SIKTEDES BLOD: Etter knivangrepet på vennene, forskanset 23-åringen seg i bakgården i Pilestredet 70 i Oslo. På glasset på inngangsdøren skrev han «GUD» med sitt eget blod. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
SIKTEDES BLOD: Etter knivangrepet på vennene, forskanset 23-åringen seg i bakgården i Pilestredet 70 i Oslo. På glasset på inngangsdøren skrev han «GUD» med sitt eget blod. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Halloween-drapet: Nye sakkyndige uenige om drapssiktet var psykotisk

INNENRIKS

De to nyoppnevnte sakkyndige er uenige om den mentale helsen til den siktede mannen (23) i Halloween-drapet. Drapssiktede selv mener han må dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Publisert: Oppdatert: 20.02.13 17:59

23-åringen er siktet for drapet på Andreas Nilstad (22) og drapsforsøket på Marius Løken (23) i en leilighet på Bislett i Oslo i slutten av oktober 2011.

Det første paret med sakkyndige, psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer, konkluderte først med at 23-åringen var tilregnelig da han angrep de to barndomsvennene sine med en kniv.

Etter å ha vurdert psykatrirapporten til de to, ba Den rettsmedisinske kommisjon om en tilleggserklæring. Da de to psykiaterne leverte den i fjor høst, hadde de endret de sin konklusjon til at 23-åringen var utilregnelig.

Usikkerheten gjorde at statsadvokat Carl Graff Hartmann ønsket at to nye sakkyndige skulle vurdere 23-åringens mentale helse på nytt.

Nye sakkyndige uenige

Men det nye paret med sakkyndige klarer ikke å bli enige med hverandre, melder Aftenposten.

Psykologspesialist Gjermund Nysveen mener 23-åringen ikke var psykotisk da han utførte drapet, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener derimot mannen var psykotisk.

- Denne konstellasjonen, hvor de to første sakkyndige snur og de to neste er uenige, tviler jeg på om vi har hatt i straffesaker tidligere, sier forsvarer Harald Stabell til VG.

23-åringen selv er tydelig på at han ikke var tilregnelig oktobernatten for snart halvannet år siden. Han har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

- Min klient mener han var psykotisk på gjerningstidspunktet, og derved ikke kan straffes, men han er forberedt på å få en dom på tvungent psykisk helsevern, sier Stabell.

Avventer Riksadvokaten

Forsvareren venter nå på Riksadvokatens avgjørelse i tiltalespørsmålet.

Det jobbes for at hovedforhandlingen skal holdes i Oslo tingrett i siste halvdel av april.

- Hvorvidt det skjer, gjenstår å se, sier Stabell.

Statsadvokat Hartmann sier til Aftenposten at han ikke ønsker ikke å kommentere saken eller opplysningene om uenigheten mellom de to nye sakkyndige.

Siktede tilbragte månedene etter drapet og drapsforsøket på Dikemark psykiatriske sykehus. I høst ble han overført til fengsel.

23-åringen har tidligere slitt med sinnslidelser, noe han selv har forfattet i en tekst VG har fått tilgang til. Der beskriver han et møte med det han kaller «demoner» i seg selv. Han omtaler dette som en svært skremmende opplevelse.

Her kan du lese mer om