HVER SIN VEI: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, her under den første duellen dem imellom på DOGA-senteret i Oslo onsdag 5. august. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

Derfor rakner Høyres kommunesamarbeid med Ap

Erna og Jonas snakker ikke sammen ** Samarbeidet stanses av misforståelser og personlige motsetninger ** Vil unngå saken i valgkampen

Historien om Erna Solbergs prestisjereform er i ferd med å
bli en mareritt for både Høyre og Arbeiderpartiet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Høyre-leder Erna Solberg vant valget i 2013 på å love velgerne å «ruste Norge for fremtiden».

Den største prestisjereformen skulle være å få mer «robuste» kommuner med en omfattende kommunereform.

Høyres egen ordfører: Sammenslåing betyr bygdedød

Men denne valgkampen har kommunereformen skapt alvorlig trøbbel – for både Høyre og Ap.

VG kan nå fortelle historien om hvordan personlige motsetninger, misforståelser og følelsesutbrudd har stukket kjepper i hjulene for samarbeidet mellom Norges to største partier om reformen de begge desperat ønsker gjennomført før 2017.

Helga på pressevakt

29. juli hadde Helga Pedersen sin første dag tilbake på jobb etter ferien. Den tidligere Ap-nestlederen hadde pressevakt, satt i sitt hus i Vestertana og var kraftig provosert.

Som kommunepolitisk talsperson for Ap har hun forhandlet med regjeringspartiene i Stortinget om kommunereformen.

Nå hadde hun nok en gang fått meldinger om at Jan Tore Sanner på sine reiser rundt i landet sa at han hadde full støtte fra Arbeiderpartiet for sin reform.

– Jeg opplevde det som urimelig av Jan Tore Sanner og ta Arbeiderpartiet til inntekt for hele regjeringens reform når det er flere ting i reformen vi er uenige om, sier Helga Pedersen til VG.

Da den tidligere Ap-nestlederen ble oppringt av DN og spurt om den pågående kommunedebatten, fyrte hun av den ene kruttsalven etter den andre mot Jan Tore Sanner.

REAGERTE: Helga Pedersen, her under Aps stortingsgruppes pressekonferanse om kommuneopplegget for 2016 onsdag 3. juni. Bak står Ap-leder Jonas Gahr Støre og stortingsrepresentant Rigmor Aasrud. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

I intervjuet, som ble publisert 29. juli, sa hun blant annet:

«Sanner prøver å skape et inntrykk av at Ap og H har lik tilnærming, men det er ikke riktig. Det er bare nok et forsøk på å tilsløre diskusjonen. Han har ikke Ap med seg i spørsmålet om tvang.»

Selv om det var en pen og lun julidag, mente Pedersen at hun så store og mørke skyer på den politiske himmelen.

«(…) entusiasmen for Sanners sammenslåingsprosjekt nå er lav og synkende» slo hun fast.

Allerede i samme sak bemerket Sanner at han syntes Helga Pedersen opptrådte «uverdig».

Se kartet og sjekk din kommune: NHO vil kutte fra 428 til 77 kommuner

Dagen etter, i Dagsnytt 18 på NRK, sa Pedersen også at det er feil «at Ap har gått inn for en kommunereform, det har vi ikke gjort».

Krigserklæring

KUVENDING: VG, 3. august 2015. Foto:,

I Høyres stortingsgruppe og regjeringsapparat ble uttalelsene oppfattet som en ren krigserklæring, og statsminister Erna Solberg stilte opp i VG på et kujorde og erklærte at hun var møkk lei Aps kuvending.

Da var allerede alarmen gått i Arbeiderpartiets valgkampsentral. Der vurderte man Helga Pedersens intervju for å være en alvorlig bomstart for valgkampen deres.

Det erfarer VG etter å ha snakket med en rekke kilder med innsikt i prosessen rundt kommunereformen i både Ap og Høyre.

– Helga tok for mye Møller's tran. Essensen i det hun sa er jo riktig, men hun ble for krass i måten hun sa det på, sier en kilde i Ap til VG.

VG har fått bekreftet fra flere kilder at Pedersens formuleringer ikke var klarert med partiledelsen og at det ble oppfattet som svært uheldig.

– Jeg har respekt for at noen mener det. Men jeg uttalte meg på bakgrunn av det landsmøtet vårt har vedtatt, sier Helga Pedersen til VG.

Men da Jonas Gahr Støre ble stilt spørsmål om han stilte seg bak Pedersens uttalelser, slet han med å legge ballen død.

Gjennom en rekke intervjuer nektet Støre å svare konkret på om Ap ville akseptere tvangssammenslåinger av kommuner i enkelte tilfeller.

Til VG sa han lørdag forrige helg:

– Det eksempelet som har vært brukt, er at hvis mange vil slå seg sammen og én kommune blokkerer, så må man se på den situasjonen. Jeg har ennå ikke sett det eksemplifisert, og derfor kommer jeg ikke til å spekulere på det, sa Støre da.

Til slutt så strategene i Arbeiderpartiet ingen annen utvei enn brutalt å skyte ned usikkerheten.

Fredag før helgen gikk derfor Ap-nestleder Hadia Tajik ut i Aftenposten og sa:

«Frivillighet er viktig, men i ytterste konsekvens må Stortinget kunne gripe inn. Hvis man har fått et annet inntrykk av Arbeiderpartiet, håper jeg at jeg har tydeliggjort Aps syn nå.»

Klar misnøye

Men selv om man internt på bakrommet til Ap-ledelsen erkjenner at de selv har snublet i håndteringen av kommunereformen, er det også en klar misnøye med Høyres fremgangsmåte.

Høsten 2013 inviterte Sanner og statsminister Erna Solberg de parlamentariske lederne på Stortinget til samtaler om kommunereformen.

Rundt møtebordet på Statsministerens kontor på Akershus festning forsynte Norges politiske maktelite seg med kaffe mens Sanner redegjorde for regjeringens reformplaner.

Håpet hans var å få med seg Ap på en enighet om hovedtrekkene i reformen før saken skulle oversendes Stortinget, men:

– Jens Stoltenberg (daværende Ap-leder, red.anm.) og Helga Pedersen ga tydelig beskjed om at de ville at regjeringen skulle legge frem en sak for Stortinget og at diskusjonene skulle skje der. Dersom Støre ønsker en tettere dialog med regjeringen om kommunereformen, så er vår dør åpen, sier Jan Tore Sanner til VG.

Samtidig vet VG at man i Arbeiderpartiets partiledelse har undret seg over hvorfor ikke statsminister Solberg eller statsråd Sanner har hatt direkte kontakt med Jonas Gahr Støre om saken.

– Jeg ser at statsministeren og kommunalministeren forventer Aps støtte. Det tar jeg til etterretning. Men utover den løpende kontakten om denne saken i Stortingets komité, så har de ikke tatt kontakt for samtaler med meg om denne saken, sier Støre til VG.

SNAKKER BARE MED HELGA: Kommunalminister jan Tore Sanner (H). Foto:Berit Roald,NTB scanpix

– Min dør står åpen for Arbeiderpartiet, sier Jan Tore Sanner.

En åpen dør har også Jonas Gahr Støre.

– Aps linje er alltid å bidra til gode løsninger for landet, slik vi gjorde med politireformen, sier Støre.

Men åpne dører til tross: Til VG sier både Støre og Sanner at de ikke har forsøkt å ta kontakt med hverandre for å snakke om reformen.

Anstrengt forhold

Overfor VG har flere kilder også, uavhengig av hverandre, omtalt den personlige relasjonen mellom Sanner og Helga Pedersen som anstrengt.

Sanner er Høyre-mannen fra Bærum i Akershus og Pedersen Ap-kvinnen fra Tana i Finnmark.

Til VG sier Jan Tore Sanner følgende om det:

– Jeg lar aldri personlige motsetninger komme i veien for gode politiske løsninger.

Helga Pedersen er åpen på at hun og Sanner er forskjellige.

– Jeg har et helt greit forhold til Sanner. Men det er klart at vi har veldig ulik bakgrunn og syn på denne saken.

Men etter to uker med bråk om kommunereformen i valgkampen ønsker nå hverken Høyre eller Ap å snakke høyt om saken før etter lokalvalget.

Da kan nemlig tonen bli en helt annen.

I begge partier, og særlig Ap, snakkes det om at man etter kommunevalget kan få en ny start på reformen.

– Dersom Ap ønsker nye samtaler om reformen, så er jeg absolutt klar for det, sier Sanner, og legger til at han allerede har gjort endringer i reformen etter innspill fra Ap.

– Burde ikke du som ansvarlig statsråd for reformen kontaktet Aps nye partileder?

– Jeg har hatt kontakt med Ap, som har foretrukket dialog mellom partiene i Stortinget, sier Sanner.

Overfor VG understreker sentrale Ap-kilder at det for dem er svært viktig at regjeringens lykkes med sin reform.

– Hvis ikke de lykkes, så risikerer vi å overta regjeringskontorene i 2017 og få dritten i fanget, sier en kilde.

PS! I kveld møtes Erna Solberg og Jonas Gahr Støre til duell om kommunereform i partilederdebatten på NRK1 klokken 21.30.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder