Kripos mener renholderen deltok i massakre

NEKTER STRAFFSKYLD: Den siktede 45-åringen mener de som har utpekt ham som delaktig i folkemordet i Rwanda har forklart seg uriktig. Her er han avbildet sammen med forsvarer Harald Stabell. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Mistenkt for folkemord på 70.000 mennesker

(VG Nett) Den rwandiske 45-åringen som ble varetektsfengslet i Bergen torsdag, er mistenkt for å ha deltatt da 70.000 mennesker ble drept i løpet av to uker.

  • Jarle Grivi Brenna
  • Gordon Andersen
  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over ni år gammel

Mannen som har bodd i Norge i ti år, ble etterlyst via Interpol for folkemord i 2008. Først tirsdag denne uken ble han pågrepet av Kripos i vestlandsbyen.

Til tross for at han har kjent til anklagene i flere år kom Bergen tingrett torsdag frem til at 45-åringen må fengsles i fire uker fordi han kan ødelegge bevis eller flykte fra landet.

Siktede, som arbeider som renholder i Norge, avviser at han deltok i folkemordet i Rwanda for 17 år siden.

- Hvis han ønsket å rømme kunne min klient reist da han ble etterlyst for tre år siden. Han har kone som er norsk statsborger og fire barn her, forteller forsvarer Harald Stabell.

- Fryktet han skulle flykte

45-åringen innrømmer at han har sendt penger til flere vitner som norsk politi ønsket å avhøre i forbindelse med folkemordet, men hevder det ikke ble gjort for å få dem til å forklare seg fordelaktig om ham.

- Han har sendt penger til noen få vitner, men han ga en forklaring på dette i retten under fengslingsmøtet. Det dreide seg om praktiske forhold til disse personene, og hadde ikke noe med vitnepåvirkning å gjøre, sier Stabell.

Etter det VG Nett får opplyst skal 45-åringen ha sendt rundt tusen norske kroner til minst tre vitner. I tillegg har han vært i kontakt med flere andre vitner.

PÅGREP: Politiadvokat Marit Formo fikk torsdag medhold i Bergen tingrett på at det er grunnlag for å fengsle siktede i fire uker. Foto: HALLGEIR VÅGENES

- Vi valgte å gi til pågripelse nå, fordi det har kommet konkrete holdepunkter på at han ville forspille bevis og unndra seg straffeforfølging, sier politiadvokat Marit Formo i Kripos til VG Nett.

Fra april til juli i 1994 ble mellom 800.000 og én million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi.

Genocide Fugitives Tracking Unit (GFTU) opplyser til lokale medier at de har gitt norsk politi overbevisende bevis som er grunnlaget for pågripelsen i Bergen.

Kripos og Det nasjonale statsadvokatembete har ved flere tilfeller reist til Rwanda for å sikre bevis mot personer som nå befinner seg i Norge.

Drepte med machete

45-åringen som ble pågrepet tirsdag var ifølge GFTU et profilert militsmedlem, og en anerkjent forretningsmann i byen Kibungo.

Kripos mener renholderen var en av flere som deltok da det i løpet av 14 dager i 1994 ble drept omkring 70.000 mennesker i området rundt Kibungo.

- Siktede har ikke deltatt i alle disse drapene, men han er mistenkt for å ha deltatt i flere av hendelsene som skjedde disse dagene. Det var alt fra store massakre til enkeltstående drap, sier politiadvokat Marit Formo til VG Nett.

Folkemordet i Rwanda ble blant gjennomført ved bruk av machete. Store folkemengder som hadde søkt tilflukt, blant annet i kirker og på sykehus, ble regelrett hugget i hjel på brutalt vis.

Dersom 45-åringen blir tiltalt for folkemord, vil rettsaken bli avholdt i Norge. Det er ikke aktuelt å utlevere ham til hjemlandet.

Rwanda-saker henlagt

Riksadvokaten ble allerede i 2002 informert om at mange av de som angivelig deltok i folkemordet i befinner seg i Norge. Senere fikk Kripos overlevert en liste med konkrete navn fra myndighetene i Rwanda, og det ble innledet etterforskning mot 19 personer.

Sakene mot 14 av disse personene ble nylig henlagt fordi det ikke finnes bevis for at disse personene har deltatt i folkemordet.

- I noen av sakene var det mindre hold enn i de andre, opplyser statsadvokat Marit Bakkevig.

Flere artikler

  1. Folkemordsiktet tatt i Bergen

  2. Klart for aktors prosedyre i Rwanda-saken

  3. Klart for dom i Rwanda-saken

  4. Folkemord-siktet fengslet i fire uker

  5. Folkemordsiktet rwander kan utleveres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder