Usikkerhet om avtrykk på Kristins sykkelhjelm

Et fingeravtrykk på sykkelhjelmen til drepte Kristin Juel Johannessen kan ikke utelukkes å stamme fra gjerningsmannen, mener Kripos. Men det tilhører ikke tiltalte Henning Hotvedt.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Dette kom fram under rettssakens andre dag, da politiførstebetjent Knut Holthe i Kripos inntok vitneboksen i Larvik herredsrett. Holthe ledet åstedsundersøkelsene etter at Kristin Juel Johannessen ble funnet drept 5. august 1999.

12-åringens hjelm, ransel og sykkel ble funnet et lite stykke fra åstedet. Ifølge Kripos er gjenstandene mest sannsynlig forsøkt gjemt av gjerningsmannen. Det er helt klart at avtrykket på hjelmen ikke stammer fra tiltalte. Undersøkelser viser at det heller ikke stammer fra den drepte 12-åringen eller noen i hennes familie.

-Vi kan ikke utelukke at det tilhører gjerningsmannen, svarte Holthe på direkte spørsmål fra 25-åringens forsvarer, Tor Kjærvik.

-Men vi vet ingenting om når avtrykket er avsatt. Det kan godt være før drapet, var han snar å legge til.

Hårbeviset

Et annet sentralt punkt i tirsdagens rettsforhandlinger var håret som er funnet like ved åstedet. Ifølge aktor, statsadvokat Petter Sødal, er det et kjønnshår, mens forsvarer Tor Kjærvik kaller det et kroppshår.

Analyser viser at det er mellom 95 og 98 prosent sikkert at det stammer fra Hotvedt eller en person han er i slekt med på morssiden.

Tirsdag kom det fram at åstedet ble frigitt 9. august, tre dager før Kripos skar ut torvlag fra området. Håret ble funnet i ett av disse torvlagene. Gresset ble i denne perioden slått av kommunearbeidere, slik at det ikke skulle være synlig for folk hvor teknikerne hadde jobbet. Da Kripos begynte det møysommelige arbeidet med å undersøke torvlagene, fant de i alt mellom 400 og 700 hår.

-Opplysningene som kom fram i dag, gjør at dette håret får enda mindre verdi. Gresset ble slått, og det har vært rakt i området. Dessuten har tiltaltes søster vært i området en stund før drapet skjedde, sier Kjærvik til NTB.

Ikke forsøkt gjemt

Kristin Juel Johannessen ble trolig rullet til eller dumpet på stedet er hun ble funnet drept. Men mens hjelmen, sykkelen og ranselen trolig ble forsøkt gjemt, virket det ikke som om 12-åringen var det.

-Hun var ikke gjemt i skogen, men var vanskelig å se på grunn av det høye gresset, forklarte politibetjent Josef Reng ved Larvik politidistrikt. Han var den som fant den drepte jenta.

12-åringen hadde en badedrakt på seg da hun dro for å bade sammen med en venninne i Goksjøvannet i Hedrum. Da hun ble funnet, var badedrakten skåret i to. -Det har ikke vært mulig å finne ut med hvilket redskap, eller om dette er utført av en høyre- eller venstrehendt, sa Holthe.

Militæret

Tirsdag avsluttet tiltalte Henning Hotvedt sin forklaring. Og mens aktor dagen før hadde forsøkt å plukke fra hverandre hans forklaring, prøvde forsvarer Tor Kjærvik å bygge opp 25-åringens troverdighet. Sentralt ble likevel tiltaltes forklaring om hvorfor han ikke hadde avtjent førstegangstjeneste. Søknaden om å slippe ble begrunnet med overbevisningsgrunn mot å ta liv. Dette angrep aktor.

-Du har forklart at du snakket med en lege og fikk "lurt ut" av ham hva som burde stå i søknaden om å slippe militæret. Dessuten sa du til en prest at du ville slippe fordi du savnet ungene og dama. Stemmer det?

-Ja, men det er jo ingen grunn til å slippe, svarte 25-åringen.

Onsdag er det sakkyndige Per Hoff-Olsen og Bente Mevåg fra Rettsmedisinsk institutt som skal forklare seg for Larvik herredsrett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder