LEVERER: Kolonial.no er en av flere nettaktører som tilbyr levering av matvarer alle dager. Her daglig leder Karl Munthe-Kaas ved et av deres hentepunkter. Foto: Mattis Sandblad/ VG

Her kan du handle hver søndag hele året

På nett kan du bestille flere tusen matvarer hver eneste søndag gjennom hele året - og få det levert på døra samme dag. Det er fullt lovlig.

 • Christina Quist
 • Jostein Matre

Artikkelen er over fire år gammel

Striden om helligdagsfreden ser ikke ut til å påvirke matvarehandelen som foregår på nett.

Den største aktøren, Kolonial.no, har siden august i fjor opplevd en omsetningsøkning fra én til ni millioner kroner i uken. De leverer mat hver dag hele året, og på søndager kan de omsette for to millioner kroner alene. Varesortimentet er noe større enn for en ordinær Rema 1000- eller Kiwibutikk.

– Debatten om søndagsåpne butikker blir litt rar for meg, for min erfaring er at folk åpenbart ønsker å kunne handle når de vil. Det er naturlig nok i min interesse at butikkene holdes stengt, men jeg kan ikke være skinnhellig og si at det bør være slik, sier daglig leder Karl Munthe-Kaas.

På krigsstien: Rema-Reitan anmelder 120 butikker

Han mener det har vært uholdbart for bransjen at de ulike kjedene har tolket lov om helligdagsfreden ulikt, og at det har vært høyst nødvendig med oppvasken som har foregått de siste ukene.

VG-kommentator: Et dusteforbud står for fall

Netthandel ikke regulert

Men det er ikke bare de tradisjonelle butikkene som har vært usikker på hva som er lov. Blant nettbutikkaktørene er det også forvirring.

Kulturdepartementet opplyser til VG at helligdagsloven regulerer salg fra fast utsalgsted, og at netthandelen ikke er regulert.

– Jeg trodde at våre hentepunkter, som er mindre enn de såkalte «Brustad-buene», ble oppfattet som utsalgssteder og var omfattet av det samme regelverket som de fysiske dagligvarebutikkene. Men da er det jo veldig greit. Det betyr at vi kan praktisere fortsatt utlevering via bil eller hentepunkt på helligdager, sier administrerende direktør, Ole Petter Wie, i Marked.no, en av Rimi-Hagens nye millonsatsinger.

Gjennom pinsen har de kjørt skytteltrafikk med matvarer hjem på døren til netthandlende kunder.

– Vi merker etterspørsel uansett hvilken dag det er, men vi ser at det er et betydelig behov i helgene og at det er noe folk ønsker, sier Wie.

Året rundt: Denne Coop-butikken holder åpent 364 dager i året

Han er kritisk til at enkelte av de tradisjonelle dagligvarebutikkene forsøker å omgå loven.

– Jo flere tilbud som kommer på søndager, jo større er sannsynligheten for en full liberalisering på dette området. Men alle må forholde seg til et regelverk, og jeg synes det er veldig spesielt at en del kjeder helt bevisst har omgått loven, mener han.

Kulturministeren: – Forventer at de følger loven

BRØT LOVEN: Rema 1000 på Løren i Oslo 1. pinsedag. Sperrebåndene til Rema var bare illusoriske og folk handlet både i den store og lille butikken, før de gikk i kassen. Foto: Mathias Jørgensen/ VG

– Rart

Andreas Juell, daglig leder i Retthjem.no, mener også at regelverket rundt søndagslevering er uklart. De har vært usikre på om det er lageret eller bilen som anses som butikken. Det er en av årsakene til at de har valgt å avstå fra matleveringer til søndagssultne kunder.

– Men det er jo en klar tilbakemelding VG har fått fra departementet, dersom de sier dette nå, sier Juell.

Så du? Her bryter Rema 1000 loven i pinsen

Han synes likevel det er rart at folk kan handle fra et fullt sortiment hos en nettbutikk på en søndag, mens det i fysiske butikker er begrenset utvalg på grunn av at de må være under 100 kvadratmenter for å ha helligdagsåpent.

– Dersom det skal være lov å handle fra nettbutikk, må jo alle kolonialbutikker få ha åpent på søndager også, mener Juell.

Fikk du med deg? LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

Retthjem.no leverer hovedsakelig til bedriftskunder, og de har derfor ikke merket særlig etterspørsel etter leveringer på søndager eller helligdager. Juell legger seg likevel ikke opp i at andre aktører på markedet leverer på søndager.

– Jeg liker ikke at det blir satt begrensninger, og mener det får være opp til hver enkelt, sier han.

– Regnes som transport

Dagligvareekspert Reidar Molthe i fagbladet Dagligvarehandelen forklarer hvorfor netthandel ikke omfattes av lov om helligdagsfred:

– Netthandel regnes ikke som butikkhandel, men blir regnet som transport.

Han forstår at dette har vært komplisert for aktørene å være sikre på hva som egentlig gjelder.

– Noe av årsaken er vel at netthandel ikke er etablert på samme måte som butikkhandel. Min oppfatning er at de har vært usikre på regelverket og ikke fått klare nok tilbakemeldinger fra de rette myndighetene og noen har kanskje derfor vært mer forsiktige enn det har vært hatt behov for, sier Molthe.

Han mener det er interessant at søndagshandel på nett og hjemlevering av varer er økende, og han er ikke i tvil om at dette kan fremprovosere en ytterligere liberalisering av helligdagsfreden.

– Det viser at folk vil handle på nett når butikkene har stengt. Det er ingen tvil om at det er en fremtid for denne typen handel. De store kreftene går i den samme retningen, men det vil ta tid.

VG-leder: Butikkjedene må følge loven

Vil ikke ha frislipp

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (Krf) tror det er fornuftig å lage en utredning som kan se på de nye utfordringene netthandelen fører med seg.

– Dette er en relativt ny situasjon som ikke var aktuell da lovverket ble utformet. Vi mener at frislipp ikke er løsningen, men innstrammingstiltak som hindrer omgåelse av åpningstidsbestemmelsene og fører til mindre søndagshandel. Ikke mer, sier Ropstad.

Han mener søndagen har en verdi som fridag for flest mulig, men ser at det er utfordringer.

– En mulig løsning kunne være at kunder kan bestille når de vil, hele døgnet, hele uka, men at utkjøring kan reguleres på søndager og helligdager?

Les også

 1. Butikkjedene må følge loven

  VG dokumenterte flere lovbrudd i Remas helligdagsåpne butikker i pinsen, med bruk av ulovlige sperrebånd som kundene…
 2. Reitan snur: dropper sperrebånd

  Etter mange ukers kritikk snur Rema 1000 og skal kutte bruken av sperrebånd i sine butikker.
 3. Her bryter Rema loven 1. pinsedag

  Her bryter Rema loven så det holder, midt i pinsen. VG kan dokumentere lovbrudd ved flere av deres butikker 1. pinsedag.
 4. Et dusteforbud står for fall

  Å kjempe mot søndagsåpne butikker blir straks like komisk som motstanden mot fargefjernsyn.

Mer om

 1. Rema 1000
 2. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Søndagskrangelen påvirker ikke kundene

 2. Pluss content

  Søndags-krangelen påvirker ikke kundene

 3. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

 4. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

 5. Pluss content

  Stor prisbørs: Så mye koster maten på nett

Fra andre aviser

 1. Rema: Søndagsåpent bare for dagligvarebutikker

  Aftenposten
 2. Netthandel kan tvinge frem flere søndagsåpne butikker

  Aftenposten
 3. Nå har Tinnheia to søndagsåpne butikker

  Fædrelandsvennen
 4. - Snikinnføring av søndagsåpent

  Fædrelandsvennen
 5. Rema 1000 tungt inn i søndagskampen

  Aftenposten
 6. Søndagsåpent-krangel om Kiwi-butikk rett ved Remas hovedkontor

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder