Ny rapport: - Breivik er narsissistisk og dyssosial

(VG Nett) Dette er diagnosen fra de nye rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen.

Artikkelen er over syv år gammel

Selv om de ikke mener terrortiltalte Anders Behring Breivik er psykotisk, har de nye rettspsykiaterne gitt Breivik en psykiatrisk diagnose.

Ifølge VGs opplysninger konkluderer rapporten, som ble overlevert retten i dag, med at Breivik har en narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Aspaas og Tørrissen mener imidlertid ikke at Breivik er schizofren, slik Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte.

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en diagnose som har visse fellestrekk med psykopati. Typiske kjennetegn er at personen føler seg meget spesiell og viktig. Vedkommende er lite empatisk. Det er egne interesser og behov som er viktige.

I motsetning til paranoid schizofreni er ikke narsissistisk personlighetsforstyrrelse en diagnose som gjør tiltalte utilregnelig.

- Passer på det vi kaller psykopati

Rettspsykiater Henning Værøy er ikke overrasket over vurderingene til den nye sakkyndige.

- Jeg ser på Breivk som narsissisten som ble oversett. I kombinasjon med en dyssosial personlighetsforstyrrelse, tok han dette ut på verst tenkelig måte: Et massedrap, sier Værøy.

Gjennom diagnosen sier de to rettspsykiaterne at Breivik ikke er psykisk syk, men at han har psykiske forstyrrelser.

- Det er et hav av forskjell på paranoid schizofreni, som ble konklusjonen i den første rapporten, og dette, sier Værøy.

- Er Breivik det vi kaller en psykopat?

- Det passer bra å kalle ham for det. Psykopati henter inn trekk fra flere personlighetsforstyrrelser. Først og fremst den dyssosiale, dernest den narssistiske og så den emosjonelt ustabile. Hva som dominerer bildet til en hver tid vil kunne variere, og et trenet øye vil også kunne kjenne igjen andre personlighetsforstyrrelser, sier Værøy.

Bakgrunn: - Breivik var ikke psykotisk

Drøfter den første rapporten

Forsvarer Vibeke Hein Bæra har lest rapporten til Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, men vil ikke kommentere hvordan de nye sakkyndige vurderer den første diagnosen om at Breivik er paranoid schizofren.

- Det jeg kan si er at de nye sakkyndige drøfter den gamle rapporten, blant annet hvorvidt det finnes paranoide og narsissistiske trekk, forteller hun.

Aspaas og Tørrissen har også tolket faktum i saken annerledes.

- Dette gjelder hans politiske meninger, ideologien, Knights Templar og mer, forklarer Bæra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder