Meteorolog: – Ingen grunn til å gå ut

Danskebåten innstilt grunnet uvær

Meteorologer i Oslo og Bergen: – Sikre løse gjenstander

Selv om nordmenn er vant til høst- og vinterstormer er det ikke en helt vanlig storm som slår inn over kysten av Sør-Norge tirsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er ventet full storm ved Stad, og liten storm rundt hele kysten av Sør-Norge. Det er kysten som får kraftigst vind, men hele Sør-Norge vil bli påvirket av uværet. På vestlandet er det også ventet kraftig uvær.

– I Bergen sentrum ventes det en del vind. Det er allerede observert vindkast på rundt 20 meter per sekund, og dette kan stige til 25 meter i sekundet utover kvelden. Mellom seks og ni vil været være på sitt kraftigste, sier vakthavende meteorolog i Bergen, Martin Granerød.

Meteorologen anbefaler å sjekke forholdene godt før man begir seg ut på tur.

– Når det blåser såpass godt på kysten er det ingen store grunner til å gå ut. Det er også ventet vanskelige kjøreforhold. Man må også sørge for å ha løse gjenstander som julepynt sikret. Greiner eller kvister kan også falle ned i veien og skape farlige situasjoner, sier Granerød.

HOLD PÅ HATTEN: Tirsdag kveld og natt til onsdag er det ventet kraftig vind på Sørlandet, Telemark og på Østlandet. Foto:Meteorologisk institutt,

Klokken 21.30 kan Granerød fortelle at uværet er på sitt verste. Det er forventet at vinden roer seg sent tirsdag kveld.

– Regnbyger med hagl vil ta over for vinden, så kommer tordenværet og tar over, sier han.

Kraftig vær på sjøen

– Vi innstiller kveldens avgang fra Oslo til Fredrikshavn klokken 19. Kaptein har gjort en vurdering på at det kommer til å være for mye vind. Det fører også til at avgangen fra Fredrikshavn klokken 09.00 også er innstilt, sier Jesper Waltersson i Stena Line til VG.
Send inn dine bilder av uværet!

Colorline melder også at de har mindre forsinkelser grunnet værforholdene.
Vind med storm styrke vil tirsdag kveld herje langs kysten fra Østfold, via Sørlandet og opp langs Vestlandskysten til Stad.

HEFTIG: Uværet som nå er på vei mot Norge har også herjet i Skotland. Foto:Jeff J Mitchell,

– Pass på løse gjenstander

Vakthavende meteorolog i Oslo, Eldbjørg Moxnes, sier at det kan bli bølger på opp mot seks meter i Oslofjorden tirsdag kveld. Det kan også blåse opp til liten storm en kort periode ved midnatt.
Fordi det stormer fra sør kommer vinden rett inn Oslofjorden, noe som bekymrer meteorologene.
– Vi er ikke så vandt med vind i denne delen av landet, sier Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt til VG.

I tillegg til den jevne vinden kommer det også kraftigere vindkast.

– Det kan komme vindkast 22 meter per sekund, sier Moxnes og oppfordrer publikum til å passe på at det ikke ligger løse gjenstander rundt om kring.

Har du video av vinterstormen? Send den inn her!

Kan bli glatte veier

Meteorologen forteller også at det kommer til å komme nedbør som kan gjøre det glatt på veiene.

– Nedbøren vil komme som regn eller sludd i lavtliggende områder. Det blir ikke store mengder, men det kan fryse på bakken.

Hun forteller at temperaturene kommer til å øke noe, og at denne nedbøren ikke gir hvit jul. Over 6-700 meter kan derimot nedbøren komme som snø.

– Man kan ikke nødvendigvis regne med å komme over fjelloverganger sent i kveld eller i natt på grunn av vind og nedbør, sier Moxnes.

Onsdag vil det også bli høy vannstand. Meteorologen anbefaler å sikre båter godt.

I følge Bergens Tidende har uværet ført til at Sotrabrua er stengt for store kjøretøy og personbiler med vindfang som store takbokser og hengere. Avisen skriver også at 125 husstander er uten strøm i Mafjorden og Høyanger.

RUSKEVÆR: Slik så det ut på riksveg 15 i Breidalen tirsdag kveld. Foto:Vegvesnet,

Stengte fjelloverganger

Fjellovergangene på Vikafjellet, Strynefjellet er stengt. Hardangervidden er stengt for kjøretøy under 7,5 tonn, opplyser Vegtrafikksentralen.

– Det er vinden vi sliter mest med nå. Den har vært ganske god i en periode på noen timer. Vi har politi på plass på Askøybroen, der det blåser opptil 26 sekundmeter. Det er også ferger som er innstilt, sier trafikkoperatør Tore Andre Halland.

– Vi har endel småbroer som på vestlandet vi ikke har kontroll over. Vi vil oppfordre publikum til å ta sine forholdsregler og være forsiktige, sier Halland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder