Monika-saken: Morens tidligere samboer pågrepet for drap

Pågrepet etter nye DNA-svar

Siktede hevder han er uskyldig

BERGEN/OSLO (VG) For over to år siden konkluderte politiet med at Monika (8) tok sitt eget liv. Nå er en 32 år gammel mann fra Litauen siktet for forsettlig drap.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det er morens tidligere samboer som nå er pågrepet, sa politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

– Det som ligger til grunn for pågripelsen er primært prøver fra åstedet som er analysert på nytt med en forbedret analyseteknikk. Det har ført til at det er gjort DNA-funn nå som de ikke fant den gang, sa Onarheim.

VG+: Når drapsgåter løses av DNA(krever innlogging)

Den siktede ble forsøkt avhørt i dag, men var ikke istand til å gjennomføre. Han mener han ikke har gjort noe galt og ikke har har noe med drapet å gjøre, opplyste politiet.

32-åringen ble pågrepet på sin arbeidsplass i Bergen mandag, og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett onsdag.

BAKGRUNN: Hvem drepte min Monika?

14. november 2011 ble åtte år gamle Monika Sviglinskaja funnet død i leiligheten på Sotra, der hun bodde sammen med sin mor. Den siktede litaueren ble allerede kort tid etter dødsfallet avhørt i saken, men kun med status som vitne.

BLE HUN DREPT? Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Foto:,PRIVAT/VG

Politiet opprettet etterforskning, men konkluderte etter ni måneder med at åtteåringen trolig døde av skader hun hadde påført seg selv. Saken ble henlagt.

I et større intervju med VG i august i år ga åtteåringens mor Kristina Sviglinskaja tydelig uttrykk for at hun mener at datteren ble drept.

– Dette er i samsvar med hva min klient har hevdet hele tiden. Hun er opptatt av å berømme den gruppen som har jobbet med saken nå, sier hennes bistandsadvokat Stig Nilsen til VG etter at pågripelsen ble gjort kjent.

Kripos-rapport

I vår ble det klart at en egen etterforskningsgruppe fra Kripos skulle se på saken på nytt. Morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, hadde fått den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen, til å lage en rapport der han gjennomgikk etterforskningen. Der påpekte han flere svakheter ved politiets håndtering av saken, blant annet at flere spor ikke ble fulgt opp.

Hansen sier til VG at han ble informert om pågripelsen av den 32 år gamle mannen mandag, av bistandsadvokat Stig Nilsen.

­– Jeg ble ikke overrasket.

– Tror du noe av det du påpekte i rapporten har vært medvirkende til at politiet nå har pågrepet og siktet en person for drap på Monika?

– Det vet jeg ikke, men jeg vil anta at det har vært en medvirkende årsak, sier Hansen, som ikke vil uttale seg mer om saken.

Anmeldt til Spesialenheten

I august anmeldte moren og bistandsadvokaten Hordaland politidistrikt til Spesialenheten for politisaker. De mente at moren ble gitt feilaktig informasjon, blant annet under avhør, at det ikke ble tatt riktige etterforskningsskritt for å undersøke dødsfallet, og at det ble unndratt dokumenter i saken.

Spesialenheten har foreløpig avgjort at den vil etterforske anmeldelsen om dokumentunndragelse.

Monika-saken har også vært gjenstand for sterkt intern diskusjon på politihuset.

Politimann slo alarm

I september skrev Bergens Tidende at en sentral etterforsker på vold- og sedelighetsseksjonen i Bergen hadde skrevet rapporter på det han mente var svakheter i saken. Han kom over Monika-saken da han jobbet med en annen sak, og slå alarm fordi han mente etterforskningen var for svak.

Ifølge BT skal dette ha endt med at etterforskeren ble bedt om å holde seg unna.

Senere, da rapporten til tidligere Kripos-politimann, Asbjørn Hansen ble klar, ble det satt i gang ny etterforskning.

Etterforskningsleder Sidsel Isachsen sa til VG tidligere i høst at de etterforsker saken for fullt og har god fremgang.

– Vi etterforsker bredt og har også tatt i bruk ny teknologi, som vi ikke har brukt på saken før. Vi håper å kunne komme med noen svar i løpet av noen uker, sa Isachsen til VG da.

VG har foreløpig ikke fått tak i etterforskningslederen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder