HÅPER: Ekteparet Tone og Lasse Handelsby er fortsatt optimistiske til å få solgt huset sitt i Litla Langevann, selv om markedet her står veldig stille, ifølge meglere VG har snakket med. Foto: Frode Hansen VG

Dette nabolaget ble bygget for unge nyetablerere – nå tømmes det for folk

Megler: – Aldri stått overfor noe lignende

EIGERSUND (VG) I det nye boligområdet Litla Langevann står hus tomme, grunnmurer er ufullførte og budrunde er noe meglerne knapt husker sist skjedde.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I landene som ble hardest rammet av finanskrisen ble forholdsvis nye boligområder fraflyttet i rask fart. Ett av landene var Spania, der over en halv million boliger stående tomme bare i ferieområdet Andalucia. Flere prosjekter kom aldri lenger enn halvveis.

Nå skjer det lignende ting i oljekriserammede lokalsamfunn i Norge. Ett av stedene er Eigersund kommune i Rogaland.

Nordmenn sliter: Har 500 kroner igjen når regningene er betalt

Aldri stått ovenfor lignende

– Her ser du salgsplakat på salgsplakat. Opp mot 10-15 hus til salgs i et område som ikke er spesielt stort, sier eiendomsmegler i DNB Johnny Nicolai Olsen.

Han peker utover Litla Langevann, et boligområde med utsikt over Eigersund. Husene foran oss består av svarte og hvite trepanel-rekkehus og ble bygd i 2007-08. Noen av husene her ble aldri fullført. Midt i gaten finner vi en forlatt grunnmur.

– Jeg har jobbet som eiendomsmegler i 18 år. Noen lokale kriser har vi hatt, men jeg har aldri stått overfor noe lignende som det vi står midt oppe i akkurat nå, sier megler hos Eiendomsmegler 1, Sverre C. Bertelsen.

VG har tidligere skrevet om det store antallet unge arbeidsledige i Eigersund. Her er hver fjerde ledige under 30 år. Ledigheten i byen har steget med 130 prosent på ett år.

Kommunen er inne i en ond sirkel, tror Olsen i DNB. Samtidig som det ligger 200 boliger til salgs, er tallet på utlyste stillinger bare fire. Det gjør at flere må søke lykken andre steder.

HALVFERDIG: Denne grunnmuren vitner om et hus som aldri ble fullført. Ifølge megler Johnny Olsen i DNB kan byggingen ha stoppet da folk begynte å flytte fra området. Foto: Frode Hansen VG

HJEMME: Tone og Lasse viser VG rundt i deres nyoppussede stue. De håper at denne oppgraderingen vil hjelpe dem til å få solgt huset raskt. Foto: Frode Hansen VG

– Unormalt mange hus til salgs

Ekteparet Lasse og Tone Handelsby la nylig boligen sin i Litla Langevann ut for salg.

– Jeg blir ikke så lett bekymret, men det er ingen tvil om at det ligger unormalt mange hus til salgs her. Tre leiligheter bare i vår gate, sier Lasse Handelsby.

Til sommeren planlegger de å flytte til Østfold for å komme nærmere venner og familie. Men enn så lenge står livet på vent. For det er ikke «bare å selge og finne seg jobb et annet sted». Før de får solgt, kan ikke paret jakte ny bolig.

– Vi belager oss på å selge innen tre måneder, men er forberedt på at dette kan ta tid. Det viktigste er å få solgt innen august. Da starter sønnen vår på skole i ny by, sier Lasse.

Fikk du med deg? Varsler etterkrigstidens høyeste ledighet

STILLE: Flere av husene i Litla Langevann står tomme. Mange har ligget så lenge til salgs at eierne har sett seg nødt til å flytte uten å ha solgt.

LITTLA LANGEVANN: Dette boligområdet i Eigersund merker en stor fraflytting. Her ligger 10-15 hus til salgs, ifølge megler Johnny Olsen. Foto: Frode Hansen VG

Kommer ikke folk på visning

Mange av husene i Litla Langevann er beregnet for førstegangskjøpere og unge som ønsker å etablere seg, og ble sett på som et populært område å stifte familie. I dag er ikke markedet like hett. Som følge av oppsigelsesrunder og permitteringer lokalt, flytter flere herfra.

Da VG kjører gjennom nabolaget teller vi minst elleve salgsplakater. Mange av husene står allerede tomme. Selgeren har for lengst gått lei og flyttet ut. Der det før sto potteplanter i vinduet, skimter vi nå bare støv.

– På halvparten av visningene kommer det ikke folk. Sånn det er nå, må jeg nesten slå opp på Wikipedia for å huske hva en budrunde er, sier Bertelsen i Eiendomsmegler 1.

– Det er vondt å se alle de unge som ønsker å komme seg videre på boligmarkedet, men som sitter fast. De må ta et valg: Skal man selge med et eventuelt tap, eller sitte på gjerdet og vente på bedre tider?

Les også: Arbeidsministeren - ingen nasjonal krise

Skulle selge – fikk livet satt på vent

Arne Kjetil Egelandsdal brukte nesten ett og et halvt år på å selge huset sitt i dette området. Det ble lagt ut for salg i februar 2015, rett før markedet kollapset.


– I begynnelsen var jeg optimistisk. Kjøpte nye blomster til hver visning og vasket vinduene. Men selv da det var fellesvisning i hele området, kom det ingen, sier han.

Arne Kjetil Egelandsdal Foto: Frode Hansen VG

På det verste var det åtte-ti boliger til salgs i samme gate, minnes han. Naboene seg i mellom kunne ikke annet enn å le.

– Hva skal man gjøre? Hele livet sto på vent. Jeg og samboeren hadde pakket det meste i esker og var klare for å flytte raskt til Stavanger. Men slik gikk det ikke. Så eskene ble bare stående der, da. Liksom forventningsfulle.

Fremdeles bor paret i Litla Langevann. Det nye huset overtar de først i august. Men Egelandsdal klager ikke. Flere av naboene som la ut boligene før dem, har fortsatt salgsplakater i vinduet.

Les: AKU-ledighet på 4,6

PÅGANG: Boligmarkedet i Eigersund er hetere enn på flere år. Nå ligger mer enn 200 hus til salgs, ifølge megler Sverre C. Bertelsen i Eiendomsmegler 1.

STILLE: Flere av husene i Litla Langevann står tomme. Mange har ligget så lenge til salgs at eierne har sett seg nødt til å flytte uten å ha solgt. Foto: Frode Hansen VG

De fleste taper penger

I Litla Langevann er det vanlige at de unge kjøpte for 2,10 millioner, og selger for 1,7 millioner. Det forteller både Olsen og Bertelsen.


– De fleste taper penger. Stort sett rundt 100-200.000. Det har nesten blitt en ny normal, sier Olsen.

På kontoret sitt i sentrum av Egersund titter Olsen på salgsannonsene i vinduet. Nå om dagen har de så mange boliger til salgs at prospektene må rullere. Det er rett og slett ikke plass til alle på utstilling.

– Det er mange vanskelige samtaler om dagen. Flere sliter med å innse at egenkapitalen deres flyr ut vinduet, sier Bertelsen i Eiendomsmegler 1.

– Det er mange år siden sist man kunne finne artikler på nettet om hva du må føre inn i selvangivelsen når du taper penger på et boligsalg. Men der er vi altså nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder