REISTE MYE: Vågå-ordfører Rune Øygard er ofte på farten for å pleie kontakten med venner i politikk, kultur og næringsliv. På flere av turene var jenta med. Foto: BJØRN THUNÆS

Sjekker 25 av Øygards jobbreiser

VÅGÅ (VG) Hotell Bondeheimen i Oslo var favorittstedet når Rune Øygard var på turer til Oslo. Jenta har forklart at hun var med på flere av dem.

Artikkelen er over åtte år gammel


Den unge jenta hevder at overgrepene skal ha skjedd på reiser fra 2009 og frem til i dag. I denne perioden har ordføreren vært på 25 tjenestereiser med overnatting, viser reiseregningene i Vågå kommune.

BAKGRUNN: Ap-ordfører siktet i overgrepssak

Forsvarer Mette Yvonne Larsen poengterer overfor VG at det er ordføreren selv, på eget initiativ, som har fortalt politiet at jenta var med på noen turer han hadde som ordfører.

VGTV: - Har kjent Øygard i mange år

- Siktede har ingenting å skjule i forbindelse med disse turene. Mange av dem var kona med på, noen var jenta med på, og noen var alle med på. Nøyaktig hvem av dem som var med på de ulike turene vet jeg ikke, dette må politiet få lov til å jobbe med, sier Larsen.

Som ordfører i Vågå, med et stort kontaktnett på riksplan, har Rune Øygard vært mye på farten.

- Under stort press

- I perioder har jenta bodd mer hos siktede og hans kone enn hjemme hos sine egne foreldre. Det var naturlig at hun også var med på slike reiser når hun hadde anledning, sier Larsen.

Les også: Anmeldt dagen etter middag med Stoltenberg og Brimi

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdahl sier til VG at reisevirksomheten noen ganger var så stor at jenta måtte ta seg fri fra skolen.

- Det var spennende å være med og hilse på store politikere og andre maktmennesker. Samtidig sier hun at overgrepene skjedde blant annet når de var ute og reiste. Hun har vært under et veldig stort press, sier Braathen Hjortdahl.

(Saken fortsetter under bildet)

FORSVARER: Øygard har selv fortalt om turene, sier advokat Mette Yvonne Larsen. Foto: GEIR OLSEN

Onsdag skrev VG at Øygard og jenta spiste lunsj med Jens Stoltenberg i statsministerboligen i august i fjor. Reiseregningene viser at de hadde privat innkvartering i Bærum på denne turen.

De delte rom

Hverken bistandsadvokaten eller forsvareren har oversikt over nøyaktig antall reiser som jenta var med på. I går fortalte Braathen Hjortdahl at den typiske turen gikk fra Vågå til Oslo med overnatting på hotell der de delte rom.

Les også: - Ordføreren og jenta delte hotellrom

Som kommunens reiseregninger viser, har ordføreren vært en rekke ganger i Oslo, men også i andre deler av landet i kraft av vervet i Vågå kommune.

Politiet jobbet i går videre med å kartlegge reiser og å avhøre vitner.

- Det er ingen endring i siktelsen. Vi bruker store ressurser på å få avhørt alle vitnene i denne saken, sier jourhavende Stine Rigmor Grimstad.

Les også: Nektet å bli med ordføreren på middag med Stoltenberg

Politiet har tidligere sagt at de også arbeider med kommunikasjonen mellom siktede og fornærmede, med særlig fokus på tekstmeldingene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder