Veterinærmyndigheter: - Alvorlige problemer når det gjelder den norske lakseimporten

IKKE BARE GLADE LAKSER: Russiske veterinærmyndigheter mener det er store utfordringer knyttet til norsk laks. Foto: MAGNAR KIRKNES

Russland frykter norsk laks er utrygg

(VG Nett) Mens regjeringen og norske myndigheter forsvarer norsk oppdrettslaks, er russiske veterinærmyndigheter svært kritiske.

 • Ole Kristian Strøm
 • Bjørn Haugan
 • Marcus Husby

Artikkelen er over seks år gammel

Rosselkhoznadzor - Official siteMattilsynet | Statens tilsyn for planter, fisk, dyr og næringsmidler

VG har denne uken rettet fokus mot norsk oppdrettslaks.

Fiskeriminister Elisabeth Berg-Hansen, helseminister Jonas Gahr Støre, Mattilsynet og en rekke andre offisielle organer, har tatt til motmæle og unisont sagt at den norske oppdrettslaksen både er trygg og sunn.

Det er ikke russiske veterinærmyndigheter enige i og fremholder overfor VG at de igjen kan komme til å stanse importen av norsk laks.

- Det er alvorlige problemer når det gjelder den norske lakseimporten, sier Aleksej Aleksejenko, informasjonssjef i Russlands veterinærmyndigheter, Rosselkhoznadzor, til VG.

Rosselkhoznadzor har også ansvaret for grensekontrollen inn til Russland.

- Vi har vært i forhandlinger med norske myndigheter og venter nå på et forslag fra Mattilsynet om hvordan dette kan løses.

- Hva er problemet?

- Det handler om matsikkerheten. Det gjelder både mangler i den norske lovgivningen og det faktum at norske veterinærmyndigheter utsteder sertifikater for fiskepartiene - uten at de kontrollerer fysisk selve fisken. Dette er alvorlig, og noe vi må finne en løsning på, sier han.

Store utfordringer

Rosselkhoznadzor har altså ikke tillit til den norske egenkontrollen som utføres hos eksportørene. De forventer at hvert eneste parti blir sjekket av inspektører fra Mattilsynet.

- Det faktum at hele 80 prosent av importen er fersk fisk, bare 20 prosent frosset, gjør utfordringen enda større. Det er selvfølgelig større risiko med fersk fisk, sier Aleksejenko.

Han sier til VG at det ikke er noen spesiell deadline for at Mattilsynet må komme frem til en løsning.

- Vi har hatt mange fridager her i Russland i det siste, men nå er vi i gang for fullt igjen.

- Selvfølgelig ønsker vi en så rask avgjørelse som mulig, for i dag er ikke sikkerheten tilfredsstillende, sier han.

- Hvordan løser dere dette nå?

- Vi analyserer fisken på våre laboratorier, på vår kostnad. Vi gjør faktisk jobben for norske veterinærmyndigheter, sier informasjonssjef Aleksejenko.

- Er det håp om løsning?

- Ja, vi håper. Det er en bra dynamikk i forhandlingene.

Særrussisk regelverk

Regiondirektør i Mattilsynet i Trøndelag og Møre og Romsdal, Bjørn Røthe Knudtsen, mener Russlands kritiske syn til norsk lakseimport ikke er begrunnet med at laksen er utrygg eller innebærer noen folkehelserisiko.

Han har som norsk forhandlingsleder ansvaret for Mattilsynets kontakt med de russiske veterinærmyndighetene og har mange års erfaring med internasjonalt sjømatarbeid.

- Vi har over flere år registrert at ulike spørsmål dukker opp fra russisk side. Vi prøver å besvare dem på best mulig måte. Det er fortsatt trygt å spise norsk sjømat, og vi har alltid greid å diskutere oss frem til enighet med Russland til slutt, sier Røthe Knudtsen.

- Hva er dere uenig om?

- Russland har en del tilleggskrav når det gjelder sjømat, som vi ikke finner igjen i internasjonal standarder. Det er mange regler de definerer ut ifra sin historiske tradisjon og særrussiske regelverk. Vi har ikke disse problemene med de rundt 100 andre landene vi eksporterer sjømat til, sier Røthe Knudtsen.

Uenige om bakterier

Han vil ikke beskrive russernes regelverk av lakseimport som noe strengere enn andre lands.

- Men deres regelverk skaper utfordringer for oss, ettersom Russland vektlegger ting som ikke vektlegges i internasjonale standarder som over 100 andre land forholder seg til, sier regiondirektøren.

- Hvilke punkter er det russiske veterinærmyndigheter mener dere ikke tilfredsstiller?

- Vi har ulike standarder når det gjelder bakteriologi. I all naturlig mat finnes det bakterier, Men her har vi et ulikt syn på hvilke bakterier det skal legges vekt på, fordi Norge forholder seg til de vitenskapelige vurderinger som internasjonale handelsstandarder bygger på, sier han.

- Russland er strengere når det kommer til bakterier enn Norge?

- Jeg vil ikke si strengere. Det er mer annerledes. Og det skaper vansker for oss. Men vi er absolutt ikke bekymret for at vi eksporterer sjømat av dårlig standard, sier han.

Røthe Knudtsen forteller også at Russland er uenig med dem i sertifikater og merking av varepartier av fisk som kommer inn i landet.

Han sier det er tekniske ulikheter med liten betydning for folkehelseaspektet, og er ikke bekymret for Norges forhold til Russland fremover.

- Vi ønsker å ha en god kommunikasjon med Russland, og å oppklare eventuelle misforståelser så langt det lar seg gjøre, sier han.

- Vel kjent med hva de mener

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen avviser at norsk oppdrett ikke leverer sunne produkter.

- Nei, og russernes innvendinger skyldes ikke det som er skrevet i norsk presse siste uke. Helt siden 2006 har de innført restriksjoner overfor norsk oppdrett og vi er vel kjent med hva de mener.

- Vi har levd med russerne i mange år og det har i stor grad gått fint, sier Berg-Hansen.

Hun bruker bruker eksporttallene til Russland som bevis:

- Russland er et av de viktigste markedene for norsk sjømat og eksporten økte med 15 prosent i fjor, til seks milliarder kroner.

- Men når russiske veterinærmyndigheter sier til VG at «det er alvorlige problemer når det gjelder den norske lakseimporten» står det i kontrast til det unisone forsvaret norske myndigheter tar overfor norsk oppdrettsfisk?

- Norske matmyndigheter følger opp russiske funn og kravene til våre selskaper er så strengt og oppfølgingen så god, at Mattilsynet mener norsk oppdrettslaks er sunn. Det dokumenterer de. Så får vi i dialog finne løsninger.

- Saken er løftet til høyt nivå og tirsdag skal det gjennomføres nytt møte, sier hun.

Les også

 1. Fiskeriministeren trygg på dagens lakseanbefaling

  (VG Nett) Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er sikker på at forskningen på giftstoffer i oppdrettslaks er tatt…
 2. Produsenter farger laksen rød

  Oppdrettslaks er blass i fargen, men produsentene tilsetter stoffer som gjør den rød og attraktiv for deg som kunde.
 3. Folkehelseinstitutt-forsker med budskap til kvinner: - Ett måltid fet fisk i uken er nok

  Forsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet mener kvinner ikke bør spise oppdrettsfisk mer enn en gang i uken, til…
 4. Støre taus om lakseadvarselen

  (VG Nett) Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen mener det er helseminister Jonas Gahr Støre som må svare om myndighetenes…
 5. Leger og professorer: - Ikke spis oppdrettslaks

  Norske leger, professorer og internasjonale helseeksperter mener kvinner, barn og ungdom bør holde seg unna…
 6. - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

  (VG) De positive sidene ved å spise oppdrettslaks, overgår den eventuelle negative effekten, mener forskningsdirektør…

Flere artikler

 1. Russland i ny laksekrangel med Norge

 2. Rapport: Russisk kartell stanset norsk laks

 3. Støre taus om lakseadvarselen

 4. - En kilo laks i uken er ingen helserisiko

 5. Oppdrettsgigant brukte ulovlig gift på laks

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder