AVVENTER GRISESLAKTING: Mattilsynet avventer ytterlig bruk av nødslakt av influensasyke griser. Foto: Kristian Helgesen

Tre nye svinebesetninger er smittet

(VG Nett) Til sammen åtte grisebesetninger er nå smittet av svineinfluensa i Nord-Trøndelag.

  • Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Fem svinebesetninger mellom Levanger og Stjørdal er tidligere smittet av svineinfluensa. Torsdag ettermiddag ble det kjent at ytterligere tre nye besetninger er smittet.

- Vi har fått laboratoriesvar på seks nye prøver fra Veterinærinstituttet, og tre av disse var positive, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Mattilsynet vil nå undersøke om grisebesetninger er smittet også andre steder i landet.

- I tillegg til det området som allerede er rammet, innebærer dette at vi også må undersøke besetninger i andre landsdeler hvor det er mange svinebønder, sier Røthe Knudtsen ifølge Trønder-Avisa.

Les også:1400 griser skal avlives i Nord-Trøndelag

Mattilsynet frykter at svineinfluensaen kommer til å spre seg.

- Resultatene viser at smitten trolig ikke er begrenset til de to første påvisningene. Det kan virke som om smitteveien fra menneske til gris er mer vesentlig enn for andre dyresykdommer. Mattilsynet revurderer derfor tidligere strategi for bekjempelse av sykdommen, sier Røthe Knudtsen ifølge Mattilsynets nettsider.

Dette betyr at Mattilsynet vil avvente avliving av flere grisebestander.

- Pandemien oppfører seg ikke så hissig blant griser som vi hadde forutsett, sier Røthe Knudtsen.

Les også:Tre nye gårder rammet av svineinfluensa

Også i de tre siste tilfellene er det mistanke om smitte via direkte eller indirekte kontakt med influensasyke røktere eller eiere. Alle gårdene dette gjelder ligger i området mellom Stjørdal og Levanger i Nord-Trøndelag.

- Dette bekrefter at endringen Mattilsynet gjorde i sin strategi tidligere i dag, var en riktig avgjørelse, sier Røthe Knudtsen ifølge Mattilsynets nettsider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder