KONTROVERSIELL: Tidligere Arbeiderparti-leder og statsminister Thorbjørn Jagland, her sammen med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad under tildelingen av Nobels fredspris til Den europeiske union (EU) i 2012. Foto: Harald Henden

Ap-topp om Jagland etter First House-bråket: «Untouchable»

Men i Høyre er det fortsatt åpent om Jagland blir vraket

Thorbjørn Jagland kan være nærmere gjenvalg som Nobelkomiteens leder, etter den knallharde kritikken mot ham for omstridte fredspris-tildelinger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det tror flere sentrale politikere etter at First House-rådgiveren Morten Wetland, tidligere statssekretær (Ap) og FN-ambassadør, gikk ut og kritiserte fredspristildelingen til USAs president Barack Obama i 2009.

- En slik sverting av Nobelkomiteens leder kan fort virke mot sin hensikt. Det kan bli vanskelig å skifte ut lederen nå for de som har ønske om og interesse av å gjøre dette, sier Abid Raja, stortingsrepresentant for Venstre, til VG.

«Untouchable»

Raja presiserer at han ikke ønsker å bytte ut Jagland. Men han har registrert at flere Høyre- og Frp-topper åpent har gått ut i VG og Dagens Næringsliv og foreslått et bytte av komiteleder, nå når det er et ikke-sosialistisk flertall i Stortinget.

Flere sentrale personer i Ap deler Rajas syn på saken:

- Jagland er i ferd med å bli «untouchable», selv for de som gjerne ønsket et skifte, sier en sentral person i Ap til VG.

Onsdag handlet stormen mindre om Thorbjørn Jagland og mer om Morten Wetland, etter at Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle i en kommentar har antydet at han driver et «svertetokt» mot Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, på oppdrag for Kina.

First House-bråk

SKAPTE BRÅK: Morten Wetland, partner i First House, og tidligere FN-ambassadør for Norge. Foto: Pontus Höök

Kommentaren var et svar til Wetland, etter at Wetland i et innlegg i DN omtalte det som «sitt pinligste øyeblikk» som FN-ambassadør, da USA-president Barack Obama fikk fredsprisen i 2009.

Jagland sier til VG at han ikke vil kommentere saken, men i en kronikk i VG antydet han at kritikken han får for prisutdelingen til Obama, er et skalkeskjul for å kritisere prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo året etter.

Etter at Harald Stanghelle refererte til rykter om at First House kan jobbe for kinesiske interesser, bekreftet Wetland til VG at de har norske kunder med økonomiske intresser i Kina, men at ingen av dem påvirket hans uttalelser.

- Det er absolutt ingen som har tatt opp Norges forhold til Kina, og Jaglands lederverv i Nobelkomiteen opp med meg, sier Wetland.

I en meget krass pressemelding avviser First House kategorisk at de jobber direkte for Kina, og vurderer å klage Aftenposten og Stanghelle inn for PFU.

Vil frede Jagland

En topp-politiker i Arbeiderpartiet sier til VG at det ville være uklokt av regjeringspartiene Høyre og Frp å bytte ut Jagland nå, fordi det vil kunne forsterke den kinesiske kritikken om tette bånd mellom Nobelkomiteen, og Stortinget og regjeringen.

AP-NESTLEDER: Helga Pedersen, her under Arbeiderpartiets sentralstyremøte i Oslo i mars i år. Foto: NTB scanpix

Og på Aps gruppemøte i Stortinget i går stilte hele stortingsgruppen seg bak Thorbjørn Jagland og sier partiet fortsatt ønsker å beholde ham som komiteleder .

- Vi har fått direkte spørsmål fra mange ulike kanter om hvorvidt Thorbjørn Jagland er vår kandidat til å sitte i og til å lede Den norske nobelkomité. Derfor synes vi det var på sin plass å avklare det nå, slik at vi ikke fortsetter å ha spekulasjoner uten svar i lang tid, sier Ap-nestleder Helga Pedersen, og legger til:

- Det er ingen som har noen rett til å sitte i og lede komiteen. Men Thorbjørn Jagland er en av dem i Norge med størst og bredest utenrikspolitisk erfaring og mest kunnskap om internasjonale forhold. Han er en god kandidat, og han er Arbeiderpartiets kandidat, sier Pedersen.

Ap vil forhandle

Selv om Nobelkomiteen fra høsten av får borgerlig flertall, når Høyre får to og Frp ett medlem, så mener Pedersen at ledervervet fortsatt bør være Arbeiderpartiets.

- Vervet som leder av Nobelkomiteen er et verv det forhandles om mellom partiene på Stortinget. Det er et forhandlingsspørsmål, og har vært det så lenge jeg har sittet på Stortinget. Det legger vi til grunn at det fortsatt er. Det er ingen automatikk i at det største partiet også får lederen av Nobelkomiteen, men det er heller ikke uvanlig.

- Bidrar ikke Arbeiderpartiet til å politisere Nobelkomiteen når dere nå offentlig går ut og sier at Arbeiderpartiet vil ha Thorbjørn Jagland som leder?

- Vi kommer ikke bort fra at det er Stortinget som utnevner komiteen, og at medlemmene fordeles etter partienes størrelse på Stortinget. Det er helt vanlig at vi lanserer kandidater til å lede komiteen.

AVVENTER: Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Foto: Nils Bjåland

Høyre: Komiteen avgjør

Men i Høyre har de ikke tenkt å drive forhandlinger om ledervervet i Stortinget.

- Høyre vil konsentrere seg om å finne to gode medlemmer til Nobelkomiteen, dette vil skje i høst. Komiteen konstituerer seg selv, og hvem som skal lede komiteen er komiteens eget ansvar, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til VG.

Som VG tidligere har skrevet ønsker sentrale personer i Høyres ledelse å bytte Jagland ut med en person utpekt av nettopp Høyre.

- Jagland er leder av komiteen i dag, men en annen sammensetning av komiteen kan det også bli nødvendig å gjenspeile i valget av leder, sier en sentral Høyre-kilde til VG.

Dermed blir det opp til Fremskrittspartiets Inger-Marie Ytterhorn å avgjøre hvem som skal bli Nobel-leder, når hun til høsten havner på vippen.

Thorbjørn Jagland har ikke villet kommentere denne saken. «Stortinget velger komité. Komiteen velger leder», skrev Jagland i en sms til VG da det først kom fram at flere i Høyre ønsket å erstatte ham.

Irritasjon i UD

I DN-innlegget refererte Morten Wetland til sin gamle UD-kollega Wegger Strømmen, som i 2009 var ambassadør i Washington, og skriver at Strømmen «fikk seg en overhaling av Obamas stabssjef».

VG er kjent med at dette utsagnet irriterte toppembetsverket i UD sterkt, men at de valgte å ikke kommentere det fordi Wetland ikke hadde brutt noen konkret taushetsregel.

- Som tidligere diplomat synes jeg også det er oppsiktsvekkende og skuffende at Wetland er så utrolig indiskré på vegne av vår felles tidligere arbeidsgiver UD, og ikke minst Wetlands tidligere kollega Wegger Strømmen, sier Abid Raja til VG.

Det samme påpeker 2. nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og parlamentarisk leder for SV, Bård Vegar Solhjell.

- Jeg reagerte på uttalelsen om Wegger Strømmen som fikk refs som ambassadør i Washington, det burde han som tidligere diplomat ikke bragt videre, sier Solhjell, til VG.

Etter det VG kjenner til er det lite trolig at UD følger opp saken med et rettslig etterspill mot Wetland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder