VINTERDEKK I STUA: Hjemme hos Idunn Brenno, eller @theworldaccordingto_idunn, (bildene til høyre) har de vinterdekk som dekorasjon i stua. Hos Siri Torvanger Hov, eller @irismontanus, er det kaos i gangen og store stabler med klær på vaskerommet. Foto: PRIVAT

Slik lager de sprekker i hverandres fasade

Nå kommer #bakfasaden-bildene på Instagram

Venninnegjenger utfordrer hverandre til å vise at de ikke er like plettfrie #bakfasaden.

  • Ingjerd Sørlie Yri

Siri Torvanger Hov (26) fra Aurland har lagt ut et bilde på bildebloggtjenesten Instagram som viser kaos av sko i gangen, rotete spisebord og høye stabler med klær som burde vært ryddet bort.

VISER FLERE SIDER: Siri Torvanger Hov viser både idyll og kaos på Instagram. Foto: PRIVAT

Helt ulikt de plettfrie interiørbildene vi vanligvis ser på Instagram eller Facebook.

VG har tidligere fortalt at eksperter advarer oss mot å fremstå som mest mulig vellykket på sosiale medier, fordi det kan føre til at vi strever oss syke. Som en motvekt oppfordrer VG alle til å poste bilder med emneknaggen #bakfasaden på Instagram.

- Jeg får ofte dårlig samvittighet for at huset vårt ikke er så rent og ryddig som det burde, derfor er det befriende å kikke på alle bildene på #bakfasaden. Jeg tror det er et lite opprør mot alt det fine og feilfrie vi vanligvis ser, sier Torvanger Hov.

LES KOMMENTAREN: FASADEFINTEN

Den usminkede sannheten

Hun sendte oppfordringen videre til venninne Mari Sofie Sandvik (26) fra Aurland, som deretter utfordret Idunn Brenno (26) fra Bergen.

INNBLIKK I IDUNNS VERDEN: Idunn Brenno, @theworldaccordingto_idunn, gir andre innblikk i familielivet hennes på Instagram, blant annet sammen med datteren Astrid Olea. Foto: PRIVAT

- Det er litt skummelt å være ærlig på Instagram, men jeg tror det allerede er en trend å vise mer av virkeligheten. Jeg har sett mange usminkede ansikter i det siste, sier Brenno.

- Håper trenden fortsetter

Nå har over 2600 bilder emneknaggen #bakfasaden. De viser både rotete hjem, mislykkede middager, dratte fjes og døde potteplanter.

- Det er naturlig at folk vil fremstå på en best mulig måte på sosiale medier. Derfor synes jeg det er veldig fint at venninner nå oppfordrer hverandre til å vise en mer ærlig side av seg selv, sier Øyvind Solstad, ansvarlig for sosiale medier i VG.

Han håper at merkingen av bildene med #bakfasaden blir et varig fenomen, slik #denfølelsen er blitt populær på Twitter.

- Jo ærligere, jo bedre

LIKER ÆRLIGHET: Thomas Moen er ekspert i sosiale medier, og mener at det er på høy tid at det kommer en mottrend til det perfekte på Instagram. Foto: EIRIK URKE

Thomas Moen har jobbet med sosiale medier i ti år, og sier at han heier på VGs initiativ.

- Jo ærligere, jo bedre. Det har lenge vært en trend at alle skal fremstå som perfekte. Nå håper jeg kjedereaksjonen fortsetter.

Selv prøver Moen å presentere seg på en mest mulig ekte måte på sosiale medier.

- Det er mange år siden jeg sluttet å skjule dobbelthaken på bildene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder