- HAR FREMSTILT MEG SOM SKYLDIG FOR HELE NORGE: Det sier Frp-politikeren Henning Holstad om politiets behandling av ham i helerisiktelsen som ble tatt ut mot ham og Imran Saber i februar. Foto:Frode Hansen,VG

Derfor nekter Henning Holstad å forklare seg

Frp-politikeren har hele tiden hevdet sin uskyld i helerisiktelsen. Nå forteller han hvorfor han ikke vil avgi forklaring til politiet.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

10. februar ble Frp-politikeren Henning Holstad (63) pågrepet i en koordinert politiaksjon mot ham og Imran Saber, og siktet for grovt heleri. Han ble kort tid etter varetektsfengslet for fire uker, men slapp ut etter rundt tre uker.

Han nektet å avgi forklaring, noe han fortsatt gjør. Nå forklarer Holstad for første gang hvorfor.

– Jeg mener politiet har utsatt meg og min familie for et overgrep. Politiet har fremstilt meg som skyldig for hele Norge og ment at det er såkalt skjellig grunn til mistanke. Jeg har derfor hverken behov for, eller lyst til, å kommunisere, snakke eller forklare noe som helst overfor dem, sier Holstad til VG.

En av politiets teorier er at Holstad og Saber, også kjent som «onkel Skrue», skal ha hvitvasket penger som stammer fra Nokas-ranet. Det skal dreie seg om et beløp på syv millioner kroner.

Holstad har sendt et brev til etterforskningslederen i politiet, der han forteller hvorfor han ikke er interessert i å avgi forklaring.

Les også:Henning Holstads elleville liv

– Politiet forsøker å legge feller

63-åringen har nå vært ute av varetekt i fire uker. Han bor med sin kone Katarina (42) og datteren (5) i en husbåt som ligger fortøyd på en liten øy vest for Bygdøy i Oslo. Som følge av fengslingen og siktelsen er Holstad nå sykmeldt.

TØTT TID: For Henning og Katarina Holstad har fengslingen og helerisiktelsen vært en stor påkjenning, og de er begge sykemeldte på ubestemt tid. Foto:Frode Hansen,VG

– Min familie og jeg ble utsatt for meget store psykiske og fysiske belastninger i forbindelse med arrestasjonen og den påfølgende varetektsfengslingen. Jeg er nå sykmeldt, og det er foreløpig uklart når jeg og min kone vil kunne være tilbake i arbeidsfør tilstand.

Holstad presiserer at slik fremferd ikke innbyr til dialog eller positive holdninger overfor politiet.

Under politiaksjonen i februar tok politiet beslag i datamaskiner og dokumenter som tilhører Holstad.

– De endevendte min bolig og mitt kontor med 15 politifolk og flere hunder gjennom en hel dag. Alle private saker, private brev og papirer, klær, hyller og skap ble endevendt, og det så ut etterpå som etter et omfattende innbrudd.

Frp-politikeren og forretningsmannen har ikke villet forklare seg fordi han er fratatt egne papirer. I tillegg mener Holstad han har taushetsplikt, da han har vært medhjelper for Imran Sabers advokat, Per Danielsen.

– De ønsker å avhøre meg om ting som har skjedd de siste 10 årene, uten at jeg skal ha tilgang til mine egne papirer, regnskaper og notater som er beslaglagt. Det er vanskelig å huske alt som har skjedd over så lang tid, og jeg oppfatter det som et forsøk på å legge feller og få meg til å uttale noe som de senere kan påstå er i strid med fakta.

BOR I BÅT: I husbåten i bakgrunn bor Henning Holstad med sin kone og datter. Den ligger utenfor Bygdøy, og Holstad bruker en mindre båt for å komme til og fra hjemmet deres. Foto:Frode Hansen,VG

Tror det handler om prestisje

Politiadvokat Asmund Riegels ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt har måttet forholde seg til at den helerisiktede politikeren ikke vil gi forklaring.

– Vi ønsker at han skal forklare seg, men han har rett til ikke å gjøre det, og det må vi forholde oss til videre i etterforskningen, sier han.

VIL IKKE KOMMENTERE: Politiadvokat Asmund Riegels ønsker ikke å kommentere Holstads uttalelser, men sier til VG at de må forholde seg til at politikeren ikke ønsker å avgi forklaringen. Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Riegels ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Holstad på sin side hevder at etterforskningen har et svakt fundament.

– Dersom politiet hadde akseptert full åpenhet, ville saken rett og slett falle fra hverandre. Det er heller ikke unaturlig for meg å anta at slik hemmeligholdelse rett og slett er frykt for tap av egen prestisje.

VG har tidligere skrevet at Holstad ble utpekt av sin tidligere regnskapsfører.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder