Færre tidligfødsler med riktig kosthold

Kvinner som spiser sunne matvarer under graviditeten minsker risikoen for tidligfødsel med rundt 15 prosent, viser en ny nordisk studie.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Et barn som fødes for tidlig, risikerer problemer både rett etter fødselen og senere i livet. Hele 75 prosent av alle dødsfall i forbindelse med fødsel skjer i gruppen for tidlig fødte barn.

- For tidlig fødsler er et stort medisinsk problem, sier den svenske forskeren Linda Englund-Ögge.

Nå viser en kartlegging av 66.000 gravide norske kvinner at kosthold har mye å si for å forhindre tidligfødsler.

- Det er mange risikofaktorer som kan føre til for tidlig fødsel, blant annet røyking og overvekt, men det er til nå forsket lite på sammenhengen mellom kostholdsmønstre og fødselsutfall, forteller seniorforsker Anne Lise Brantsæter i Folkehelseinstituttet.

- Vår forskning viser at grovt og grønt virker beskyttende mot for tidlig fødsel, selv om gravide også spiser mindre sunne matvarer i tillegg, sier Brantsæter.

Frukt og grønt

Kvinnene som deltok i undersøkelsen ga generell informasjon om livsstil, sykdom og helse tidlig i svangerskapet og om kostholdet sitt da de var omtrent midtveis i svangerskapet.

Kvinner som spiste mye frukt, grønnsaker, fullkornprodukter, fisk og dessuten drakk vann til måltidene, hadde rundt 15 prosent lavere risiko for å føde for tidlig enn kvinner som spiste mindre sunt, viste studien, som ble offentliggjort i tidsskiftet British Medical Journal onsdag.

Forskerne fant at kvinner som hovedsakelig spiser det grove og grønne og det tradisjonelle norske kostholdet har lavere risiko for å føde for tidlig, det vil si før svangerskapsuke 37, enn gravide som spiser lite av disse matvarene.

- Våre resultater tyder på at det er viktigere for gravide å øke inntaket av grove og grønne matvarer enn totalt å unngå å spise pølser, pizza og chips, fastslår Brantsæter.

Forebygging viktig

- Forebygging av for tidlig fødsler er en av de viktigste områdene vi jobber med under svangerskapet, sier lege Englund Englund-Ögge, som er tilknyttet Göteborg Universitetet Sahlgrenske akademien.

- Vi håper at alle som arbeider med gravide skal ta opp betydningen av kosthold, sier hun.

Til nå har det kanskje mest av alt vært fokusert på farene ved røyking og inntak av alkohol. Men nå viser den nye studien at gravide altså bør spise så sunt som mulig under hele svangerskapet.

Forskningsstudien er utført i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Göteborgs universitet og Sahlgrenska universitetssykehus.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder