INNSPURT: KrF-leder har tro på en avtale i løpet av torsdagen.
INNSPURT: KrF-leder har tro på en avtale i løpet av torsdagen. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Partitoppene i hemmelig budsjett-møte

Nær enig om formuesskatten ** Kan være bevegelse på bilavgiftene ** Går mot fortsatt behovsprøvd barnetillegg

INNENRIKS

Bare timer etter gruppemøtene i KrF og Venstre møttes de fire budsjett-forhandlerne i et hemmelig møte hos Høyre.

Publisert: Oppdatert: 20.11.14 00:12

Fredag er foreløpig deadline for regjeringspartienes budsjettforhandlinger med KrF og Venstre om statsbudsjettet for 2015.

Derfor begynner det nå å haste for de fire forhandlerne Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Etter gruppemøtene i Venstre og KrF onsdag ettermiddag gikk Grande og Hareide inn på hver sine møterom og holdt lukkede møter med sine nærmeste rådgivere.

Samtidig ble pressen informert om at det neste forhandlingsmøtet først ville finne sted torsdag.

Men det var ikke riktig.

Smøg seg unna

Allerede klokken 18 hadde Grande og Hareide et ikke-varslet møte på Hareides kontor, i etasjen rett under forhandlingsrommet.

Like etterpå forsvant de to partilederne inn i en heis og forsvant til et annet møterom på Stortinget. Der møtte de også Trond Helleland og Harald Tom Nesvik.

VG stoppet de to sentrumskameratene i heisen:

– Hehe. Nei, vi skal ikke forhandle. Når vi skal forhandle er vi oftest mange flere, svarte Grande mens Hareide lo.

Møtet ble ikke varslet for pressen slik de formelle forhandlingsmøtene blir, og ble altså heller ikke holdt i Statsrådssalen der forhandlingene til nå har foregått.

På det hemmelige møtet ble Høyre og Frps topper på Stortinget forelagt konklusjonene fra KrF og Venstres gruppemøter onsdag ettermiddag.

VG får opplyst at begge de to sentrumspartiene på sine gruppemøter konkluderte med at regjeringen fremdeles ikke har kommet dem tilstrekkelig i møte på en rekke punkter.

Ingen av partiene har ønsket å kommentere det hemmelige møtet overfor VG.

KrF og Venstre med nye krav

I KrF og Venstres gruppemøter onsdag fikk både Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande klar beskjed fra sine egne om at enkelte punkter i skissene som ligger på bordet akkurat nå ikke kan godtas.

– Den skissen som ligger på bordet nå er ikke god nok, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

Etter det VG får opplyst har KrF og Venstre brukt onsdag kveld på å lage detaljerte skriftlige oversikter over de uløste kravene de må ha gjennomslag for om det skal bli en budsjettavtale med regjeringspartiene.

Denne blir trolig sendt på e-post til Høyre og Frp i løpet av morgentimene torsdag og er utgangspunktet for forhandlingene når de gjenopptas klokken 12.30 torsdag.

Formuesskatten

Blant de andre kjente konfliktsakene er status ifølge VGs kilder som følger:

I øyeblikket er man enige om å kutte mellom 3,2 og 3,5 milliarder kroner i formuesskatten, og ikke 4,1 milliarder slik regjeringen foreslo.

Kuttet innebærer også at Høyre får viljen sin i form av at det kuttes i prosentsatsen, men VG vet ikke hvor mye.

Som VG meldte torsdag har regjeringen lagt bort sin modell for kutt i barnetillegget. Regjeringen skal også etter det VG erfarer nå ha akseptert at barnetillegget fremdeles skal være behovsprøvd, og ikke standardiseres.

Det jobbes i øyeblikket med ulike modeller som partiene skal ta stilling til.

Bilavgiftene

Kilder VG snakker med peker stadig ut bilavgiftene som den kanskje vanskeligste uløste saken.

Etter det VG forstår skal det være bevegelse mellom Frp og Venstre i spørsmålet om bilavgiftene, men VG er ikke kjent med i hvilken retning dette har flyttet seg.

I nesten to uker har det vært full frontkollisjon mellom Frp og Venstre, hvor de to partiene ønsker å dra bilavgiftene i hver sin retning.

Her kan du lese mer om