FLYKTET TIL FRED: – Vi ønsker bare å leve i fred, sier Adnan Elali (tv). Onsdag flyttet han og kameraten Alaa Mahfoud inn i transittmottaket i Fjellhallen i Kirkenes. Hvor de til slutt ender, vet de ikke. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

Forlot familien i Syria - drømmer om utdannelse i Norge: Elali (29) og Alaa (23) betalte 2000 dollar for å komme til Norge

KIRKENES (VG) For et halvt år siden spøkte de syriske kameratene om å starte et nytt liv i Norge. Nå bor de i Fjellhallen i Kirkenes, med kun 200 euro igjen i lommene.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG møter de to onsdag ettermiddag utenfor Scandic-hotellet i Kirkenes sentrum, hvor de har vært innkvartert siden de ankom på mandag sammen med 109 andre asylsøkere. Det var ny dagsrekord på Storskog.

Fredag i forrige uke forlot dem familie, venner og drømmen om et fritt og fredelig Syria hjemme i Latakia.

– Vi er veldig glade for å være her, men jeg savner samtidig min familie, kjæresten og jobben hjemme, sier Mahfoud, tydelig beveget.

Les også: Erna utelukker ikke utendørs teltleir

SAVNER FAMILIEN: Adnan Elali (tv) og Alaa Mahfoud ser ingen fremtid i sitt krigsherjede hjemland. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

Betalte 500 dollar for bilskyss

Kameratene forteller at de søkte russisk turistvisum for to måneder siden. Første del av reisen gikk med bil til Beirut i Libanon. Derfra tok de fly til Istanbul, og videre til St. Petersburg og Murmansk.

De viser VG mobilbilder fra alle etappene av reisen.

Kameratene ankom Murmansk på søndag kveld. Der leide de en sjåfør som skulle kjøre dem helt til norskegrensen. Turen startet tidlig mandag morgen.

Pris: 500 dollar eller rundt 4000 kroner. To brukte sykler var inkludert i prisen.

– Vi satt bak i varevognen sammen med bagasjen og syklene. Det var litt kaldt, men reisen gikk helt fint til vi kom til Nikel. Da ble vi stoppet av mafiaen, som krevde 250 dollar av hver av oss for å passere. Sjåføren kontaktet da en annen sjåfør, som senere kjørte oss til norskegrensen, forteller Elali, som snakker både engelsk og russisk etter flere år med tannlegestudier i St. Petersburg.

Les også: Så dyr blir flyktningstrømmen til Norge

– Absurd

Siste etappe kostet ytterligere 100 dollar. Og en kort og surrealistisk sykkeltur mellom det russiske og norske grenseovergangsstedet.

– Det var helt absurd! Vi måtte hjelpe en gammel mann opp på sykkelen. Hvorfor kunne ikke vi bare gå? Hva er problemet? På russisk side sier de at det er norske regler som krever at vi må bruke syklene, forteller Elali.

NY I BYEN: Flyktningtilstrømningen preger bybildet i Kirkenes. Adnan Elali (th) og Alaa Mahfoud visste lite eller ingenting om grensebyen før de ankom mandag denne uken. Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

Mens VG besøkte Storskog onsdag ettermiddag, ble en ny container fullstappet med sykler hentet av gjennvinningsselskapet som har fått i oppdrag å destruere dem.

Elali forteller at de fleste i gruppen de ankom sammen med var syrere som har bodd og jobbet flere år i Moskva.

– Vi var de eneste som kom direkte fra Syria, sier 29-åringen.

Onsdag sa utenriksminister Børge Brende at Norge krever svar fra Russland på hvorfor så mange syriske flyktninger med opphold i landet krysser grensen til Norge.

20 dager på flukt: Slik var deres første natt i Norge

Syria-Norge: 2000 dollar

Økonomistudenten Alaa Mahfoud, som også jobber som selger for et trykkeri, taster frem kalkulatoren på telefonen og begynner å regne.

– Reisen kostet hver av oss til sammen rundt 2000 dollar, konstaterer 23-åringen.

– Alternativet var å risikere livet i en båt fra Tyrkia til Hellas.

De forteller at de fant ruten via Russland og Storskog gjennom Google-søk og tips fra venner. Pengene har de spart selv, og fått hos familie og venner.

Nå drømmer de om å fullføre studiene eller jobbe i Norge. Å returnere til Syria er uaktuelt.

– Jeg tror det alltid vil være krig der. I Norge smiler alle og er vennlige mot oss. I Syria ser du ingen smil lenger. Der går det ikke an å drømme, sier Alaa Mahfoud.

Lettet ordfører

Etter flere uker med en eskalerende flyktningstrøm over Storskog, kan ordfører Cecilie Hansen (Sp) i Sør-Varanger kommune slippe skuldrene ned et par hakk.

Tidligere denne uken hadde hun besøk av UDI og Politiets Utlendingsenhet, som nå har tatt grep for å få kontroll over flyktningstrømmen til Øst-Finnmark.

I september kom det 420 flyktninger via Storskog. Hittil i oktober har tallet bikket 700.

SENKER SKULDRENE: Ordfører Cecilie Hansen (Sp) nyter høstsolen etter flere travle og kaotiske uker. 28. oktober går hun av og overlater ansvaret til Rune Rafaelsen (Ap). Foto: Øyvind Nordahl Næss ,

Sør-Varanger kommune har sagt ja til å drive transittmottaket i Fjellhallen, byens idrettshall, med plass til 150 personer. Noe mer enn det har ikke kommunen kapasitet til, mener Hansen.

– Kommunen er dimensjonert for et tjenestetilbud til sine 10.200 innbyggere. Kommer det 4000-5000 over grensen før jul, sier det seg selv at vi får problemer, sier Hansen.

Tirsdag sa Hammerfest kommune ja til å ta imot flyktninger fra Sør-Varanger. Ordføreren håper flere nordnorske kommuner vil melde seg.

– Sør-Varanger og Finnmark vil nok fortsatt være i en krisesituasjon. Selv om det har tatt altfor lang tid, er jeg takknemlig for at vi nå har fått et nasjonalt fokus på problemet, sier Sp-ordføreren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder