NORDLYS PANORAMA: Slik kan verden se ut fra det fraflyttede fiskeværet Nyksund i Vesterålen. Bildet er tatt av Frank Olsen (53) fra Sortland kommune, og er satt sammen av fem ulike bilder! Foto: Frank Olsen, Vesteraalen Photo ,

Knall vinterhelg i vente

Iskaldt høytrykk fra Grønland på vei

BERGEN (VG) Fått nok av mildvær, regn og tåke for denne
gang? Denne uken er det håp!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fra torsdag trekker skyene unna, og et iskaldt høytrykk fra Grønland vil prege været over mestedelen av landet.

– Dette vil i alle fall utgjøre et pusterom mellom lavtrykkene som stadig kommer inn fra vest, sier meteorolog Ina Wollertsen i StormGeo til VG.

Les også: Derfor får vi mer kulde

Høytrykk fra vest

Høytrykket har ligget i prognosene fra helgen av, og ser ut til å sige inn fra vest i løpet av torsdagen.

– Dette er et kaldt høytrykk, og temperaturene vil falle i løpet av disse dagene. Lørdag vil Oslo, Trondheim og Tromsø kunne få ti minusgrader om morgenen, og om lag fem minus utpå dagen. I Bergen vil vi kunne få fem minus om natten og morgenen, men oppunder null i løpet av dagen lørdag.

Det er imidlertid noen usikkerhetsmomenter:

– Helt i nord kan vi få pålandsvind og dermed noe nedbør. Og Agder-fylkene ser ut til å bli liggende helt i utkanten av høytrykket, og kan få pålandsvind fra sørøst, og dermed noe nedbør.

Les også: Her er en kraftig vintersalat!

VINTER OG LEK: Denne uken får nesten hele landet en flott vinterhelg. Her fra Sjusjøen en tidligere vinter. Foto: LINE MØLLER / VG Foto: ,

Varer til tirsdag

Prognosene tyder på at høytrykk-situasjonen med kaldt, klart og forholdsvis stille vintervær vil vare ut mandag, og muligens også deler av tirsdag. Da truer et nokså stort og kraftig lavtrykk ved Island:

– Tiden vil vise om høytrykket i helgen klarer å styrke seg og holde seg. I så fall kan det bli sterkt nok til å holde unna dette lavtrykket. Men det ser forholdsvis stort og dypt ut, og hvis det kommer, kan det se ut til å bringe mye vind, sier Wollertsen.

Hennes kollega, statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt, istemmer budskapet om en ganske flott vinterhelg:

Les også: Kan få nytt kuldesjokk i februar

Kraftig vind søndag

– I slutten av lavtrykket som nå er over oss, får vi nordavind over det hele, som gjør at temperaturene stuper. Høytrykket slår inn for fullt først fredag, og lørdag blir klart den flotteste dagen østafjells, med sol og klart, kaldt vær. Troms og Finnmark vil få noe pålandsvind fredag og lørdag.

Søndagen vil det bli østlig vind over hele Sør-Norge, noe som gjerne betyr skydekke over Østlandet:

– Det kan også bli noe nedbør i dette, vinden kan også bli noe kraftig, særlig på kysten, helst Sørlandet, og i fjellet. Men søndagen blir særdeles flott i Nord-Norge, sier Mjelstad.

Les også: Det norske harryparadiset

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder