Skar hodene av 250 lyndrepte reinsdyr

Reinsdyrene som ble drept av lyn på Hardangervidda før helgen blir enn så lenge liggende – stort sett. Søndag ble hodene til 250 av dem skåret av til testing for fryktet sykdom.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over tre år gammel

Historien om de over 300 dyrene som mest sannsynlig ble drept av lyn fredag har gått verden over siden den ble kjent søndag. En jaktoppsynsmann oppdaget dyrene fredag, og søndag var et lag på åtte personer fra Miljødirektoratet og Mattilsynet på stedet for å ta prøver av de døde dyrene

– Jeg tror dette er det største antallet reinsdyr som har blitt drept av lyn i Norge noen gang, sier fagdirektør Kjartan Knutsen i Miljødirektoratet til VG.

– Hva som skal skje videre med dyrene er ikke avklart enda. Det normale er at naturen ordner opp selv, men i dette tilfellet må man ta en ekstra vurdering på grunn av det store antallet.

Les historien: 323 rein drept av lynnedslag

Samler inn hodene

Prøvene som ble tatt av dyrene søndag vil bli analysert på Veterinærinstituttet. Det er flere ting som undersøkes, men spesielt er man interessert i å undersøke hjerneprøvene for den fryktede prionsykdommen Chronic Wasting Disease (CWD) som har blitt funnet på én villrein og to elger i Sør-Norge.

I forrige uke startet Mattilsynet og Miljødirektoratet et stort kartleggingsarbeid der 15.000 hjortedyr etter planen skal testes.

– Det har i løpet av helga blitt tatt ut prøver av alle voksne dyr (252 stk), som er sendt til Veterinærinstituttet for analyse, sier Jan Egil Aronsen, avdelingssjef i Miljødirektoratet for avdeling Telemark.

Overfor avisen Varden berømmer forsker Olav Strand ved Norsk institutt for naturforskning de seks frivillige tinndølene som tok seg av «grisejobben» med å samle inn prøvene.Jobben består nemlig i å skjære hodet av dyrene.

Les også: Minst 19 rein påkjørt og drept i Finnmark

MASSEDØD: 322 reinsdyr døde på Hardangervidda da de ble truffet av lynet på fredag. Foto: Håvard Kjøntvedt / Statens naturoppsyn / NTB scanpix

Fem dyr var i live etter lynnedslaget

Stedet hvor dyrene ble funnet døde ligger i et privat jaktområde på vidda mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark. Det er godt utenfor allfarvei og relativt langt unna nærmeste tursti i fjellet.

Stammen med villrein på Hardangervidda er den største i Norge og utgjør om lag 10.000 dyr. Jaktsesongen startet 20. august og vil gå ut september. Jaktkvoten i år er satt til om lag 2.000 dyr. Sett i den sammenheng utgjør 322 dyr drept av lyn et stort antall.

Knutsen forklarer at det er reinens adferd som mest trolig er grunnen til at så mange ble drept på en gang.

– Rein klumper og flokker seg sammen ved uvær. Det er deres måte å beskytte seg på. Derfor er det åpenbart at alle ble drept i samme øyeblikk, sier Knutsen.

Han forteller at fem rein fremdeles var i live da en oppsynsmann fra Miljødirektoratet kom til stedet. De ble avlivet.

(VG/NTB)

Les også

 1. 323 reinsdyr drept av lyn på Hardangervidda: – Ble kvalm av å være der

  Død og fordervelse var det som møtte naturforsker Olav Strand på Hardangervidda søndag.

Mer om

 1. Mattilsynet
 2. Natur
 3. Dyr

Flere artikler

 1. Kuttet hodene av reinsdyrene på Hardangervidda – var ikke syke

 2. 323 reinsdyr drept av lyn på Hardangervidda: – Ble kvalm av å være der

 3. Vurderer helikopter-jakt på villrein

 4. Villreinstammen i Nordfjella skal slaktes

 5. Vurderer masseslakt av villrein for å hindre smittespredning

Fra andre aviser

 1. 322 reinsdyr funnet døde på Vidda. Hva skal skje med dem nå?

  Bergens Tidende
 2. 322 reinsdyr drept av lynnedslag på Hardangervidda

  Aftenposten
 3. 322 reinsdyr drept av lynnedslag

  Fædrelandsvennen
 4. Døde reinsdyr på Hardangervidda blir liggende

  Fædrelandsvennen
 5. 323 reinsdyr trolig drept av lynnedslag

  Fædrelandsvennen
 6. 322 reinsdyr drept av lynnedslag

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder