ØYEBLIKKET: Statsminister Jens Stoltenberg klemmer AUF-leder Eskil Pedersen idet de møtes for første gang etter terrorangrepene mot Norge 22. juli i fjor. Foto: TOMMY ELLINGSEN

Stoltenberg om årets bilde: - Jeg husker at det var vondt å se Eskil

LITTERATURHUSET (VG Nett) Blinkskuddet av statsminister Jens Stoltenberg som omfavner AUF-lederen etter terrorangrepet på Utøya er kåret til årets bilde.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er 23. juli, dagen etter at Norge er forandret for alltid. Statsminister Jens Stoltenberg omfavner AUF-leder Eskil Pedersen på Sundvolden hotel. Han holder hardt rundt sin unge kollega, ansiktsuttrykket er sammenbitt.

Til venstre står en livvakt, beredt. I bakgrunnen skimtes en alvorstynget justisminister Knut Storberget.

- Jeg husker veldig godt at jeg møtte Eskil Pedersen, at jeg ga ham en klem, og at det var vondt. Vondt å se ham, vondt å se alle de andre, og ikke minst vondt å se alle de som hadde fått beskjeden om at en av deres nærmeste hadde mistet livet, forteller Jens Stoltenberg til VG Nett om øyeblikket som ble fanget opp og kåret til årets bilde.

Samtidig synes Stoltenberg at bildet var begynnelsen på det samholdet som 22. juli skapte i Norge.

- Det var jo også da vi begynte å se styrken i omsorgen, i varmen, i medfølelsen som det norske folk viste. Vi klemte hverandre veldig mye alle sammen i de dagene, og det var veldig fint, sier han.

Les videre under bildet...

MANGE KLEMMER: Statsminister Jens Stoltenberg klemte mange på Sundvolden hotell etter terrorangrepene. Her er han sammen med partisekretær Martin Kolberg. Foto: Sara Johannessen/VG

- Klemte alle de rammede

Jens Stoltenberg har i et tidligere VGTV-intervju beskrevet klemmen som den varmeste han noen gang har gitt til noen. Det holder han fast ved i dag:

- Det var jo det, fordi jeg følte at jeg ikke bare klemte Eskil, men jeg klemte alle de menneskene som hadde opplevd det brutale de hadde opplevd på Utøya og som folk hadde opplevd i regjeringskvartalet, sier han.

- I juryens begrunnelse blir du omtalt som et symbol på den nasjonale sorgen vi opplevde etter 22. juli. Hvordan er det?

- Hvis det kan være til trøst for noen, så føler jeg at det er meningsfylt. Men igjen vi må aldri glemme at dette handler ikke om oss, eller pressefotografer eller meg. Det handler om de menneskene som gikk bort, som mistet livet, de som er fortsatt skadet og som må leve skader resten av livet, og deres pårørende, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg fikk pressefotografenes hederspris

Fotografen som fanget øyeblikket var frilanser Tommy Ellingsen. Han var på jobb for Stavanger Aftenblad på pårørendesenteret på Sundvolden hotell dagen etter Utøya-massakren.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å vinne prisen. Jeg er både stolt og forlegen. Jeg er jo mye ferskere i faget enn mange av de andre som var nominert, sier Ellingsen til VG Nett.

Han husker at han syntes det var tøft å være på jobb den dagen.

- Vi stod på rekke og rad utenfor gjerdet, og så inn på mennesker som var triste og i sorg. Det var ingen kjekk følelse, minnes han.

Les videre under bildet...

VANT: Frilansfotograf Tommy Ellingsen tok bildet av Jens Stoltneberg og Eskil Pedersen som fanget følelsene etter 22. juli. Foto: Scanpix

Juryen: - Klump i magen

Frilansfotograf i Stavanger Aftenblad fikk følgende skussmål av juryen i Pressefotografenes Klubb:

«Årets bilde har de kvaliteter som skal til for å bli kåret til årets beste. Det skal være sterkt i sitt uttrykk den dagen fotografen ser det, fanger det i søkeren og publiserer det slik at alle andre kan få en fornemmelse av hvordan stemningen var. Akkurat der, akkurat på det tidspunktet».

Juryen fortsetter:

«Bildet har også styrken til at vi, som jury, får en klump i magen når vi ser det mange måneder etter terrorhandlingene 22. juli 2011. Vi ser ikke terroren, vi ser ikke ødeleggelsene, men vi ser sorgen og sinnet som den etterlater».

Prisen for «Årets bilde» ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo onsdag ettermiddag. Til tonene av Ole Paus' låt «Mitt lille land» ble bilder fra regjeringskvartalet og Utøya vist på storskjerm.

Det var sterkt for Stoltenberg å se bildene igjen.

- Det var sterkt og gjør inntrykk på meg. Det minner oss om de uvirkelige dagene rundt den 22. juli. Livet har jo blitt mer normalt for de aller fleste, verden går videre, men fotografier er vår felles hukommelse. Vi blir satt tilbake til den tiden, sier han.

Juryen mener at bildet av en gråtkvalt Jens Stoltenberg som omfavner AUF-leder Eskil Pedersen er et bilde som beskriver hva som skjedde før og etter fotografiet ble tatt.

«Vi kan fortelle om følelser, om Jens Stoltenbergs måte å takle begivenheten på, om samhold, om landet og folket vårt», heter det i uttalelsen.

Utøya-rekonstruksjonen er årets nyhetsvideo

Se de premierte bildene i klassene for nyheter, dagligliv i Norge og portrett .

Se de beste reportasjebildene i klassen for nyhet reportasje .

Se vinner-bildene fra de to klassene, sport-action og sport-feature i galleriet .

Se bildene som best har skildret de to klassene mennesker og natur/miljø i galleriet .

Se de premierte bildene i klassen for dokumentar og reportasje i Norge .

Se de beste dokumentarene og reportasjene fra utlandet som har blitt premiert i galleriet .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder