TILBAKE PÅ LØVEBAKKEN: Knut Arild Hareide har hatt tre måneder med pappaperm. Imens har debatten om legers reservasjonsrett rast. Foto: HELGE MIKALSEN

Hareide om reservasjonsrett: - Jeg har ikke forklart godt nok

KrF-leder Knut Arild Hareide har hatt pappaperm mens reservasjonsretten har stormet. Nå vedgår han svikt i å forklare saken.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I de tre månedene Hareide har vært hjemme med datteren Sara Margrethe (11 måneder), har han fulgt den voldsomme striden rundt reservasjonsrett for leger som ikke vil henvise til abort.

KrF-lederen har under pappapermen henvist saken til nestleder Dagrun Eriksen.

Selv har han koblet helt av fra jobben.

- Jeg har fulgt nyhetene om reservasjonsmuligheten gjennom mediene som alle andre, sier Hareide til VG på sitt kontor på Stortinget.

Tøff jobb

Nå er permisjonsdagene omme. Hareide vedgår at han har en tøff jobb foran seg:

- Jeg har ikke gjort en god nok jobb med å forklare at det skal være mulig å opprettholde rettighetene kvinner har til å ta selvbestemt abort, og opprettholde prinsippet om samvittighetsfrihet for leger, sier Hareide.

- Jeg er overrasket over at det er blitt så mye bråk, hadde vi forutsett det hadde vi kommunisert bedre tidligere, fortsetter han.

Men han mener utspillet fra en lang rekke Høyre-ordførere, om at de ikke vil tillate reservasjonsrett i sine kommuner, har svekket troverdigheten til regjeringens forslag.

- Høyre har kommunisert dobbelt gjennom ordførerne, og det har ikke hjulpet, sier Hareide.

Viktig sak

KrF vil ikke ha noen samtaler med regjeringspartiene så lenge forslaget er ute på høring, men Hareide forventer «gode samtaler» med helseminister Bent Høie (H) etter det.

- Dette var en viktig sak for oss i sonderingene, men ikke den største saken. Høringsforslaget er jo ikke skrevet av KrF. Vi er innstilt på å finne løsninger.

- En av endringene vi ønsker, er at vi ikke har tro på at kommunene styrer hvem som skal få reservasjonsmulighet. Vi har tro på et nasjonalt register og et felles regelverk.

Leger som ønsker rett til å reservere seg mot å sette spiral, har ikke vært et tema for KrF, forklarer Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder