Politikernes lønnsoppgjør i havn

LØNNSOPPGJØRET: Erna Solberg (til høyre), Siv Jensen og alle andre medlemmer av regjeringen og Stortinget får 3,5 prosent ekstra i årets politiker-lønnsoppgjør. Her fra regjeringsskiftet i fjor. Foto:Helge Mikalsen,VG

Erna Solbergs lønn passerer 1,5 millioner

Politikernes årlige lønnsoppgjør gir statsminister Erna Solberg (H) og medlemmene i regjeringen og Stortinget 3,5 prosent årslønnsvekst. Dermed hopper statsministerens godtgjørelse over 1,5 millioner kroner.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

Torsdag morgen skal Stortinget vedta sitt eget lønnsoppgjør.

Ifølge innstillingen fra Presidentskapet vil statsministeren fra 1.mai i år tjene 1.519.700 kroner, statsrådenes årslønn blir 1.234.100 kroner, mens stortingsrepresentantenes godtgjørelse løftes til 865.100 kroner i året.

«Dette er det samme som beregnet årslønnsvekst i så vel statlig, kommunal som privat sektor», skriver presidentskapet i sin innstilling.

Her kan du lese hele stortingsdokumentet om lønnsreguleringen.

Siden 1996 har godgjørelsen til stortingspolitikerne vært regulert etter forslag fra Stortingets lønnskommisjon, som nå ledes av Inger E. Prebensen. Dette skulle sikre en ekstern vurdering av lønnsnivået til politikerne, som tidligere ble tungt kritisert for å bevilge sitt eget lønnsnivå.

Kan bli mer neste år

De siste årene har lønnsnivået fulgt de årlige lønnsoppgjørene. Men i årets rapport antyder Stortingets lønnskommisjon at det kan komme mer penger i neste års lønnsoppgjør for topp-politikerne:

Lønnskommisjonen skriver at de også i år har «beregnet økningen i godtgjørelsen på bakgrunn av resultatene av lønnsoppgjørene. Lønnskommisjonen er usikker på langtidsvirkningen av en slik praksis. Denne vil ikke nødvendigvis fange opp den alminnelige lønnsutvikling på bakgrunn av lønnsglidning og andre faktorer utenfor fellesoppgjøret. Lønnskommisjonen vil på denne bakgrunn foreta en gjennomgang før neste års oppgjør for å vurdere om stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene har en lønnsutvikling i samsvar med arbeidslivet forøvrig.»

Tidligere har det imildertid vært sterke reaksjoner - også i Stortinget - når kommisjonen har foreslått at godtgjørelsen skulle øke mer enn lønsutviklingen for folk flest.

I 2008 sa daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) at representanter som mente de fikk for høy lønn, kunne avstå fra å ta ut full lønn.

Tillegg

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) har et tillegg til stortingsgodtgjørelsen som sikrer ham samme lønnsnivå som statsministeren.

Også de øvrige medlemmene av Presidentskapet, og komitelederne på Stortinget, har et fast prosentvis tillegg til stortingsgodtgjørelsen.

Mer om

 1. Lønn

Flere artikler

 1. Dette er Ernas nye lønn

 2. Erna får 38 000 i lønnstillegg

 3. Stortingspolitikerne gir seg selv 21.674 kroner ekstra i lønn

 4. Grått opprør mot økt politikerlønn

 5. Politikeres lønn

 6. Pluss content

  Politikeres lønn

Fra andre aviser

 1. Torsdag bevilger stortingsflertallet seg selv 31.500 kroner mer i lønn - SV og Rødt er kritiske

  Aftenposten
 2. Stortingspolitikerne gir seg selv 21.674 kroner ekstra i lønn

  Aftenposten
 3. Statsministeren passerer 1,5 millioner

  Fædrelandsvennen
 4. Stortinget bevilger seg selv 26.000 kroner i lønnsøkning i år

  Aftenposten
 5. Torsdag skal stortingspolitikerne bestemme om de skal gi seg selv 31.500 kroner i lønnsøkning

  Aftenposten
 6. Stortinget avlyser lønnshopp til statsministeren

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder