KAN FÅ MOTSATT EFFEKT:  En ny studie har påvist svekket effekt ved bruk av Norges mest solgte angrepille når kvinner har tatt p-piller kort tid etterpå.

KAN FÅ MOTSATT EFFEKT: En ny studie har påvist svekket effekt ved bruk av Norges mest solgte angrepille når kvinner har tatt p-piller kort tid etterpå. Foto: Kristin Svorte VG

Advarer mot p-pillebruk i kombinasjon med angrepille: Kan øke sjansen for å bli gravid

Mange kvinner kan ha blitt uønsket gravide fordi de har brukt nødprevensjon feil, hevder en ny studie.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse endrer nå egne retningslinjer for råd om bruk av Norges mest solgte angrepille, EllaOne.

Bakgrunnen er en studie som påviser betydelig svekket effekt av angrepillen EllaOne dersom kvinnen begynner med hormonprevensjon like etter at den har vært i bruk.

Medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samfunn, Marius Johansen, advarer om at nødprevensjonen EllaOne mister effekt dersom kvinnen tar p-piller dagen etter angrepillen.

– Det fører til at mange som tror de er dobbelt sikret mot uønsket graviditet, i virkeligheten utsetter seg for mye større sjanse for å bli gravide, sier han.

Den britiske gynekologforeningen har allerede endret sine retningslinjer på bakgrunn av denne studien. Deres nye retningslinjer kan lastes ned her (ekstern lenke).

Foto: LEGE: Marius Johansen. Foto: Sex og samfunn

Husker du? Nesten alle som tar abort er uten jobb.

Redd for feilbruk

Det finnes i dag to angrepiller på markedet i Norge: EllaOne og Norvelo. Studien er bare gjort med EllaOne.

Begge pillene virker slik at de utsetter eggløsningen. Uten eggløsning er det ikke mulig å bli gravid.

– Angrepillene har størst effekt jo fortere man tar dem etter samleiet. Men mens Norvelo har effekt i inntil tre døgn, har EllaOne effekt i fem døgn. EllaOne har i tillegg litt høyere sikkerhet, sier Marius Johansen.

Men sikkerheten forutsetter at pillen brukes på riktig måte. Det er særlig to grupper legene hos Sex og samfunn nå er redde skal bruke pillen feil:

Det er de som allerede går på p-piller, og som har glemt å ta pillen en eller to dager, og for å være på den sikre siden, tar en angrepille etter samleiet. Så fortsetter de med p-pillen neste dag. Disse vil dermed utsette seg for større fare for å bli gravide.

Den andre gruppen er de som har hatt ubeskyttet sex, og tar angrepillen i full fart, før de skynder seg til legen for å få ordinær prevensjon. Disse vil som regel begynne med p-pillen så fort som mulig, og øker dermed sjansen for å bli gravide.

Les også: Langtidsprevensjon populært blant Oslo-kvinner

– Vi på Sex og samfunn har også inntil nylig rådet kvinner som kommer hit etter å ha tatt angrepille, til å begynne med annen prevensjon så fort som mulig. Disse rådene har vi nå endret, sier Johansen.

Som en hovedregel råder de nå kvinner til å vente med hormonprevensjon i fem dager etter bruk av angrepillen EllaOne.

Den andre angrepillen på markedet, Norvelo, har andre virkestoffer. Det er derfor ikke nødvendig å vente i fem dager etter å ha brukt den, ifølge Johansen.

Les også: P-pillen har avverget mange kreft-tilfeller

Studien

Bakgrunnen for de endrede rådene er en studie foretatt i Nederland og Den Dominikankse republikk, henholdsvis på Dinox, et institutt som forsker på kvinnehelse, og ved Profamilia, en organisasjon som driver klinikker for seksuell og reproduktiv helse.

Det har også deltatt personer tilknyttet legemiddelfirmaet som har produsert EllaOne, HRA Pharma.

58 kvinner var med i studien. Forsøket gikk ut på å se hvor mange som fikk eggløsning etter å ha tatt denne angrepillen. Halvparten av kvinnene fikk bare angrepillen, mens halvparten begynte med p-piller dagen etter.

Blant gruppen som kun tok angrepille hadde èn av 29 eggløsning, og blant de som tok p-piller i tillegg fikk 13 av 29 eggløsning.

– Dette forteller oss to ting: At EllaOne ikke er en bombesikker metode, men at den likevel har god effekt for å hindre eggløsning. Det forteller også at en prosentvis stor andel kvinner får eggløsning hvis de tar p-pille like etter angrepillen EllaOne, sier Johansen.

Han mener at selv om antall kvinner i studien ikke er veldig stort, er det stort nok til at resultatet ikke kan være en tilfeldig.

Selv om forsøket ble gjort med bare èn type angrepille, og èn type p-pille, velger Sex og samfunn nå å være føre var når det gjelder alle typer hormonell prevensjon.

De fleste helsestasjoner for ungdom, og mange leger, støtter seg til veiledningen fra Sex og samfunn når de gir råd til ungdom om prevensjon. Veiledningen presenteres i Metodeboka, som nå også finnes gratis på nett. Den ble sist oppdatert 1. juli med ny informasjon om angrepillen. Sex og samfunn har også oppdatert informasjon på hjemmesiden sin fra samme dato.

En annen studie: P-piller kan øke risikoen for grønn stær

Offisielle råd

Foreløpig er ikke legemiddelmyndighetenes bruksanvisning for EllaOne eller p-piller endret.

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen sier at myndighetene følger med på nye forskningsresultater, men hvis de skal forandre sine råd vil det ta noe tid, siden alle europeiske land skal delta.

– Vi legger selvsagt vekt på synspunktene fra faglige organisasjoner. Men det er for tidlig å si om de offisielle rådene vil bli endret, sier Madsen.

Saken fortsetter under bildet

AVVENTER: Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG

Setter pris på råd fra Sex og samfunn

I Norge distribueres angrepillen EllaOne gjennom legemiddelfirmaet Takeda, som er representant for produsenten HRA Pharma.

Medisinsk direktør Sigurd Ørstavik i Takeda har ikke noe i mot at Sex og samfunn nå advarer kvinner mot å begynne med p-piller kort tid etter at de har brukt angrepillen EllaOne.

– Takeda setter pris på at Sex og samfunn som en faglig sterk aktør kommer med egne selvstendige råd rundt bruk av nødprevensjon, sier han.

Ørstavik påpeker at det i pakningsvedlegget anbefales å bruke barriereprevensjon (kondom) frem til neste menstruasjon etter å ha tatt EllaOne.

– Hvis en kvinne også ønsker å utsette bruk av p-piller i fem dager etter råd fra helsepersonell, må hun gjerne gjøre det. Hvis kvinnen blir usikker bør hun snakke med helsepersonell, sier han.

– Kommer dere til å endre teksten på pakningsvedlegget og få med en advarsel mot samtidig bruk av hormonprevensjon?

– Det er allerede vurdert, men vi følger de europeiske legemiddelmyndighetene når det gjelder hvilken informasjon som skal følge med legemidlene. HRA Pharma har selv tatt initiativ til disse studiene, og har rapportert resultatene inn til Eurpean Medicine Agency (EMA). Det ble ikke funnet grunn til å endre pakningsvedlegget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder