RYK OG REIS(S): Her får advokat Erling Mehus irettesettelse av advokat Berit Reiss-Andersen. Hun mener han er illojal. Han bruker tre sekunder på å vende sine kolleger ryggen. Foto:Eskil Wie,

Det sorte fåret i advokatflokken

Snakker ut om presset fra Advokatforeningen

Ga seg med fengslinger etter to dager

«Orange is the new black» når advokatforeningen aksjonerer mot timelønnen for fri rettshjelp. Advokat Erling Mehus (40) er alene om å være fornøyd med 970 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dere får ha deres meninger. Jeg har mine, sier advokat Erling Mehus.
Han går med raske steg ut av sal 128 i Oslo tingrett, etter å ha hatt en i utgangspunktet vanlig utlendingsfengsling i den lille salen.

Kokt og svett

Men han er kokt i toppen og svett i hendene. Salen har vært full av 25 oransjekledde kolleger som demonstrativt har vært til stede. Og nå blir han refset av tidligere leder i advokatforeningen, Berit Reiss Andersen, for illojalitet. Hun løfter pekefingeren. Mehus lytter, men gir henne raskt ryggen.

– Jeg er ikke medlem av advokatforeningen, sier han og fisker opp en sigarett som lander på sin faste plass i munnviken på vei ut tinghuset.

Mehus mener det har vært en ekkel fengsling, både for ham selv og for klienten, en 32 år gammel afrikaner, som attpåtil ikke ønsket ham som forsvarer. Dommeren lot likevel fengslingen gå.

– Det er ubehagelig å sitte der inne når 25 advokater aksjonerer. Ikke minst for min klient, innrømmer Mehus overfor VG. Han står på hjørnet av tinghuset, et godt stykke unna de oransjekledde.

FULLT HUS: Slik så det ut i rettssal 128 tirsdag denne uken da 25 advokater fulgte fengslingen hvor advokat Erling Mehus stilte som forsvarer. Han ble både svett og skjelven av oppmøtet, men gjennomførte fengslingen på vanlig vis. Foto:Eskil Wie,VG

LES OGSÅ: Kalt rotte og brønnpisser

Fnyser av kravene

Han er den eneste advokaten i Oslo som har takket ja til å bistå med å ta fengslinger i tingretten deler av denne uken. Han har blitt omtalt som «rotte» og brønnpisser av andre «kolleger» fordi han ikke stiller seg lojal bak advokatforeningens aksjon.

Advokatforeningen har aksjonert for å bedre salærsatsene for fri rettshjelp. De mener dagens satser er for lave, og at mange erfarne advokater stadig oftere takker nei til saker med fri rettshjelp. Dermed mener foreningen at man står i fare for at de svakeste i samfunnet får de minst erfarne advokatene.

Advokat Erling Mehus fnyser av foreningens krav om en styrking av salærsatsene.

– Jeg mener satsene er høye nok. Norske skattebetalere betaler allerede en betydelig sum for den jobben som advokater gjør, sier Erling Mehus til VG.

Han synes også dagens ordning med fri rettshjelp er omfattende som den er.

– Ordningen virker stimulerende på konfliktnivået i samfunnet. Og de som må betale er skattebetalerne, sier advokaten.

Gratispassasjer?

Selv jobber han mye med saker hvor fri rettshjelp kan være aktuelt.

– Dekker salærsatsene den innsatsen du legger ned i disse sakene?

– Ikke alltid, men på sikt jevner det seg ut. Noen ganger jobber man mer, andre ganger mindre, sier Mehus.

– Blir du ikke gratispassasjer når de andre kjemper for bedre satser, som vil komme deg til gode?

– Jeg ser den, men jeg kan ikke være med på dette når jeg ikke støtter aksjonen. Jeg er heller ikke med i advokatforeningen, sier Mehus.

VG møter ham på kontoret hans i Storgata 10 B i Oslo sentrum. Skjorten er hvit og slipset er blått.

Kontoret ser strøkent ut, og man kan få mistanke om at det er ryddet før besøk.

– Jeg har det alltid slik, sier Mehus med navnekortet sitt godt synlig på pulten.

STRØKENT KONTOR: Erling Mehus (40) på sitt kontor i Storgata. Foto:Eskil Wie,VG

Der står det at han er medlem av advokatforeningen. Det er feil.

– Jeg har ikke bestilt nye siden jeg meldte meg ut, sier han.

Han lover at det skal bli fikset.

– Ingen klienter har uansett spurt etter medlemskapet, legger han til.

Beskjeden omsetning

Over ham henger en seilbåt, som ser ut som den skal kantre i sterk blåst.

– Jeg driver en del med seiling og har seilbåt selv, forklarer 40-åringen.

Han deler kontorfellesskap blant annet med den kjente advokaten Sigurd Klomsæt. Det var der han begynte som fullmektig i 2005.

Selv er Erling Mehus en ukjent advokat og har en rimelig beskjeden omsetning sammenlignet med mange andre enkeltmannsforetak i bransjen.

– Jeg er nok en advokat som setter pris på fritid og andre verdier enn å bare jobbe. Jeg jobber vanlig kontortid, foruten at jeg har en del kontakt med klienter på kveldstid. Jeg har så jeg klarer meg, sier 40-åringen, og avviser at han har takket ja til henvendelsen om å ta forsvareroppdrag i tingretten denne uken, for å tjene raske penger.

Ved to fengslinger om dagen, kunne han potensielt tjent 50 000 kroner denne uken.

– Det sier seg selv at det gjør seg på mitt driftsregnskap, men penger har ikke noe med dette å gjøre, sier Mehus.

– Men hvorfor gjør du dette da?

– Jeg har svart ja på en henvendelse fra Oslo tingrett om å ta fengslinger og jeg deler heller ikke advokatforeningens syn på aksjonen. Så enkelt er det, sier Mehus.

Vant til å gå mot strømmen

Han avviser at han føler noe bitterhet overfor foreningen, samtidig som han heller ikke nærer noen varme følelser overfor advokatfellesskapet.

Han sier han alltid har vært en person som ikke har hatt problemer med å gå mot strømmen, og selv om enkelte av fengslingene denne uken har vært ubehagelige, så angrer han ikke på at han sa ja.

– Hvordan reagerer du på å bli kalt «brønnpisser» og «rotte» av andre advokater?

– Jeg synes ikke det er noe hyggelig, og synes det er i meste laget, men har ikke opplevd noen usakligheter fra noen offisielle aktører. Jeg har heller ikke fått noen negative henvendelser personlig, sier 40-åringen.

PES: – Det er krevende å stå der foran en haug med advokater. Jeg skal innrømme at jeg ble både svett og skalv litt på hendene, sier advokat Erling Mehus og tar et trekk. Foto:Eskil Wie,VG

– Hva tenker du om din fremtidige rolle som advokat i Oslo etter at du nå fremstår som det svarte får i advokatflokken?

– Jeg er ikke avhengig av hva andre advokater synes om meg. Det er klienter som velger advokater, ikke omvendt, sier en ubekymret Mehus.

VG fulgte Mehus gjennom to dager med fengslinger denne uken.

Hard arbeidsbelastning

Tirsdagens fengsling ble hans siste. Da han ble spurt onsdag morgen om han ville ta en fengsling for vold klokken 13.00, hadde han ikke anledning til å ta den. Han ga samtidig tingretten melding om at resten av ukens fengslinger ikke var aktuelle for ham.

– Jeg måtte ta meg av klienter i andre saker som jeg har utenfor Oslo, sier Mehus til VG.

– Er du sikker på at dette er den reelle forklaringen?

– Ja, jeg har andre saker, men jeg skal ikke nekte for at arbeidsbelastningen i de fengslingene jeg hadde ble hard, sier Mehus.

Han er skeptisk til advokatforeningen som han mener bruker rettssalen som forum for egen lønnskamp.

– Dette kan åpenbart ødelegge for den siktedes rettssikkerhet, da ro, verdighet og alvor som bør prege rettsmøtet forstyrres, sier Mehus.

– Dette er ikke lønnskamp

– Det er Mehus sin demokratiske rett å være uenige med advokatforeningen sin argumentasjon i denne saken, sier Marte Svarstad Brodtkorb, leder i advokatforeningen i Oslo krets og leder for aksjonskomiteen.

Mer enn det ønsker hun ikke å si om ham.

Leder i aksjonskomiteen, Marte Svarstad Brodtkorb. Foto:Nils Bjåland,VG

Hun er glad for at aksjonen har hatt så godt som full oppslutning fra alle Oslos advokater.

– Vi har vært til stede også i de fengslingene hvor det ikke har vært forsvarer fordi vi har ønsket å se hvordan tingretten har gjennomført fengslingene, sier Brodtkorb.

Hun avviser Mehus sin påstand om at de driver lønnskamp i rettssalen.

– Dette er en kamp for rettssikkerhet, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder