BANNU PAKISTAN: Arfan Bhatti avbildet i Bannu Central Jail, hvor han satt fengslet for å ha hatt kontakt med Taliban, i november 2013. I dag fremstilles han for fengsling i Oslo tingrett.
BANNU PAKISTAN: Arfan Bhatti avbildet i Bannu Central Jail, hvor han satt fengslet for å ha hatt kontakt med Taliban, i november 2013. I dag fremstilles han for fengsling i Oslo tingrett. Foto:Privat,

Politiet frykter Bhatti skal stikke av

Islamistens forsvarer mener politiet kan ha «en bakagenda»

INNENRIKS

Ubaydullah Hussain på plass i Oslo tinghus

Politiet slår jernring rundt rettsmøtet

Mistenkte flere for ulovlig filming

OSLO TINGHUS (VG) Under et døgn etter at islamisten Arfan Bhatti (37) landet på Gardermoen, møtte han klokken 15.15 i dag for retten.

Publisert: Oppdatert: 15.01.15 18:36

Den 37 år gamle islamisten møtte iført hettegenser og treningsjakke. Han er er kortklipt og har også klippet skjegget betydelig siden de siste bildene ble tatt av han i Norge.

Politiet sto onsdag ettermiddag og ventet på at flyet fra Pakistan skulle lande på Gardermoen. Om bord var 37-åringen som er siktet for vold og trusler. Han ble pågrepet i det han skulle forlate flyet.

Torsdag formiddag var islamisten i et kort avhør på Politihuset i Oslo. Da avhøret var over ble det formelt besluttet at Arfan Bhatti skulle fremstilles for varetektsfengsling.

Klokken 15.15 begynte fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Det er referatforbud under fengslingsmøter, og det store pressekorpset som har møtt frem har derfor ikke lov til å gjengi det som blir sagt i retten.

Rettens kjennelse vil foreligge senere i kveld.

- En situasjon jeg ikke har vært med på tidligere

- Det virker som en veldig spesiell fengsling når politiet utelukkende påberoper seg en gammel siktelse fra 2012. Det er noen private forhold som han i verste fall får 90 til 120 dagers fengsel for, hvis han blir tiltalt og hvis han blir funnet skyldig, sa Bhattis forsvarer John Christian Elden til VG kort tid etter at fengslingsmøtet var over.- Når de kommer med det som fengslingsgrunnlag i 2015 så er det i hvert fall en situasjon som jeg ikke har vært med på tidligere. Hvis ikke politiet har en bakagenda her som de ikke ønsker å dele med oss, retten eller offentligheten.

Han fortalte at han under fengslingsmøtet argumenterte for at vilkårene for varetektsfengsling ikke er til stede.

- Det er veldig spesielt når politiet på den ene siden argumenterer for at han ikke er i Norge og på den annen side skritflig har avslått våre brev hvor vi spør om han skal komme til Norge og forklare seg, men da sier de «det har vi ikke behov for».

- Er det noen fare for at Bhatti skal forlate landet, slik politiet argumenterer med?

- Vi har argumentert med at en slik fare ikke foreligger. Han kommer til Norge og er klar over siktelsen, og han har flere ganger tilbudt seg å komme hit, sa Elden.

Støttespillere tilstede

Utenfor Oslo tinghus er det et stort politiutbud av både uniformerte og sivile polititjenestemenn.

For å komme inn i sal 207 må man gjennom metalldetektorer og flere rettsbetjenter håndhever sikkerheten og sjekker id og eiendeler på personer som vil inn. I tillegg har sivilt antrukne polititjenestemenn ankommet salen.

Islamisten Ubaydullah Hussain er til stede sammen med flere andre støttespillere. Da VG spør en av dem hvorfor han er her, svarer han:

– Fordi han (Arfan Bhatti) er vår bror.

Hussain og tre andre personer ble holdt igjen inne i rettsalen, etter Arfan Bhattis fengslingsmøte. Et stort politioppbud førte deretter de fire mennene inn i en annen rettssal.

Innsatsleder i politiet, Svend Bjelland, bekrefter overfor VG at fire personer er «kontrollert».

- Vi mistenkte dem for å ha filmet da de ikke skulle filme. Tre av dem er dimittert. Den fjere holder vi fortsatt på med å kontrollere. Vi har gjort funn av materiale som tyder på at han filmet da han ikke skulle, sier han.

Det var referat-, foto- og filmforbud under fengslingsmøtet, som er hovedregelen for alle fengslingsmøter.

Mannen som ble holdt igjen opplyser selv til VG at han kommer fra produksjonsselskapet Curry Film og at han er med på å lage en dokumentar Profetens Ummah, som de skal ha fulgt over lengre tid.

- De sa at jeg var mistenkt for ulovlig filming og tok minnekortene mine, sa han til VG etter at han ble dimittert.

Han hevder at politiet ikke fant noe som helst.

Vil ha fire uker

Politiet begrunner fengslingen med unndragelsesfare – altså at de frykter han vil stikke av. Det er allerede varslet at politiet kommer til å be om fengsling i fire uker.

Like før klokken 15.00 ankom forsvarer John Christian Elden sal 207 i Oslo tingrett og understreket at hans klient ikke samtykker til å bli avfotografert.

Volden og truslene islamisten er siktet for stammer fra april 2012. Ifølge politiet skal Arfan Bhatti ha banket kona og mishandlet barna, samt vært voldelig og truet politiet under den påfølgende pågripelsen.

37-åringen erkjenner ikke straffskyld.

Hans fraseparerte kone og barn bor fortsatt på hemmelig adresse, får VG opplyst.

Fengslet i Pakistan

Arfan Bhatti reiste fra Norge til Pakistan i 2012 – før politiet hadde etterforsket ferdig straffesaken mot ham. Utover høsten dukket han opp på bilder fra grenseområdene i Pakistan der han poserte med våpen.

I januar 2013 meldte familien 37-åringen savnet da de ikke hadde hørt noe fra ham på lang tid. På dette tidspunktet hadde islamisten allerede blitt pågrepet av den pakistanske etterretningstjenesten ISI, noe som ble kjent først i april 2013.

Samtidig ønsket politiet i Oslo et nytt avhør av 37-åringen, men han møtte ikke opp på Stovner politistasjon. 15. februar i 2013 besluttet politiet å etterlyse ham.

Det er denne etterlysningen som er grunnen til at han ble pågrepet da han onsdag ankom Gardermoen.

– Var på flyforbudsliste

Utover høsten 2013 ble det kjent at Irfan Bhatti i Pakistan var dømt til en fengselsstraff i seks år for å ha hatt kontakt med Taliban.

– Jeg vil nok ta en tur eller to til Norge i private ærender, men jeg kommer aldri til å bosette meg i landet, fordi islam ikke tillater muslimer å bosette seg i de vantroendes land, sa Bhatti til VG fra fengselet i november 2013.

Saken i Pakistan ble anket, og islamisten ble etter hvert løslatt. Ifølge forsvarer John Christian Elden har 37-åringen stått på en såkalt flyforbudsliste den siste tiden.

For kort tid siden skal han ha blitt fjernet fra denne listen, og i går satte han seg på flyet til Oslo. Ifølge forsvareren skulle han bare besøke familiemedlemmer, men 37-åringens bror fortalte VG at islamisten ønsket å bosette seg igjen i Norge.

Her kan du lese mer om