TRAKK SEG: Per Sandberg trakk seg fra en planlagt debatt med SVs Audun Lysbakken på Dagbladets direktesending mandag formiddag. Her ved en anledning tidligere i sommer.
TRAKK SEG: Per Sandberg trakk seg fra en planlagt debatt med SVs Audun Lysbakken på Dagbladets direktesending mandag formiddag. Her ved en anledning tidligere i sommer. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Misforståelse bak Sandbergs duell-boikott

Publisert: Oppdatert: 01.09.15 10:14

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

En god, gammeldags - og utspekulert - misforståelse er trolig grunnen til at Per Sandberg plutselig bestemte seg for å boikotte en direktesendt TV-duell om flyktningkrisen kun minutter før sending.

Dette bekrefter Frps kommunikasjonssjef, André Melchior Larssen, overfor VG.

Saken var blant de mest omtalte i norske medier mandag. Her er den offisielle versjonen fra Frp: Et uanstendig debattklima

Men VG kan nå avsløre spillet i kulissene.

Duellen mellom Frps 1. nestleder og SVs leder Audun Lysbakken skulle ha funnet sted rett foran Stortinget mandag formiddag, i Dagbladets valgstudio, og hadde vært planlagt en stund.

Rett før debatten fremførte artisten Anja Eline Skybakmoen en versjon av «Noen å hate», en gammel klassiker med det norske rockbandet Raga Rockers.

Etterpå ble Skybakmoen intervjuet av Dagbladet TV, der hun tydelig ga uttrykk for sin sympati for at syriske flyktninger er velkomne til Norge.

– Grensen til overgrep

Frps kommunikasjonssjef Larssen lot seg provosere av dette oppspillet til duellen mellom Sandberg og Lysbakken, som står på hver sin side av den norske flyktningedebatten.

Larssen gikk dermed «backstage», der Sandberg og Lysbakken satt og ventet på å få slippe til, og sa at høyt og tydelig at «dette er på grensen til overgrep».

Han siktet til at Sandberg på denne måten fikk et urimelig dårlig utgangspunkt for duellen med Lysbakken.

Og Larssen fikk – trodde han, i hvert fall – full støtte av SVs informasjonssjef Siri Gjørtz. Hun responderte nemlig til Larssen:

– Jeg er helt enig. Nå har Dagbladet gått over en grense.

André Melchior Larssen var der og da klar i sitt råd til Per Sandberg: Ikke still opp i denne duellen med en slik introduksjon fra Dagbladets side.

Per Sandberg valgte å følge rådet fra sin informasjonssjef. Frps kontingent forlot Dagbladets studio i protest. Boikotten ble bredt dekket av Norges store nyhetsmedier i går.

I intervjuer rett etterpå begrunnet Frps kommunikasjonssjef Larssen boikotten med at til og med erkefienden SV var enige i at Dagbladets behandling av Sandberg var urimelig.

Misforståelse

Det var bare det at det hele var en total misforståelse:

SVs Siri Gjørtz trodde at Frps Larssen snakket om det faktum at Dagbladets duell lå etter tidskjemaet, og at de to duellantene nå måtte få slippe til, da hun responderte på Larssens misnøye.

Overfor VG forklarer Siri Gjørtz at hun, der hun satt bak scenen, ikke engang hadde fått med seg det musikalske innslaget som hadde provosert Frps informasjonssjef Larssen.

Gjørtz ringte deretter Larssen og opplyste ham om misforståelsen. Larssen la seg umiddelbart langflat.

I uttalelser til mediene etterpå trakk da også Larssen sine uttalelser der han tok SV til inntekt for Sandbergs boikott av duellen.

VG har ikke lyktes med å få Per Sandberg i tale om boikotten. Da vi oppsøkte Sandberg på hans kontor mandag ettermiddag, henviste Siv Jensens nestkommanderende oss til Larssen.

– Alle uttalelser om denne saken gis av Frps kommunikasjonssjef, sa Sandberg.

– Går fort

Og André Melchior Larssen innrømmer at misforståelsen mellom ham og Giørtz kan ha fått utilsiktede virkninger.

– Kan ditt klare råd til Per Sandberg om å boikotte debatten ha blitt påvirket at av at du og Frp trodde at dere hadde SV og Siri Giørtz på deres side?

– Det kan jeg ikke utelukke. Det er vanskelig å svare på det spørsmålet på stående fot. Jeg vet ikke. Vi er midt i innspurten av en valgkamp. Det er hektisk og det går fort, og man må ta raske beslutninger. Da kan man ta feil. Jeg ga mitt råd ut fra at jeg trodde SV så på dette på samme måte som oss, men så viste deg seg at vi snakket forbi hverandre, sier Larssen til VG.

Senere mandag kveld – både i NRKs Dagsnytt 18 og i TV2s Valgstudio – duellerte Per Sandberg og Audun Lysbakken om samme tema.

Denne artikkelen handler om