidet mot vold i nære relasjoner er høyt prioritert av regjeringen. Handlingsplanen er et viktig verktøy for å målrette og koordinere arbeidet på dette området. Målet har vært å øke bevisstheten rundt disse formene for vold som gjerne har foregått i det skjulte, og vi ser at handlingsplaner med konkrete tiltak bidrar til dette, sier statssekretær Pål Martin Sand (Ap).

- Hva tenker dere om at ni av 13 drap hittil i år etterforskes som partnerdrap?

- Ethvert drap er et drap for mye. Antallet partnerdrap over tid viser også hvor viktig det er å prioritere arbeidet mot vold i nære relasjoner, ikke minst forskning som bidrar til å forklare og forebygge partnerdrap ved å identifisere risikofaktorer, sier Sand.

Flere artikler

  1. Pluss content

    9 av 13 drap etterforskes som partnerdrap

  2. Kronikk: Prestisje hindrer kunnskap

  3. 13 drap hittil i 2013 - ni av dem etterforskes som partnerdrap

  4. 150 drept av sin partner

  5. 150 partnerdrap siden 2000: Fremdeles like mange partnerdrap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder