FORTSATT IKKE ENIGE: 12.mai i fjor inngikk justisminister Anders Anundsen (Frp) en ny asylavtale med Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V). Foto:Mattis Sandblad,VG

Ap vil ikke hente utviste asylbarn tilbake

Vil ikke hjelpe Venstre og KrF med å presse regjeringen

Erna Solberg bekrefter asylsamtaler

KrF og Venstre får ingen drahjelp fra Ap for å hente tilbake uttransporterte asylbarn. KrF-leder Knut Arild Hareides ultimatum til regjeringen har ikke flertall i Stortinget nå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Akkurat nå foregår det et svarteperspill på Stortinget, hvor KrF og Venstre forsøker å hente støtte fra resten av opposisjonen til å presse regjeringen ytterligere i asylbarn-saken.

Venstre og KrF vil begge ha ny vurdering av alle asylbarn-utvisningene som er effektuert etter 1. juli i fjor, men vil ikke få flertall for dette i Stortinget nå.

– Vi er skeptiske til å gi regler tilbakevirkende kraft. Ap legger til grunn at vedtakene om uttransport er gjort ut fra reglene som gjaldt da vedtakene ble fattet, sier Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann, til VG mandag ettermiddag.

Ifølge VGs opplysninger har det vært kontakt mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene om sakene til de lengeværende asylbarna som nå er uttransportert, men ingen av partene har så langt meldt om en løsning.

Sivertsen sier at det er uaktuelt for Aps del å koble mistillitsforslaget mot Anundsen med asyl-kravene fra KrF og Venstre.

Kravet om ny behandling

KrF-leder Knut Arild Hareide sa til VG fredag, i et krav som er formulert som et ultimatum til regjeringen, at regjeringen nå må rydde opp i disse sakene, og at barna som ble sendt ut i fjor høst, må få sine saker behandlet på nytt.

Men KrF og Venstre vil ikke få drahjelp hos Ap for dette:

Tidligere mandag sa Venstre nei til å støtte forslaget om mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Venstre-leder Trine Skei Grande sier at han vil få sterk kritikk i Venstres merknader, men ikke mistillit.

– Vi har ikke så høy tillit til Anders Anundsen. I opplysningssaken har vi endt med sterk kritikk. Når det gjelder asylbarnsaken, gjenstår det å se hvordan han håndterer den, sier Grande til VG.

Ingen mistillit

Dermed er mistillitssaken endelig avklart, og Anundsen blir berget av flertallet. Mistillitsforslaget fra SV får støtte fra Ap og Sp, men blir nedstemt.

Men parallelt med denne saken behandler Stortingets kommunalkomité et forslag fra SV om å pålegge regjeringen å saksbehandle asylbarn-sakene på nytt.

Stortingspartiene har frist til tirsdag med å ta stilling til SV-forslaget og å legge sine merknader til forslaget på komiteens bord, før innstillingen skal være klar torsdag.

Mandag ble det antydet at disse fristene kan bli utsatt i påvente av en endelig avklaring mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

Ultimatum

– Jeg har vært ekstremt tydelig, og jeg er sikker på at Venstre er enige med oss, og at Erna (Solberg) og Siv (Jensen) har oppfattet kravet fra oss. Hvis ikke vi blir hørt, så må jeg ta de politiske konsekvensene av det, sa Hareide til VG fredag.

KrFs ris bak speilet skal være å trekke seg fra regjeringssamarbeidet. Men Venstre har foreløpig ikke ønsket å gå så langt i å nærmest true Høyre og Frp til å gi etter.

– Jeg har aldri i hele mitt liv fremsatt et ultimatum, sier Trine Skei Grande, etter at partiet fjernet all mistillits-tvil mandag ettermiddag.

VG har stilt statsminister Erna Solberg flere spørsmål om ultimatumet fra KrF, vurderingen av å gi en ny forskrift tilbakevirkende kraft og hvorvidt de lengeværende barna bør få sakene sine behandlet på nytt.

– Dette er spørsmål jeg diskuterer med samarbeidspartiene om og som jeg ikke har behov for å gi ytterligere vurderinger om gjennom media, svarer hun i en epost mandag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder