LIVSFARLIG: Her er PMMA-tabletter beslaglagt i USA. Det beslaglagte stoffet i Norge har vært pulver. Foto: Wikipedia

Frykter nytt dødsdop produseres i Norge

(VG Nett) Folkehelseinstituttet frykter det dødelige narkotiske stoffet PMMA blir produsert innenfor Norges grenser.

  • Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Norge satte i fjor en utrivelig verdensrekord i antall dødsfall knyttet til narkotikumet para-metoksymetamfetamin (PMMA). 12 personer har til nå omkommet etter inntak av det narkotiske stoffet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ingen andre land har noensinne registert flere dødsfall knyttet til PMMA på så kort tid.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS OSS HER!

- Dette er en veldig merkelig statistikk og det har aldri vært rapportert et så høyt dødstall tidligere. Det viser seg å være et norsk fenomen - verken Finland eller Sverige har hatt et eneste dødsfall, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland.

LES OGSÅ: - Dette er som å spille russisk rullett

Mørland synes det er vanskelig å spekulere i hvorfor dette gjelder akkurat Norge.

- Men det er klart statistikken taler i den retning at stoffet blir produsert her i Norge. I likhet med andre amfetaminliknende stoffer er det veldig enkelt å produsere, sier Mørland.

LES OGSÅ: Tolv døde av ecstasylignende dop

Kripos beslagla 24,6 kilo PMMA fordelt på 81 ulike beslag i fjor. I rapporten «Narkotika- og dopingsstatistikk 2010» ble det lagt ekstra merke til narkotikumet.

- Når det gjelder nye stimulerende stoffer som er blitt introdusert på misbruksmarkedet i 2010, vil en først og fremst nevne PMMA, lyder det i rapporten.

Det kommer også frem at det var 35 prosent mindre beslag av ecstasy i 2010 enn året før. I tillegg ble det kun beslaglagt 6 250 tabletter - 72,5 prosent færre enn i 2009.

- En sammenheng med metamfetamin

Kripos mener det er naturlig å se PMMA i sammenheng med det amfetaminliknende stoffet metamfetamin og tilgangen på råvarer til produksjonen.

- Det er godt kjent at Norge er i en særstilling i Europa når det gjelder bruk av metamfetamin. PMMA kan lages med den samme kjemiske prosessen, men fra en annen kjemisk råvare, sier kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Leiv-Rune Gully.

Kripos har begrenset med statistikk og forskningsmaterialet om PMMA siden stoffet ikke ble oppført på narkotikalisten før 12. november 2010.

- Enorm vekst av nye stoffer

Lars Holmen i Norsk Narkotikapolitiforening er bekymret over eksplosjonen av antall nye stoff-varianter.

- Tendensen er at produsentene ofte erstatter stoff som står på narkotikalisten med andre virkningslike varianter. Virkestoffet i for eksempel ecstasy, MDMA, ser man sjeldnere og sjeldnere, sier Holmen.

Han forteller at foreningen har erfaring med enkelttilfeller av hjemmeproduksjon, men han har ikke inntrykk av at det er utbredt i Norge.

- Narkotika kommer tradisjonelt sett til Norge fra utlandet, men vi vet det er tilfeller av hjemmeproduksjon av de enkleste stoffene, sier han.

Første gang Kripos så PMMA i en sak var i 2001, men det ble ikke oppført på narkotikalisten av Statens legemiddelverk før mediene meldte om flere dødsfall knyttet til stoffet det siste året.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder