Tyskland og Brasil ber FN fordømme snoking etter avlyttingsskandalen

REDD FOR AVLYTTING: Utenriksminister Børge Brende sier Utenriksdepartementets tar sine forholdsregler når det kommer til avlytting. - På våre daglige morgenmøter i UD, så legger vi igjen alle mobiltelefonene utenfor møterommet, sier han. Her på sitt kontor i UD. Foto: NTB SCANPIX

Børge Brende bekymret for digital overvåkning

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det er helt uakseptabelt at allierte overvåker hverandre.

  • Marcus Husby

Artikkelen er over seks år gammel

Denne uken er det blitt kjent at NSA skal ha overvåket Angela Merkels mobiltelefon.

Ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skal dette ha foregått i ti år.

Merkel uttalte etter avsløringene at det var uakseptabelt å spionere på venner.

Det samme sier utenriksminister Børge Brende til VG.

- Hvis det er slik at allierte har overvåket allierte, så er det helt uakseptabelt, sier han.

Brende understreker at han ikke ønsker å gå inn i de konkrete opplysningene som er lekket ut de siste dagene, men sier at Utenriksdepartementet og den norske regjeringen følger nøye med utviklingen i saken.

- Vi følger dette nøye, og har sett nærmere på om norske politikere eller andre myndighetspersoner er blitt rammet av overvåkning, sier Brende.

- Har noen blitt overvåket?

- Det har vi ingen opplysninger om i dag, sier han.

Har lest FN-skriv

Det anerkjente utenrikspolitiske tidsskriftet Foreign Policy meldte fredag at Tyskland og Brasil har bedt FN vedta en resolusjon om beskyttelse av privatlivets fred på internett.

Resolusjonsforslaget nevner ikke USA eller NSA spesifikt, men skal komme som et direkte resultat av de siste dagers avsløringer.

Foruten Norge skal også diplomater fra Argentina, Østerrike, Bolivia, Ecuador, Guyana, Ungarn, India, Indonesia, Liechtenstein, Paraguay, Sør-Afrika, Sverige, Sveits og Uruguay vært i samtaler med den brasilianske og den tyske FN-delegasjonen.

Resolusjonsforslaget er også det første internasjonale forsøket på å bremse den amerikanske etterretningstjenesten NSAs snoking, ifølge tidsskriftet.

Brende bekrefter overfor VG at også norske myndigheter har mottatt det skriftlige forslaget.

- Vi mottok teksten før helgen, og vi studerer den nøye. Første reaksjon, er at vi har stor sympati for det som ligger bak dette forslaget, sier utenriksministeren.

Norge har i lengre tid vært opptatt av overvåkning i det digitale rom. Brende deler forslagsstillernes overvåkningsbekymringer, og mener det er viktig at det settes ned noen grenser når det kommer til global og digital overvåking.

Tar forholdsregler

- Folkeretten gjelder på internett også - og det digitale rom blir en stadig viktigere del av vår hverdag og daglige kommunikasjon.

- Men når menneskerettighetene ble skrevet, så fantes ikke internett, Facebook, Twitter eller andre sosiale medier. Derfor er det viktig å starte et arbeid som setter opp noen grenser for å sikre personvern - også mot digital overvåkning, sier Brende.

Selv opplever han at sikkerheten er økt betraktelig på regjeringsnivå, etter at han var næringsminister i Bondevik II-regjeringen i 2005.

- Reglene rundt bruk av mobiltelefon er blitt mye strengere. På våre daglige morgenmøter i UD, så legger vi igjen alle mobiltelefonene utenfor møterommet. Det samme ble gjort da jeg jobbet i World Economic Forum. Det er viktig å ta sine forholdsregler, sier Brende.

Andre toppolitikerne VG har vært i kontakt med de siste dagene følger disse sikkerhetsreglene for å unngå å bli overvåket:

** Snakker aldri om fortrolige temaer over telefon.

** Sender aldri e-post med fortrolig eller sensitivt materiale.

** Legger igjen telefoner og andre elektroniske artikler utenfor møterom.

** Bruker «egnede» rom for fortrolige møter og samtaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder