OG VI E BRUN OG FIN OG HAND I HAND… Natascha Naumovs (29) og Paulo Pais (31) fra Brasil nyter norsk sommer. En time på stranda var nok i denne varmen, synes de. Da er den svale skogen bedre.
OG VI E BRUN OG FIN OG HAND I HAND… Natascha Naumovs (29) og Paulo Pais (31) fra Brasil nyter norsk sommer. En time på stranda var nok i denne varmen, synes de. Da er den svale skogen bedre. Foto:Robert S. Eik,VG

Dagens sommerslager: Kjærlighetsvisa

INNENRIKS

Halvdan Sivertsen trodde aldri at den
private sangen til kjæresten skulle bli en sommerklassiker.

Publisert:

VGs lesere har stemt frem «Kjærlighetsvisa» til å være en sine favoritt-sommersanger.

– Historien om «Kjærlighetsvisa» har jeg fortalt mange ganger, men den er sann. Derfor kan jeg godt fortelle den igjen: Jeg og min daværende kjæreste, og nåværende kone, hadde hatt vår første krangel. Året var 1977. Hun forlot leiligheten og slang igjen døra. Da hun kom tilbake to timer senere var tekst og melodi ferdig og jeg sang Kjærlighetsvisa til ho, sier Halvdan Sivertsen.

– Hva kranglet dere om?

– Det husker jeg ikke. Men at jeg kalte sangen «Kjærlighetsvisa» var kanskje en innrømmelse av at hun hadde rett.

– Hvordan reagerte hun da du sang sangen for henne første gang?

– Hun hadde lyst til å fortsette der vi slapp, men ble rimelig stille. Sangen fungerte som forsoning og floken løste seg. Taktikken min lyktes. Det er ikke så lett å krangle med «Kjærlighetsvisa».

Mannen som i fjor markerte 40 år som artist, hadde egentlig ikke tenkt å synge «Kjærlighetsvisa» for andre. Men da han gjorde det, ble den fort populær.

– Sangen har en egen slitestyrke. Hva det skyldes, vet jeg heldigvis ikke. Noen sanger har sin egen lille magi og går sine egne veier. Noen sanger treffer veldig bredt, andre smalt, uten at det nødvendigvis er kvalitetsforskjell på dem, sier han.

I 2008 ble «Kjærlighetsvisa» kåret til tidenes nordnorske sommerlåt av Avisa Nordland og Radio 3 Bodø. For Sivertsen er sangen ikke bare en sommerlåt.

– Det er jo bare det første verset som handler om sommer. Resten handler om høsten, problemer og politikk. Det er kanskje fordi sangen handler om livet og kjærligheten at den favner så vidt.

– Hvordan ligger sommerdagen utover landet?

– Det er et veldig fysisk bilde. Vinden legger seg, skyene blir borte. Jeg står på et svaberg og slår ut med armene! Kjerringøy er mitt sommerparadis.

– Har du funnet deg en strand i dag?

– Jeg har funnet meg et svaberg. Men tekststrofen referer til Nord-Norge. Vi har så mange strender og så lite folk at man kan finne seg en strand helt alene. Der kan man være naken og være sammen. Det er noe annet enn å bade i Hvervenbukta, der er det folk bestandig.

– Har du med deg en bok du liker?

– Ja, jeg leser «En mann ved navn Ove.» En veldig morsom bok.

– Fortsatt er det ingen som er så god som kona di?

– Det stemmer. Det er veldig fint det også.