Meteorologen: – «Nina» er på sitt verste nå

Sivilforsvaret: – Det er farlig å bevege seg utendørs

BERGEN/OSLO (VG) Ekstremværet «Nina» har tatt strømmen fra over 70.000 strømkunder på Sør- og Vestlandet. Situasjonen er så alvorlig at Sivilforsvaret er kalt ut.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Meteorologisk institutt har målt vindkast med styrke så høyt som 45,6 meter per sekund i ettermiddag.

Del dine uværsbilder her

Titusenvis sitter i mørket

Vindstyrken rammer strømnettet svært hardt. Ifølge Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) er over 70.000 husstander uten strøm.

«Antall personer berørt er om lag 2,3 ganger flere enn antall kunder berørt. Det vil si at i overkant av 168.000 personer har så langt vært berørt av kortere eller lengre strømstans i forbindelse med «Nina»» skriver NVE.

– 20.500 av våre kunder på Sørlandet er nå uten strøm. Områdene som er mest utsatt er de vestlige delene av Vest-Agder. Problemene startet ved 14-tiden, og nå har det skutt ordentlig fart. Vinden er svært sterk langs kysten og i fjellet. Vi forbereder nå kundene på at de kan i verste fall være uten strøm i flere dager, sier kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi.

Også Hordalands-selskapet BKK har store problemer. Over 20.000 av deres kunder har også mistet strømmen.

Vanskelige arbeidsforhold

I Rogaland har ikke Lyse Energi oversikt over hvor mange av deres kunder som er rammet av strømbrudd.

– Vi har fem strømbrudd akkurat nå, men det er vanskelig å si hvor mange som er uten strøm.10.000 var rammet på Sola lørdag 15-tiden. Vi har veldig vanskelige arbeidsforhold for montørene våre ute nå, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Ween.

Send oss dine uværsvideoer

Ved 18-tiden er det klart at Sivilforsvaret kalles ut på grunn av den alvorlige situasjonen.

– Vi er kalt ut for å bistå politi og brannvesen. Kapasiteten i Hordaland er sprengt. Vi fokuserer på HMS, og det er farlig bevege seg utendørs, sier Terje Hella, vakthavende i Sivilforsvaret Hordaland til VG.

Ved 19-tiden lørdag kveld opplyste Sivilforsvaret at de var ute på fem forskjellige oppdrag i området.

Og i Bergen har spiret på Rosenkrantztårnet, et av byens arkitektoniske hovedverk, har blitt tatt av ekstremværet.

SJØSTORM: Nina tok tak i denne seilbåten som hang i en lift i fjellveggen og blåste den ut Fanafjorden og der endte den sine dager i en molo ved Rød. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

– Nå ser jeg rett bort på Rosenkrantztårnet, og nå mangler det spiret. Det brakk og falt i bakken i retning sentrum, sier Tove Bjørnestad til NRK.

De aller eldste delene av Rosenkrantztårnet går helt tilbake til kong Magnus Lagabøtes tid. På den tiden var bygningen en mindre festning, datert til 1270.

Orkan i flere timer

Den største styrken ble målt ved Eigerøya utenfor Egersund i Rogaland. Ved Slåtterøy fyr i Hordaland ble det målt 44,7 meter per sekund. Ved Utsira fyr i Rogaland var styrken på 44,6 meter per sekund mellom klokka tre og fire.

Ved tre målestasjoner har «Ninas» vindstyrke vært oppe i orkan styrke i gjennomsnitt mellom klokka tre og fire. Orkan styrke er vindstyrke over 32,6 meter per sekund.

TREFALL: Over hele Vestlandet faller trær overende. Her har et tre falt over strømlinjen ved Fana kirke, og personell fra strømselskapet BKK må sage det ned mens politiet stanser trafikken. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

Igjen var det målepunktet på Eigerøya som var øverst på listen med 37,6 meter per sekund. Ved Utsira fyr og Slåtterøy fyr var det henholdsvis 33,7 og 33,7 meter per sekund.

Verste nå

Selv om styrken nå er enorm, vil Meteorologisk institutt ikke omtale ekstremværet Nina som en orkan – ennå.

– «Nina»er fortsatt en storm. At noen kyststasjoner har orkan holder ikke, det må blåse orkan rundt senteret av lavtrykket i så fall, skriver meteorologene på Twitter.

Til VG sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen at ekstremværets verste periode nå er i gang.

– Her i Bergen blåser det voldsomt nå, og lysene blinker. Det verste har virkelig slått til nå på Vestlandet i ytre strøk. Vi er inne i det vi kaller ekstremværets fase C, som vil si at uværet pågår helt til det begynnre å roe seg, sier Andersen til VG ved 17-tiden

Hun forteller at ved Slåtterøy fyr har det vært målt orkan styrke i over fire timer lørdag ettermiddag.

– Den kraftige vinden vil vare noen timer til før det begynner å gi seg, sier hun.

– I Hordaland og Rogaland er det nå i ferd med å avta. Det vi minke frem mot midnatt, men det vil fortsatt kunne være full storm. Her på Vestlandet er et verste nå over, sier vakthavende meteorolog Harald Abildsnes til VG ved 19.30-tiden.

Kraftigst vind har vi målt i Rogaland. På Eigerøy utenfor Egersund ble det målt vind på 37,6 meter pr sekund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder