• Rekordmange søkere

  Rekordmange har søkt seg til høyere utdanning. I år har over 154.000 søkt om studieplass, det kommer frem via tall fra Samordna opptak.

  Publisert 23. april, kl. 06:50

 • Det er en økning på 3304 personer fra året før som også var et rekordår. Med andre ord har aldri før så mange søkt om plass ved landets universiteter og høyskoler som i år.

Dette er de mest populære studiene

En nykommer klatrer høyt på listen over de mest populære studiene.

Av 

Anne Bjørg Vaa

Publisert:

Artikkelen er over ett år gammel

– Det er veldig bra at mange ønsker å ta høyere utdanning. Erfaringen fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Det så vi i fjor og det ser vi også i år, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

I tillegg har nesten 13.000 søkt plass på en fagskole.

Mest populære

Det studiet som flest søkere har som sitt førstevalg er er siviløkonomutdanningen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

LES SAKEN: Anna Sophia har kommet inn på landets mest populære utdanning (+)

Tett etter følger en ny bachelorgrad som heter «Toll, vareførsel og grensekontroll», ved Universitetet i Stavanger (UiS). Det er også det studiet hvor konkurransen om plassene er hardest. Der er det er 59 søkere med studiet på førsteplass per studieplass.

På 35 plasser fikk denne utdanningen i år hele 2.064 førsteprioritetssøkere.

De neste på listen over de mest populære studiene er rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og rettsvitenskap ved Universitet i Oslo.

Her er oversikten over studiene som flest har satt som førstevalg:

StudiumnavnLærestedStudiestedPlanlagte studieplasserSøkere førstevalg
SiviløkonomutdanningNHHBergen5002221
Toll, varehandel og grensekontrollUISStavanger352064
RettsvitenskapUIBBergen3901973
Rettsvitenskap (jus), høstUIOOslo2341928
ArkitektAHOOslo601253
LedelseUITAlta8001195
Medisin, høstUIOOslo1201150
Industriell økonomi og teknologiledelseNTNUTrondheim1801135
Sykepleie, OsloOSLOMETOslo4771117
Psykologi, høstUIOOslo651102
Økonomi og administrasjon, bachelorNTNUTrondheim3101099
Politiutdanning, OsloPHSOslo1201094
Sykepleie, TrondheimNTNUTrondheim2601075
MedisinNTNUTrondheim1551071

Toll

En nykommer på årets liste er det nye toll-studiet på Universitetet i Stavanger. De har samarbeidet med Tolletaten om linjen.

Toller Rune Fjell Pedersen sender kniver gjennom en røntgenmaskin etter beslag av kniver og våpen hos Tollvesenet på Posten sin Østlandsterminal.

− Det er mulig TV2-serien Toll også har bidratt til å vise frem hvor utrolig spennende og viktig yrket er, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Flest søkere

Selv om siviløkonomutdanningen ved NHH er den utdanningen med flest søkere, er det totalt sett helse- sosialfagutdanningene som er mest populære. 39.389 personer har dette som førstevalg, noe som er litt flere enn året før.

Innenfor denne retningen er det sykepleierutdanningen som har flest søkere. Nesten ni prosent ønsker denne utdannelsen, men ikke alle som søker vil kunne komme inn. Det er nemlig 13.370 personer som har dette som sitt førstevalg, men det er bare 5145 studieplasser.

Andre fag som fortsatt er attraktive er IKT, teknologifag og realfag. I år er det spesielt søkingen til teknologifag som øker, med 4,2 prosent flere førstevalgsøkere enn i fjor.

– Når samfunnet nå sakte åpnes opp og jobbene skal komme tilbake, vil sannsynligvis smart bruk av teknologi spille en stor rolle. Derfor er det veldig bra at så mange søker seg til IKT- og teknologistudier. De vil tilegne seg kompetanse som kommer til å ha behov for når de er ferdig utdannet, sier Asheim.

Nedgang

Færre enn tidligere har lærerutdanning som sitt førstevalg. Størst nedgangen er det i søknader til grunnskolelærerutdanningen. På yrkesfaglærerutdanningen er det derimot historisk mange søkere.

– Regjeringen har gjennom hele perioden jobbet aktivt med kvalifisering og rekruttering til lærerutdanningene. Vi vil fortsette dette viktige arbeidet og styrker nå det nasjonale rekrutteringsprosjektet og de landsdekkende digitale matematikkursene med 5 millioner kroner hver, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby i en pressemelding.

Flere eldre søkere

Selv om det er flere søkere i de fleste aldersgruppene, er økningen i år størst blant de eldste aldersgruppene. I år er det 4253 flere søkere over 30 år enn det var i fjor.

Samtidig er det færre 18- og 19-åringer som søker sammenlignet med fjoråret. Da var det en sterk oppgang (11 prosent) blant søkere som kom rett fra videregående. I år er det en nedgang på 3,3 prosent sammenliknet med fjoråret.

Publisert:

Mer om

Høyere utdanning

studier

Utdanning

Henrik Asheim

Universitetet i Stavanger

Toll

Universitetet i Stavanger (UiS)

Flere artikler

 1. Nå kommer svaret på hvem som har fått studieplass

 2. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

 3. Pluss content

  Anna Sophia har kommet inn på landets mest populære studium. Her er listen.

 4. Siste mulighet for å takke ja til studieplass

 5. Nå kan du søke opptak til over 1700 studier