GLADE: Hele familien, fra Konnerud i Drammen, er glade for at det gikk så bra som det gjorde. Fra venstre: Willam Kaupang Løvdal (12), Roar Løvdal (46), Ole-Herman Kaupang Løvdal (15), Siv Kaupang Løvdal (42) og Oliver Kaupang Løvdal (8). Foto: Thomas Borgos Hjelle

Lærte førstehjelp på skolen - Ole-Herman (15) reddet faren

(VG Nett) Da Roar Løvdal (46) fikk hjertestans mens han sov berget sønnen Ole-Herman (15)livet hans.

  • Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Kona til Roar Løvdal, Siv Kaupang Løvdal, våknet midt på natten av lyder fra ektemannen. Hun forsto fort at noe var veldig galt.

- Jeg våknet av noen lyder som du helst ikke vil høre. Jeg skjønte fort at noe var galt og ringte 113, mens jeg ropte på den eldste sønnen vår, Ole-Herman. Sammen fikk vi lagt han på gulvet etter instruks fra AMK-sentralen, og Ole-Herman visste akkurat hva som måtte gjøres, forteller hun.

LES OGSÅ: Siv Jensen raser mot kutt i førstehjelp

Tok kontroll

Ole-Herman tok fort kontroll over situasjonen og startet hjerte- og lungeredning.

- Ole-Herman virker helt rolig og fokusert på det han gjorde. Heldigvis hadde han lært førstehjelp på skolen og startet den livreddende førstehjelpen. Dette holdt han på med i ni minutter før ambulansen kom.

TOK KONTROLL: Ole-Herman Kaupang Løvdal. Foto: Privat

Det kom først tre ambulansepersonell i en ambulanse som overtok, deretter en ambulanse til og etter kort tid kom også helikopter til stedet. Roar ble fraktet til Rikshospitalet og har nå fått operert inn hjertestarter med pacemaker, for å forhindre at dette skal skje igjen.

Førstehjelp er avgjørende

Ambulansepersonellet som var på stedet understreker viktigheten av rask førstehjelp og roser Ole-Herman for hans innsats.

- Det er Ole-Herman som har reddet liv her, ikke vi. Hadde ikke han startet umiddelbar førstehjelp ville nok denne historien hatt et helt annet utfall, sier ambulansearbeider Alexander Andersen som var en av de første på stedet.

ROSER INNSATSEN: Ambulansepersonellet som var på stedet roser innsatsen til Ole-Herman og mener det var avgjørende for helsen til faren. Fra venstre: Alexander Andersen, Camilla Arentz, Geir Støckert og Espen Johansen. Foto: Thomas Borgos Hjelle Foto:


VG Nett har tidligere skrevet om førstehjelpsundervisning i skolen som blir dårligere mange steder. Stiftelsen Norsk Luftambulanse får ikke pengestøtte, noe som gjør at de må legge ned opplæringen som de har tilbudt skoler gratis i en årrekke.
Andersen syntes det er trist at førstehjelpsundervisningen blir dårligere mange steder.

- Den opplæringen er ekstremt verdifull og kan bidra til å redde mange liv. Det er helt klart at det er forskjell på å faktisk få prøve seg på en livredningsdukke, og å bare ha teori.

Roar Løvdal ble reddet denne gangen, takket være sønnens innsats. Ole-Herman selv er veldig glad for at han lærte førstehjelp.

- Jeg syntes det er viktig at alle har det. Hvis jeg ikke hadde fått så god opplæring på skolen, hadde jeg vært hjelpesløs. Det er helt tydelig at dette redder liv, sier Ole-Herman.

Helen Johnsen (14) reddet lillesøster (4)

REDDET LILLESØSTER: Helen Johnsen. Foto: Privat


I fjor utspant deg seg en tilsvarende situasjon.

Ulykken som tidligere har blitt omtalt i NRK Østfold, fant sted i juli i fjor. Familien hadde leid et feriehus i Danmark og koste seg på ferie. Ved et uhell hadde en dør inn til bassenget ved huset stått åpen, og lille Signe (4) var plutselig borte.

HELDIG: Signe (4) var heldig som fikk rask førstehjelp når uhellet inntraff. Foto: Privat


- Vi hadde en stor vannkrig med alle i familien. Plutselig merket noen at vår minste datter, Signe, var borte. Jeg så at døren inn til svømmebassenget var åpen, men tenkte egentlig at hun ikke hadde ramlet i bassenget. Du tenker jo alltid at det ikke skjer deg. Men da jeg tittet over bassengkanten så jeg Signe ligge på bunnen av bassenget, forteller faren i familien, Geir Wiggen til VG Nett.

Brukket krageben

HEDRET: Her blir pappa Geir Wiggen og datter Helen Johnsen hedret av Norsk Livredningsselskap for sin innsats. Foto: Privat

Wiggen hadde noen uker før dette brukket kragebeinet, men hoppet på impuls i bassenget for å på datteren over vann.

- Jeg knakk opp igjen bruddet, men det var det siste jeg tenkte på akkurat da. Jeg husker ikke helt hva jeg ropte, men moren til Signe kom løpende og fikk tatt henne imot og lagt henne utenfor på gresset. Jeg kom meg ikke opp på grunn av kragebeinet, så måtte jeg gå på andre siden av bassenget og gå opp trappene. Dermed tok det 30-40 sekunder før jeg kom ut til der Signe lå livløs.

SE NYTT FØRSTEHJELPSKURS PÅ VGTV:

1)VGTV: Slik stopper du en blødning

2)VGTV: Slik hjelper du en bevisstløs person

3)VGTV: Slik kan du oppdage hjerneslag

4)VGTV: Slik utfører du hjerte- og lungeredning

Visste hva som måtte gjøres

Datteren Helen Johnsen (14) hadde førstehjelpsundervisning friskt i minne og visste hva som måtte gjøres.

- Mamma løftet opp Signe og la henne på gresset utenfor bassenget. Hun visste ikke hva hun skulle gjøre og var helt ute av seg. Når jeg hørte at hun ropte, kom jeg løpende til og så at Signe var helt blå i ansiktet. Da startet jeg hjertekompresjoner ummiddelbart, som jeg hadde lært at man skulle gjøre, sier datteren Helen johnsen, til VG Nett.

Helen fortsatte med førstehjelpen til faren hennes kom.

- Vi fortsatte førstehjelpen til ambulansen kom, som tok rundt 8 minutter. Jeg med hjertekompresjoner og pappa med munn til munn, forteller Helen.

Små marginer

HELL I UHELL: Signe (4) er her på sykehuset og har det bra. Ihvertfall når hun har fått en is å kose seg med. Foto: Privat

På sykehuset ble det konkludert med at familien hadde vært svært heldige. Dersom Signe hadde fått førstehjelp 30-90 sekunder senere, kunne hun fått store hjerneskader og i verste fall mistet livet.

- Signe er i dag helt frisk og faktisk ikke redd for vann, noe vi er veldig glad for. Jeg tør ikke tenke på hvordan det kunne gått dersom ikke Helen hadde vært så snartenkt, sier faren.

Helen er ikke i tvil om at førstehjelp i skolen er særdeles viktig.

- Jeg syntes det er veldig bra at vi lærte førstehjelp på skolen. Hvis jeg ikke hadde lært det, ville jeg ikke vært i stand til å hjelpe søsteren min, sier Helen, som er glad for at søsteren hennes lever.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder