Har hevet farenivået på fjellet Mannen til «ekstrem» fare

Natt til fredag startet NVE å pumpe vann ned i det ustabile fjellpartiet i håp om å utløse raset.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Veslemannen er mellom 1100 og 1200 meter høyt og har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter. Torsdag kveld hevet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) farenivået til rødt – «ekstrem fare» for ras.

Så høyt har farenivået bare vært tre ganger tidligere, en gang i 2014, en i 2015 og en i 2016. Forskjellen denne gangen er at NVE vil sende vann over Mannen for å utløse hele eller deler av fjellpartiet Veslemannen. Det er allerede lagret 38.000 liter vann i tanker på toppen av platået.

– Ved hjelp av tanker og slanger er planen å få mer av vannet i fjellet i tillegg til nedbøren, for å få fjellet til å rase, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad til VG.

NVE bekrefter at de klokken 00.15 natt til fredag startet å tilføre vann til det ustabile fjellpartiet.

Halvannen time senere sier han at det er for tidlig å si hvordan fjellet reagerer på vanningen, og at det er bevegelsene i fjellpartiet som avgjør hvor lenge NVE vil fortsette å tilføre vann.

Les mer her: Slik vil de få Mannen til å rase

På dette bildet kan du se hvordan de har planlagt å få fjellet til å rase. Vannet pumpes over 200 høydemeter opp fra Bjørtjønna – og fra hver tank går en separat vannslange ned i sprekker i Veslemannen.

VANN VED MANNEN: I dette området er vannsystemet etablert som forsøksvis skal fremskynde ras fra Mannen. Til høyre: Nedsenking av vannpumpe i fjellvannet som blir kilden til vannsystemet. Foto: NVE

HER PUMPES VANNET: Vannet pumpes 200 høydemeter opp og inn i sprekker i Veslemannen. Foto: NVE


Bane Nor har besluttet å stenge for all trafikk på Raumabanen på ubestemt tid, og til sammen elleve personer er evakuert fra området. Innbyggerne ble varslet like før klokken 22 torsdag kveld.

– Det er selvsagt alltid slitsomt å flytte midt på kvelden, men de har vært forberedt og vi har hatt en god dialog med dem siden farenivået ble hevet til oransje denne uken, sier Rauma-ordføreren.

I september 2015: Gunn er endelig tilbake på gården etter «Mannen»-trussel

Store bevegelser i fjellet

Veslemannen beveger seg mest på slutten av sommeren og på høsten, når overflaten har tint og snøen i området har smeltet. Torsdag kveld har NVE registrert bevegelse på opptil fire centimeter i døgnet.

– Nedbøren de siste dagene har gitt økt bevegelse i den mest aktive delen av fjellpartiet Veslemannen. Bevegelsene var onsdag kveld klokken 22 over 42 mm/døgn, noe som tilsier rødt farenivå, skriver NVE i en pressemelding.

NVE har ventet på at bevegelsene i fjellet er store, og at det regner samtidig. Nå har det skjedd – og dermed kan de prøve vann-testen.

– Vi kan starte rimelig fort etter at politiet har sjekket området. Vi kan ikke annet enn å følge med, effekten av vanningen er usikker, sa Blikra til VG torsdag kveld.

Her kan du se direktebilder fra fjellet:

Verste scenario: Hele fjellmassivet raser ut

Pensjonist Terje Alnes (69) i Åndalsnes håper at familiens gårdsbruk og sommersted ikke blir berørt om Veslemannen skal rase ut:

– Mest sannsynlig vil fjellmassene bare legge seg ved foten av fjellet. Jeg tar det med ro. Nå har jeg levd her i Romsdalen i snart 70 år, så jeg er vant til dette.

Gården hans fungerer som felles landsted for fire familier, og de 28 målene leies ut til beite for et nabobruk. Det er ikke dyr der, sier han.

– Verste scenario ved Mannen er jo at hele fjellmassivet skal rase ut og sperre dalen. Da vil vi få en oppdemming av vannmasser og mulig senere dambrudd som kan rasere hele Romsdalen nedover.

Terje Alnes (68) har gårdsbruk under Mannen. Foto: Odin Jæger VG

– Holder det dere våkne om natten?

– Nei. Vi sover. Husk at inntil for ti år siden visste vi ingenting om dette, først da fikk vi målere som registrerte bevegelsene i fjellet. Vi bare levde med det i uvisse, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder