HJEMME IGJEN: Dette bildet ble tatt av Thea Helene Robertsen (4) like etter den strabasiøse turen i søvne. Da var det godt å få seg en sjokoladebit og å ta på seg den splitter nye turndrakten. - Nå kaller vi henne bare «tøffe-Thea med propellstøvlene», sier jentas tante til VG. Foto: Kristine Sørensen,

Ble funnet i bare trusen og støvlene: Thea (4) gikk halv mil i søvne

Jentas tante til VG: - En forferdelig opplevelse

I kraftig stormvær, og iført bare trusen og støvlene, gikk fire år gamle Thea minst fem kilometer i søvne i natt - blant annet gjennom en tunell.

  • Karoline Flåm

Den utrolige historien har heldigvis en lykkelig slutt. Men det kunne gått virkelig ille.

Det var jentas tante, Kristine Sørensen, som passet fireåringen og søsteren hennes, mens moren er på ferie i Hellas. Hun hadde til sammen fire småunger i hus, og trodde de alle sammen sov søtt i sengene sine, da hun mandag morgen plutselig fikk en telefon fra politiet:

Oppdaget sengen tom

– De spurte meg om det var jeg som passet Thea, og om jeg var sammen med henne. Jeg sprang inn på soveværelset, og ble helt satt ut da jeg så at hun ikke lå i sengen, forteller Sørensen til VG.

Jenta ble ifølge politiet funnet på en trapp rundt klokken 06.15 mandag morgen, av en tilfeldig forbipasserende som da skulle på jobb.

– Hun satt på en nabotrapp, iført bare trusen og støvlene, sier operasjonsleder Jan-Olav Schølberg i Vestfinnmark politidistrikt til VG.

Jenta befant seg da hele fem-seks kilometer fra tantens hjem.

Blant annet har hun gått igjennom en tunnel.

Drømte at det brant

– Vi vet jo ikke nøyaktig hvor hun har gått og hvor lenge hun har vært ute, men hun har trolig gått langs en vei fra Nordvågen i retning Honningsvåg til Hjellplassen der hun ble funnet. På den strekningen er det faktisk en tunnel, sier Schølberg.

Tante Kristine Sørensen bekrefter at fireåringen gikk gjennom tunnelen, som er rundt 700–800 meter lang. Selv har jenta fortalt følgende om hendelsen:

– Hun har fortalt at hun drømte at det var brann i huset. Hun tok derfor på seg støvlene, åpnet yttderdøra som var låst, og kom seg ut på veien – alt sammen i søvne.

Sterk storm

Thea skal først ha gått ned til fiskebruket som ligger like i nærheten, men i drømmen brant det der også, så hun har gått videre derfra langs bilveien mot Honningsvåg.

– Hun må ha vært ute i flere timer, i bare trusen og støvlene. Og så i dette været, det har vært kjempekaldt og surt. Det har buldret i huset her i natt, så sterk vind har det vært, sier Sørensen.

Ifølge politiet var den tynnkledde jenta likevel i temmelig god behold da hun ble funnet utpå morgenkvisten.

– Det hele er ganske utrolig. Men det er jo fint at det har gått så bra som det har. Hun var faktisk i ganske god form. Hun var ikke spesielt kald, og klarte å svare adekvat på de fleste spørsmål, sier operasjonsleder Schølberg til VG.

Går i familien

– Det har vært sterk vind i området, og det er klart at når du er fire-fem år gammel, så oppleves det nok som ekstra sterk vind. Hun må ha holdt seg fast noen steder på den turen, legger han til.

Jentas mor, Nadia Sørensen Leinan, forteller til VG at det slett ikke er første gang datteren går i søvne.

– Hun går rimelig ofte i søvne, det går i familien. Jeg er også søvngjenger, forteller moren på telefon fra Hellas.

Hyppigst blir søvngjengeriet gjerne når sommeren er på hell og det begynner å bli mørketid, forteller hun:

– Men hjemme hos oss pleier det å gå bra, vi har mange dører, og ytterdøren er dessuten litt ødelagt, sånn at hun ikke klarer å åpne den, forklarer Leinan.

«Steintøff jente»

Moren våknet mandag morgen til en rekke ubesvarte anrop hjemmefra Norge, og ble skrekkslagen da hun fikk høre om datterens lange ferd i søvne.

– Jeg ble først helt kvalm og livredd. Jeg vet jo at det har vært drittvær hjemme, og tenkte med skrekk på hvor ille det kunne gått. Heldigvis er hun en steintøff og veldig sprek jente.

Selv tar Thea tilsynelatende det hele med stor ro. Hun var ifølge tanten først var litt stille da hun kom hjem etter hendelsen, men utover dagen har hun ledd og fortalt mer og mer om det hun kan huske fra turen:

«Gikk inntil kanten»

– Hun sa blant annet til meg «tante, jeg var veldig flink altså, og holdt meg inntil kanten på veien hele tiden, så jeg ikke skulle bli påkjørt», forteller tanten til VG.

Nå sitter den spreke fireåringen under et pledd i sofaen, og får godt med mat og kos av tanten. Særlig stas er det at hun har fått lov av moren å ta på seg den nye turndrakten, som opprinnelig skulle spares til trening førstkommende onsdag.

– Hun er så kry over den, og syns nok at det var det beste som kunne skje, ler moren.

Fæl telefon

Tanten ser nå tilbake på en forferdelig barnevakt-opplevelse:

– Jeg er fortsatt litt stresset, jeg har liksom ikke landet helt enda. Det var jo en fæl telefon å få fra politiet. Heldigvis har det gått bra.

Politiet opplyser til VG at de sjelden har vært borti noe lignende.

– Nei, jeg kan ikke huske å ha vært borti noe sånt før. Det var jo en sak i Sverige nylig, der en toåring ble funnet først etter mange timer. Men han hadde jo bare gått rundt en kilometer. Denne jenta har virkelig gått langt, sier Schølberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder