TATT I GÅR: Denne mannen i 40-årenen ble pågrepet av PST i går og siktet for å ha deltatt i IS i Syria høsten 2014. Foto:FREDRIK SOLSTAD,

To IS-siktede menn fengslet i fire uker

OSLO TINGHUS (VG) PST mener en norsk-pakistaner i 40-årene og en tsjetsjener i 20-årene har deltatt i IS i Syria.

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag ettermiddag ble de to fengslet i fire uker i Oslo tingrett.

PST gikk i går tidlig til en koordinert aksjon i Fredrikstad og i Oslo. I Fredrikstad ble en mann av pakistansk opprinnelse i 40-årene pågrepet, mens det i Oslo var en tsjetsjener i 20-årene som har bodd i Norge en periode.

PST mener begge mennene har støttet og deltatt i terrorgruppen Islamsk stat (IS) i Syria.

– Vi mener de to har reist ut samtidig, men kommet tilbake til Norge på ulike tidspunkter, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til VG.

Ifølge siktelsen reiste begge til Syria i fjor høst og den yngste kom hjem en gang i våres.

Nekter straffskyld

PST begjærte fire ukers varetektsfengsling for begge og fikk medhold av Oslo tingrett.

– Min klient nekter straffskyld og anser ikke seg selv som en fare for samfunnet i det hele tatt, sier Karen Forbrigd, forsvarer til norsk-pakistaneren, til VG.

Tsjetsjenerens forsvarer, Halvor Frihagen, sier at hans klient også nekter straffskyld.

– Han er siktet for medlemskap i en terrororganisasjon, og sier at han ikke er skyldig i anklagene, sier Frihagen.

– Hva betyr «medlemskap i en terrororganisasjon» i praksis?

– Det sier siktelsen ikke noe om, sier Frihagen.

Forsvareren ønsker ikke å svare på spørsmål om hans klient har statsborgerskap i flere land. Ifølge PST er mannen i 20-årene ikke norsk statsborger.

Tsjetsjeneren har anket kjennelsen om fire ukers varetektsfengsling. Norsk-pakistaneren har tatt betenkningstid.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn som har reist til Syria? Klikk her.

TERRORBYDELEN: Den siktede mannen i 20-årene var en av mange unge menn som reiste fra Fredrikstad til Syria for å kjempe med terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS). Foto:Erik Johansen,NTB scanpix

Fredrikstad-kobling

Mannen i 40-årene er faren til en 24-åring som i mai ble tiltalt for terrorforbund med IS, etter å ha vært i Syria. Han kom hjem i februar 2014, og ble på nytt pågrepet i desember og har sittet i varetekt siden.

VG kjenner til at mannen i 40-årene og hans sønn begge var del av et radikalisert miljø i Fredrikstad før de reiste til Syria.

I fjor sommer, etter at PST slo terroralarm i Norge, fortalte faren til 24-åringen i VG om hva han tenkte om at sønnen hadde reist til Syria.

– Jeg kan forstå at det er frykt for terrorister, men jeg kan garantere at min sønn ikke utgjør noen fare for det norske folk. Han ville aldri skadet noen, fortalte faren.

VG kjenner også til at den tsjetsjenske mannen som ble pågrepet i går også knyttes til Fredrikstad. I tillegg knyttes han til Profetens Ummah i Oslo.

Etter at TV 2 omtalte omfanget av unge menn fra bydelen Lisleby i Fredrikstad og tildels samme gate, lagde The New York Times en omfattende artikkel om tilfellet Fredrikstad.

Dette er IS-krigerne fra Lisleby:

• Sønnen (24) til mannen i 40-årene, som kom hjem til Norge i februar 2014 med skuddskadet fot. I mai ble han tiltalt for terrorforbund med IS og møter i retten neste uke.

• Torleif Sanchez Hammer (23), som «var en av jentene», ifølge tidligere klassevenninner, men som nå er IS-kriger.

• Abu Aluevitsj Edelbijev (23), som ble drept i et bombeangrep i desember. VG fortalte nylig historien om Edelbijev og hans ekteskap med tsjetsjenske Diana Ramazanova (18) – et jihadistekteskap som til slutt endte i døden for begge da Ramazanova gjennomførte en selvmordsaksjon i Istanbul 6. januar.

• En norsk-iraner i 20-årene som skal være drept, ifølge TV 2.

• VG er også kjent med andre personer av ulik etnisk opprinnelse som knyttes til IS og Syria, men det er uklart i hvilken grad de tilhørte samme miljø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder