Politiet på Geilo: Søker etter udetonert sprengstoff

GEILO/OSLO (VG) Etterforskningen etter sprengningsulykken på Geilo der tre personer mistet livet starter med full styrke torsdag.

  • Oda Marie Midbøe
  • Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Politiet fikk melding om ulykken, som fant sted i forbindelse med arbeid med en jernbaneundergang, onsdag klokken 12.30.

– Arbeidet på åstedet vil bestå av både søk etter sprengstoff og søk etter udetonert sprengstoff og tennere. Parallelt vil kriminalteknikere jobbe med åstedsundersøkelser, forteller innsatsleder Odd Halvard Seterdal i Nordre Buskerud politidistrikt til VG.

Bombegruppen til politiet, Kripos og lokale kriminalteknikere fra distriktet samarbeider om den tekniske biten.

Kort tid etter ulykken ble området rundt ulykkesstedet sperret av i frykt for nye eksplosjoner. Denne sikkerhetssonen vil bli opprettholdt også torsdag, mens det gjøres undersøkelser på stedet.

Har spesialrobot

Ifølge Setedal ble sprengstoff kastet i ulike retninger da dynamitteksplosjonen ble utløst onsdag ettermiddag.

– Det har vært og er sprengstoff som har vært i bruk på stedet i forbindelse med eksplosjonen. For å få åpnet vei og jernbane må vi både sikre og rydde stedet, sier han om det videre arbeidet.

Foto:,

– Hvordan beskytter de seg mot sprengstoffet som er der?

– Det er en ren vurdering de tar selv. De er eksperter på området, har med seg verneutstyr, og har også en robot de kan sende frem. Personell er inne på området til fots uten nevneverdig beskyttelsesutstyr. Det er folk som vet hva de driver med og hva de skal se etter.

Det vil bli gjennomført vitneavhør parallelt.

Sprengningseksperter fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) ankom Geilo i går.

– Vi har ikke kommet i gang med undersøkelsene ennå, vi har to personer der oppe nå. Det er fortsatt sprengstoff i området, det er politiet som håndterer situasjonen. Når de kan gå inn for undersøke vet vi ikke, sier Morten Harangen, pressevakt i DSB, til VG torsdag morgen.

Også Vegvesenet har personer i Geilo for å bistå politiet.

Vegsperring noen hundre meter sør for jernbaneundergangen der eksplosjonen skjedde tidlig onsdag ettermiddag. Foto: Geir Olsen/ VG Foto:Geir Olsen,VG

Usikret

Bergensbanen og riksvei 7 er fortsatt stengt som følge av sprengningsulykken, når det kan åpne igjen er fortsatt usikkert.

– Når vi får beskjed om at det er trygt å gå inn og rydde området, gjør vi det. Da vil vi vite mer om når det vil være mulig å åpne veien igjen, sier Lars Helge Rasch, kommunikasjonssjef i Statens vegvesen, region sør, til NTB.

Eksplosjonen på Geilo ble ekstra kraftig fordi entreprenøren ikke hadde rukket å legge sikringsmatter over sprengstoffet, opplyser Statens vegvesen til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder