SIKTEDES BLOD: Etter knivangrepet på vennene, forskanset 23-åringen seg i bakgården i Pilestredet 70 i Oslo. På glasset på inngangsdøren skrev han «GUD» med sitt eget blod. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Halloween-drapet: Nye sakkyndige uenige om drapssiktet var psykotisk

De to nyoppnevnte sakkyndige er uenige om den mentale helsen til den siktede mannen (23) i Halloween-drapet. Drapssiktede selv mener han må dømmes til tvungen psykisk helsevern.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

23-åringen er siktet for drapet på Andreas Nilstad (22) og drapsforsøket på Marius Løken (23) i en leilighet på Bislett i Oslo i slutten av oktober 2011.

Det første paret med sakkyndige, psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer, konkluderte først med at 23-åringen var tilregnelig da han angrep de to barndomsvennene sine med en kniv.

Etter å ha vurdert psykatrirapporten til de to, ba Den rettsmedisinske kommisjon om en tilleggserklæring. Da de to psykiaterne leverte den i fjor høst, hadde de endret de sin konklusjon til at 23-åringen var utilregnelig.

Usikkerheten gjorde at statsadvokat Carl Graff Hartmann ønsket at to nye sakkyndige skulle vurdere 23-åringens mentale helse på nytt.

Nye sakkyndige uenige

Men det nye paret med sakkyndige klarer ikke å bli enige med hverandre, melder Aftenposten.

Psykologspesialist Gjermund Nysveen mener 23-åringen ikke var psykotisk da han utførte drapet, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener derimot mannen var psykotisk.

- Denne konstellasjonen, hvor de to første sakkyndige snur og de to neste er uenige, tviler jeg på om vi har hatt i straffesaker tidligere, sier forsvarer Harald Stabell til VG.

KJÆRESTETUR: Dette bildet er tatt 4. februar 2011 da avdøde Andreas Nilstad (22) og hans samboer og kjæreste Line Sørenmo (22) var på ferie i Egypt. Foto: Privat

23-åringen selv er tydelig på at han ikke var tilregnelig oktobernatten for snart halvannet år siden. Han har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

- Min klient mener han var psykotisk på gjerningstidspunktet, og derved ikke kan straffes, men han er forberedt på å få en dom på tvungent psykisk helsevern, sier Stabell.

Avventer Riksadvokaten

Forsvareren venter nå på Riksadvokatens avgjørelse i tiltalespørsmålet.

Det jobbes for at hovedforhandlingen skal holdes i Oslo tingrett i siste halvdel av april.

15 KNIVSTIKK: Marius Løken (23) ble knivstukket 15 ganger i overkroppen, men klarte å rømme ut av bygården. Foto: Mattis Sandblad / VG

- Hvorvidt det skjer, gjenstår å se, sier Stabell.

Statsadvokat Hartmann sier til Aftenposten at han ikke ønsker ikke å kommentere saken eller opplysningene om uenigheten mellom de to nye sakkyndige.

Siktede tilbragte månedene etter drapet og drapsforsøket på Dikemark psykiatriske sykehus. I høst ble han overført til fengsel.

23-åringen har tidligere slitt med sinnslidelser, noe han selv har forfattet i en tekst VG har fått tilgang til. Der beskriver han et møte med det han kaller «demoner» i seg selv. Han omtaler dette som en svært skremmende opplevelse.

Les også

 1. Halloween-drapssiktet: Først tilregnelig, så utilregnelig

  (VG Nett) Først mente psykiaterne den drapssiktede 23-åringen var tilregnelig, så snudde de og mente han var…
 2. Halloween-drapet: Angrep vennene i sengen

  (VG Nett) Andreas Nilstad (22) og Marius Løken (22) skal ha lagt seg for å sove, da den drapssiktede kameraten deres kom…
 3. Marius (22) etter Halloween-drapet: - Jeg har mange ganger lurt på hvordan dette kunne skje

  (VG Nett) Marius Løken (22) ble knivstukket 15 ganger i overkroppen - også i hjertet. På mirakuløst vis lurte han døden.
 4. Forlenget varetekt for Halloween-drap

  22-åringen som er siktet for å ha stukket i hjel Andreas Nilstad (22) på Bislett i Oslo i oktober har samtykket til fire…
 5. Halloween-drapet: Slik ble den siktede 21-åringen funnet

  (VG) 21-åringen som er siktet for å ha drept kameraten Andreas Nilstad (22) lå på ryggen iført bare en boksershorts og…
 6. Stabell: 21-åring har tilstått Halloween-drapet

  (VG Nett) 21-åringen som er siktet for drapet på Andreas Nilstad (22) skal i dag ha tilstått.
 7. Halloween-drapet: - Ble fortvilet over kameratens død

  (VG Nett) 21-åringen som er siktet for drapet på Bislett fikk i dag vite av forsvarer Harald Stabell at den ene…
 8. Pappas bønn til knivskadet sønn: - Stå på, du er sterk

  Ved siden av sykesengen til den knivskadede 22-åringen som nå ligger i kunstig koma, sitter familien og gir ham…
 9. Halloween-drapet: - Foreldrene fikk snakke med drapssiktet sønn

  (VG Nett) I en kort stund snakket den drapssiktede 21-åringen med den nærmeste familien sist torsdag, før han igjen ble…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder