Norge verst i nettmobbing

Norge er på europatoppen i mobbing på nettet, ifølge ny undersøkelse.

  • Geir Fragell

Artikkelen er over 11 år gammel

Ungdom mellom 14 og 18 år i ni land har deltatt i undersøkelsen som Microsoft har utført sammen med nasjonale nettvettmyndigheter.

I Norge opplyser halvparten av ungdommene at de er blitt mobbet på Internett. To av ti sier de mobbes jevnlig på nettet.

Microsoft og Medietilsynet presenterer den nye undersøkelsen i dag, med to statsråder til stede.

Undersøkelsen viser også at norske foreldre er de mest restriktive i Europa på egne barns nettbruk. Samtidig har vi de høyeste mobbetallene.

Sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, minner om at Norge har et veldig høyt antall brukere på nettsamfunn.

Ny mobbe-kampanje

- Vi har 1,6 millioner aktive Messenger-brukere, der hovedtyngden er 14-25 år. Også Finland har et høyt antall brukere, men der rapporterer vesentlig færre ungdommer om mobbing. I Italia opplyser kun en av ti ungdommer at de har opplevd å bli mobbet på nett, sier Seierstad.

Han tror at stort fokus på mobbing i Norge, har ført til at norske ungdommer er mer bevisst på mobbing og gjenkjenner problemet raskt.

Medietilsynets Trygg Bruk-prosjekt lanserer i dag holdningskampanjen «Ha det gøy - behold kontrollen». Kampanjen settes i gang i 27 europeiske land, og er en storsatsing i EUs Safer Internet Program.

- Nettmobbing og konsekvensene er en av de største utfordringene nettbruk byr på, sier leder for Trygg Bruk, Thomas Hepsø.

- Den nye undersøkelsen forteller at vi har flest mobbeofre, og samtidig flest restriktive foreldre i Europa. Hvordan oppfatter du det?

- Vi vet at norske foreldre har restriksjoner og regler, men det er dialog med barna som mangler. Mobbing kan være et hemmelig mareritt for mange. Foreldrene må helt fra starten inn med veiledning og tilrettelegging sammen med barna. Foreldre må være åpne, ikke bare sitte med pekefingeren, sier Hepsø.

Flere artikler

  1. 38.000 barn opplever nettmobbing

  2. Professor sammenligner nettmobbing med terror

  3. Mobbeundersøkelse: Snapchat er den nye mobbekanalen

  4. - Nettmobbing sårer barn mest

  5. Når voksne logger av

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder