Ekstremværet «Tor» har satt ny vindrekord

Etter å herjet fra seg i ni fylker er ekstremværet lørdag morgen offisielt over.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det vil fortsatt blåse kraftig i flere fylker utover dagen, men dette vurderes ikke lenger som ekstremt, ifølge Meteorologisk institutt.

«Tor» traff Norge med voldsom kraft fredag ettermiddag, og flere steder herjet vinden med orkan styrke.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader, men 30.000 husstander er uten strøm, fly og ferger ble innstilt og veier stengt.

Natt til lørdag nådde «Tor» også deler av Trøndelag med full styrke. Det blåste sørvest full og sterk storm på kysten sør i fylket.

En rekke steder er det meldt om trær som har gått over ende, tak som har blåst av og løse gjenstander som har fløyet gjennom luften.

Ekstremværet har fredag og natt til lørdag herjet i til sammen ni fylker, men for alle disse anses ekstremværet over lørdag morgen.

Har satt vindrekord

Herjingene har imidlertid satt sine tydelige spor i flere fylker.

** I Sogn og Fjordane er to personer sendt til Førde sentralsykehus etter at vinden rev med seg et garasjetak på Sande i Sogn og Fjordane. Skadeomfanget er ukjent, opplyser politiet.

** I Hordaland har deler av taket på Voss videregående skole blåst av. Flere steder rundt bygget er sperret av.

** I tillegg er rundt 30.000 husstander strømløse.

Ekstremværet har også satt vindrekorder.

På Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane er det registrert middelvind på 48,9 meter i sekundet, noe som er ny målingsrekord, ifølge Meteorologisk institutt.

– Dette er en av de største målingene vi har hatt. Vi har ikke målt verdier opp i 47 meter i sekundet tidligere, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl ved Meteorologisk institutt til NRK.

Les også: Slik herjer «Tor» gjennom kvelden og natten

Stasjonen på Kråkenes ligger ytterst på Vågøy, drøyt to mil fra Måløy.

– Nå var ikke Kråkenes stasjon der under nyttårsorkanen i 1992, men under Dagmar så målte den 45,6. Det er ingen tvil om at det er mye vind nå, sier Wahl. Hun legger til at det er ikke over ennå.

– Nå er det kraftigst nord i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre, men utover kvelden er det Trøndelag sin tur, og ut over natten beveger det seg til Nordland.

Ekstreme bølger

I området rundt Stad kan det bli bølger opp mot 26 meter, sier oseanograf Torleif Lothe i Uni Research Polytec til VG.

Dette er sjelden, og skjer kun hvert 20. år, forteller han.

– Vi har i dag varslet bølgehøyder på rundt 13,5 meter, men det kan også komme enkeltbølger på opptil 26 meter. Dette er helt ekstremt, sier Lothe.

Oseanografen sier at de tidlig har vært ute og varslet skip om de ekstreme bølgene og han håper derfor at ingen befinner seg i nærheten av dette området.

– Selv et veldig stort skip ville blitt brukket ned av en slik bølge, sier Lothe.

Lothe forteller at bølgene er like høye under som over havet når de er langt til sjøs, men at disse kan krappere og farligere fasong når de nærmer seg land. En kan altså få en vegg av en bølge på 26 meter som treffer land.

– Det er klart dette vil være helt spektakulære fenomener, men jeg må advare, i tråd med det politiet også har gjort, om at dette er ekstremt farlig, slår Lothe fast.

– Taket løsnet

En av dem som har fått kjenne uværet på kroppen er Tor Voldsund i Fosnavåg. For kort tid siden opplevde han at taket på nabohuset hans løsnet i de kraftige vindene han mener må være opp mot 35 meter per sekund. Taket henger fortsatt ned fra siden av huset.

– Det er fullt oppstyr her med politi og brannvesen, det blåser helt sinnssykt mye her, forteller Voldsund til VG.

Et annet sted som har fått kjenne på været er Kvamsøy i Sande kommune. Der har de hatt opp mot 40 m/s, og det verste har ikke kommet enda.

Ordføreren i Sande kommune, Dag Vaagen, sier at de har satt opp reservemannskaper på Kvamsøya.

– Øya har mistet strømmen. De siste dagene har vi testet utstyr og gjort oss klare og vi vil være i beredskap i hele kveld, sier ordføreren.

Etter Kråkenes er det målt kraftigst vind på Trolledalsegga i Sogn og Fjordane og på Svinøy fyr i Møre og Romsdal klokken 19 fredag kveld.

Meteorologisk institutt har mistet begge radarene på Nordvestlandet på grunn av «Tor»s herjinger. Disse radarene lå på Stad og Ørlandet, og det vil dermed ikke komme flere målinger under ekstremværet.

Trøbbel for vei, fly og ferger

Alle fjelloverganger mellom øst og vest er fredag kveld stengt eller har kolonnekjøring. Flere broer er også stengte. For spesifikke veimeldinger kan du gå inn på Statens vegesen sine nettsider.

Fra Flesland blir det fredag ettermiddag meldt at 26 flyginger til og fra Bergen er innstilt. Likevel slipper Bergen noe billigere unna uværet enn man først fryktet, melder Bergens Tidende.

Flere andre flyplasser opplever også innstilte avganger. Blant annet Ålesund. Du kan sjekke din flyplass hos Avinor.

En rekke ferge- og hurtigbåtsamband i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er også innstilt. For nærmere informasjon kan man følge trafikkmeldingene til Fjord1, Norled og Skyss. Fjordline har innstilt flere avganger mellom Vestlandet og Danmark.

Jernbaneverket melder at togene langs Bergensbanen blir forsinket på grunn av at vinden legger snø i skinnegangen mellom hvert tog som går over fjellet.

På Sola utenfor Stavanger er helikoptertrafikken til Nordsjøen stoppet. Det samme er avganger fra Kristiansund, Flesland og Florø.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder