«Frognerfitter»-forfatter: – Det er utrolig krenkende

KLAR TALE: Professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørch er ikke i tvil. Man skal sjekke ungenes bruk av sosiale medier. Foto: TERJE MORTENSEN / VG Foto: ,

Kan man sjekke barnas liv på sosiale medier?: Barnepsykolog: Sjekk ungenes Facebook

For barnepsykolog Willy-Tore Mørch er det krystallklart at foreldre skal sjekke ungdommens aktivitet i sosiale medier. - Som å lese noens dagbok, svarer ungdomspolitiker.

Artikkelen er over fem år gammel

«Jeg må innrømme det: Min interesse for denne ungdomskulturen har fått meg til å gjøre tvilsomme ting. Som å gå gjennom noen hundre Facebook-meldinger og chattetråder når mine egne ungdommer har glemt å lukke Macbookene sine om kvelden. Jeg har tatt skjermbilder og skrevet notater om fester, venner, oppkast og blackouts. Ikke bra, sikkert. Kjip pappa. Men hypotesen om en ungdomskultur som er syk, er blitt forsterket.»

Det skriver vestkantpappa og professor Torkel Brekke i sin VG-kronikk om den oppvoksende generasjon på Oslos vestkant. Kronikken er blitt delt over 12.000 ganger på Facebook, og debatten om utagerende festing i de bedre strøk går friskt.

Mange reagerer på hvordan Brekke åpent forteller om at han går til drastiske verk for å ha kontroll på ungene sine gjennom å sjekke macene deres. Men det mener professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørch er helt ok.

– Min holdning er krystallklar: Det skal foreldre gjøre. Det er veldig viktig at man vet hva barna driver med og hvem de er med, sier professor og barnepsykolog Willy-Tore Mørch til VG.

Å ettergå barna i sosiale medier er spesielt nødvendig hvis man mistenker at det kan foregå noe som er potensielt farlig, slik Brekke beskriver, mener han.

– Man kan godt hevde at barn skal ha rett på et privatliv. Men hvis man skal beskytte dem fra farlige ting, er det foreldrenes ansvar å vite hva de driver med, mener barnepsykologen.

Hva mener du? Er det ok å sjekke ungdommens Facebook-konto? Diskuter med andre lesere i kommentarfeltet!

– Utrolig krenkende

Alexia Bohwim er selv vestkantmamma og har skrevet bøker som «Frognerfitter» og «Golddigger». Hun stiller seg ytterst kritisk til det meste som står i Brekkes kronikk, men reagerer sterkest på det å sjekke barnas aktivitet på sosiale medier:

RASER: Alexia Bohwim stiller seg sterkt kritisk til det meste som kommer frem i Torkel Brekkes kronikk om en «råtten ungdomskultur». Foto: PRIVAT,

– Jeg finner det så utrolig krenkende, graverende og latterlig at jeg nesten ikke har ord, sier Alexia Bohwim til VG.

– Hvis du kjenner barna dine så dårlig, får du finne noen som kan hjelpe deg med det. En kul voksen som kan ta de vanskelige samtalene for deg, sier hun og legger til:

– Barn skal ha det største personvernet. De er kanskje den mest misforståtte gruppen i Norge. Og folk over 30 år husker knapt hvordan det var å være ung.

– Som å lese noens dagbok

17 år gamle Sverre Skjauff fra Bærum er blant dem som har engasjert seg i debatten om vestkantungdommen. Han er ikke i tvil om hva han mener om foreldresnoking på Facebook:

VIL HELLER HA DIALOG: 17-årige Sverre Skjauff fra Bærum setter ikke videre pris på at foreldre skal sjekke ungenes Facebook. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Man bryter seg inn i noens private svære. Det er veldig feil og ganske brutalt. Det blir som å lese noens dagbok, sier Skjauff.

Skjauff, som er fungerende leder i Bærum Unge Høyre, syns det viktigste er at foreldrene har kontroll på hva barna driver med – uten at det blir til snoking.

– Jeg syns foreldre skal vite hva vi driver med. Men da bør det være gjennom dialog. Sørge for å ha en god samtale med barna, med andre foreldre og kanskje ha oversikt over hvor ungene skal når de drar til venner, bedyrer Skjauff.

– Et stort skritt

Anniken Hauglie er Høyre-byråd for skole og utdanning i Oslo. Også hun mener man må utøve forsiktighet når det kommer til det å sjekke barns liv på sosiale medier.

– Å gå inn på egne barns logger, digitale verktøy og sosiale medier er et stort skritt. Men det er viktig å følge med på hva som foregår. Det er viktig å kunne balansere det å være invaderende og det å bry seg på en engasjert måte, sier Hauglie.

Hun mener det ikke bør være nødvendig å snoke i egne barns nettbruk, men heller arbeide for å oppnå et slikt tillitsforhold at man kan få innblikk sammen med dem.

Komplisert

KOMPLISERT: Professor og kronikkforfatter Torkel Brekke mener det er en komplisert, men viktig problemstilling. Selv har han sjekket ungens aktivitet på sosiale medier. Foto: PRIVAT Foto: ,

Kronikkforfatteren, Torkel Brekke, har altså innrømmet å ha sjekket en av ungenes Facbook-side i jakt på informasjon om blant annet festing og alkoholbruk. Men hva tenker han egentlig om handlingen?

– Det er en komplisert og viktig problemstilling. Men er man bekymret for at en 14-åring er i eller på vei inn i et skummelt miljø, bør man reagere, sier Brekke.

Videre forteller han at det er mange nyanser ved dette og det må være en reell grunn til det.

Hvordan stiller du deg til Alexia Bohwims kritikk?

– Jeg syns den er naiv og unyansert. Når det er sagt, er en åpen dialog med ungene selvfølgelig det beste, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder