Han er tiltalt for å ha drept Monika (8): Monika-saken: Slik forklarer han politiets DNA-bevis

Snakker ut om drapsbevisene

Tilbakeviser psykopat-anklagene

Donatas Lukosevicius (34) sier det var et sjokk for ham den
dagen han fikk høre at Monika var død. – Jeg drepte henne ikke, sier han til VG.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Litaueren er tiltalt for å ha tatt livet av åtte år gamle Monika Sviglinskaja (8).

VG møter ham på besøksrommet i Kongsvinger fengsel. Mannen som kommer inn i rommet og setter seg ned i den lille sofaen er nesten to meter høy. Han har på seg en caps med Yankees-påskrift som matcher med den grønne T-skjorten.

Han har sittet i varetekt siden 20. oktober 2014, og er tydelig spent når han møter VG. Med seg har han en eske med dokumenter.

Han vil vise VG at han er uskyldig, at han aldri drepte Monika. Han går med på å la seg filme av VGTV. Det er første gang litaueren snakker på TV om drapsanklagene han har mot seg. I forrige måned sto han for første gang frem med full identitet i Dagbladet. Han valgte selv å la seg identifisere.

DNA på Monikas hals

Mandag 30. mai møter han i Nordhordland tingrett – tiltalt for å ha kvalt Monika. Et av de viktigste bevisene politiet har i saken mot litaueren er DNA fra ham funnet flere steder på Monikas kropp, blant annet på halsen hennes.

Åtteåringen ble funnet død, hengende etter et dørhåndtak i kjellerleiligheten der hun bodde sammen med sin mor, på Berge i Sund kommune mandag 14. november i 2011.

Politiet henla saken som et selvmord ni måneder etter dødsfallet, en avgjørelse som senere har blitt omtalt i granskingsrapporter som en kollektiv svikt hos bergenspolitiet.

NEKTER: Donatas Lukosevicius fra Litauen er tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja (8). Han nekter for å ha drept henne og tilbakeviser politiets beviser. Foto: Mattis Sandblad VG

HAR DU LEST? Monika-saken – slik ble den en politiskandale

To år senere ble saken snudd på hodet. Da fikk politiet DNA-gjennombruddet som førte til at de kunne pågripe Donatas Lukosevicius, den tidligere samboeren til Monikas mor.

«Fantastiske beviser»

Selv har han nektet straffskyld hele tiden.

– Jeg har ingen tro på at hun tok livet sitt. Det er noen som har drept henne, men det var ikke meg, sier han.

Monika Sviglinskaja (8) her sammen med sin mor, Kristina Sviglinskaja. Bildet er tatt i Bergen sentrum. Foto: Privat Privat

Lukosevicius slår ut med armene når han forklarer seg. Spesielt når han får direkte spørsmål som går i kjernen på anklagene mot ham, om etterforskningen av hvordan han skal ha drept Monika og om bevisene mot ham.

Flere ganger har han anklaget politiet for å ha lekket til pressen.

Lukosevicius har avvist DNA-bevisene hele veien og kalt dem for «fantastiske» beviser.

Les også: Monika siktet avviser DNA-bevis

– Dette er vanskelig. Jeg er ikke noe DNA-ekspert, men jeg mener DNA-bevisene har en naturlig forklaring. Jeg bodde i leiligheten inntil fem uker før Monika ble funnet død. Hun kan ha brukt laptopen som sto igjen etter meg, og på den måten fått DNA overført, sier 34-åringen.

Han har også en forklaring på konklusjonen til de to engelske DNA-ekspertene som har vært politiets sakkyndige i saken. Før jul konkluderte de med at det var mest sannsynlig at DNA som var funnet på Monika stammet fra direkte kontakt mellom Lukosevicius og henne.

ÅSTEDET: Politiet sperret av nabolaget på kvelden den 14. november 2011 da Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem. Foto: HALLGEIR VÅGENES

– Den rapporten avviser likevel ikke at det kan være transportering av DNA fra den tiden jeg bodde der. Dette skal advokaten min snakke mer om i retten. De engelske ekspertene har også bare basert seg på papirarbeid, ikke egne undersøkelser, sier litaueren.

Mistet telefonen i bakken

Han synes livet i fengsel har vært tungt, helt siden den dagen han ble pågrepet av politiet, og anklaget for drapet på Monika. I begynnelsen var han ganske sint. Nå er han roligere og har konsentrert seg om rettssaken som kommer.

– Den dagen jeg fikk vite at hun var død av en politimann som ringte, så mistet jeg telefonen i bakken. Det var et sjokk for meg. Da jeg ble pågrepet av politiet i 2014, skjønte jeg ikke hva de snakket om. De ville heller ikke si til meg hva jeg var anklaget for med en gang, sier Lukosevicius til VG.

Han mener han allerede er forhåndsdømt, gjennom dekningen i media og politiets vektlegging av hans kriminelle fortid i Litauen. Han har ti dommer på seg fra hjemlandet. Flere av dem for brutale voldshandlinger.

I de norske rettsdokumentene blir han beskrevet som en person som mangler sperrer mot å begå meget alvorlige voldshandlinger.

– Jeg hater å snakke om fortiden min. Jeg har gjort mye dumt i min ungdom, men det er tilbakelagt. Jeg la alt dette bak meg da jeg flyttet til Norge og Bergen i 2009. Da startet jeg på nytt, sier 34-åringen.

Psykopati

Da sakkyndige som har undersøkt ham, konkluderer med at han har trekk som peker mot personlighetsforstyrrelsen psykopati, men at de har for lite grunnlag til å slå det fast. De mener også at han har prøvd å spille sinnslidende overfor dem.

Lukosevicius reagerer sterkt på de sakkyndiges beskrivelser av ham.

– Hvordan kan de konkludere med noe slikt når jeg knapt har snakket med dem, sier Lukosevicius.

34-åringen er motivert til rettssaken. Han mener han har flere viktige momenter som kan motbevise at han drepte Monika. Det viktigste blir å gå grundig gjennom åstedet der Monika ble funnet.

DREPT: Mandag 30. mai starter rettssaken i Nordhordland tingrett. Politiet mener Donatas Lukosevicius drepte Monika Sviglinskaja (8). Foto:

– Jeg håper at dommerne og aktoratet vil åpne øynene når rettssaken starter. Det kommer til å komme opplysninger som viser at jeg umulig kan ha drept henne, sier han.

BAKGRUNN: Hvem drepte min Monika?

– Hvordan vil du beskrive Monika?

– Det er vanskelig å finne ord. Hun var enestående og god jente. Den beste måten å beskrive henne på, er å si at hun var en engel, sier Lukosevicius.

Føler ikke skam

Han gruer seg heller ikke til å møte Monikas mor, Kristina Sviglinskaja igjen. Han har ikke møtt henne siden han ble flyttet fra henne i oktober 2011 etter et halvt års samboerskap.

– Jeg skal se henne i øynene.

– Du skammer deg ikke over noe?

– Nei. Ingenting.

VG har orientert Kristinas bistandsadvokat, Stig Nilsen om hvordan den drapstiltalte ser på rettssaken og hvordan han i dag omtaler Monika.

– Vi har ikke behov for å bidra i en sak som denne, sier Nilsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder